Ειδήσεις

Δικαίωση για τους 44 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Μετά από περίπου δυόμισι χρόνια, έφτασε η ώρα της δικαίωσης για τους δεκάδες γιατρούς του - πρώην - ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο, οι οποίοι είχαν απολυθεί το Μάρτιο του 2014, χωρίς να τους καταβληθεί ποτέ η νόμιμη αποζημίωση.

Πριν από λίγα μόλις 24ωρα, εκδόθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταβληθούν χρηματικές αποζημιώσεις - συνολικά - εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε 44 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που απασχολούνταν στο ΙΚΑ και εν συνεχεία στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι εν λόγω γιατροί απασχολούνταν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στη συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου, έχοντας συνάψει συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι 44 επιστήμονες διατηρούσαν - παράλληλα με την εργασία τους στο ΙΚΑ Ηρακλείου - ιδιωτικά ιατρεία, όπως επέτρεπε ο νόμος. Μετά τη δημοσίευση του περίφημου Νόμου 4238 του 2014, οι γιατροί που εργάζονταν στο ΙΚΑ και επιθυμούσαν να συνεχίσουν να απασχολούνται και στον ΕΟΠΥΥ έπρεπε αναγκαστικά να προβούν σε διακοπή του «ελευθερίου επαγγέλματός» τους.

Απόλυση

Οι 44 αυτοί γιατροί αρνήθηκαν να σταματήσουν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να επέλθει η αυτοδίκαιη απόλυσή τους στις 20 Μαρτίου του 2014. Η απόλυσή τους έλαβε χώρα μαζί με την κατάργηση των θέσεων εργασίας τους, ωστόσο ποτέ δεν τους καταβλήθηκε η αποζημίωση που προέβλεπε ο νόμος.

Λιγότερο από μισό χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2014, οι "44" κατέθεσαν τελικά αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, εναντίον του ΕΟΠΥΥ, της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και Νήσων, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, αναζητώντας δικαίωση.

Στην επίμαχη αγωγή, λοιπόν, οι απολυμένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούσαν να τους επιδικαστούν οι νόμιμες αποζημιώσεις. Ειδικότερα, καθένας από τους 44 γιατρούς ζητούσε - ανάλογα φυσικά και με το πόσο χρονικό διάστημα απασχολείτο στον ΕΟΠΥΥ - διαφορετικού ύψους χρηματική αποζημίωση. Συγκεκριμένα, τα ποσά που ζητούνταν ως αποζημιώσεις κυμάνθηκαν από τα 9.700 μέχρι τα 41.650 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τη λίστα με τους "44" ο πιο... παλιός ξεκίνησε να εργάζεται στο ΙΚΑ Ηρακλείου το 1985, ενώ οι νεότεροι συνάδελφοί τους άρχισαν να απασχολούνται στην ίδια δημόσια δομή υγείας το 2003.

Δικαστική δικαίωση

Η υπόθεση συζητήθηκε τελικά το Νοέμβριο του 2015 στο Ηράκλειο και τελικά η απόφαση εκδόθηκε πριν από μερικές ημέρες: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου δικαίωσε τους 44 γιατρούς, υποχρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ να καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις σε όλους τους. Ειδικότερα, η μικρότερη αποζημίωση που υποχρεώνεται να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ είναι ύψους 6.469 ευρώ. Από την άλλη, οι μεγαλύτερες αποζημιώσεις φτάνουν το ποσό των 15.000 ευρώ. Σε όσους αναρωτιούνται για ποιο λόγο η μεγαλύτερη αποζημίωση δεν ξεπέρασε τα 15.000 ευρώ, ο νομοθέτης προβλέπει ότι η «οφειλομένη αποζημιώσεις δεν δύναται να υπερβαίνει εις πάσαν περίπτωσιν» το εν λόγω ποσό.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγγελίνος

Σχόλια