Ειδήσεις

Σφοδρές αντιδράσεις για τα τουριστικά καταλύματα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τάξεις των μικρομεσαίων ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων η διαφαινόμενη υπαγωγή τους σε διαφορετικό από το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο θα καλούνται να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές που θα φτάνουν στο... 26,95% του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται σε δήμους με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, και οι οποίοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, μετακινούνται από τον ΟΓΑ στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης του ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ. Συνεπώς, θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές ύψους μεγαλύτερου του 1/4 του εισοδήματός τους! Από το εν λόγω μέτρο αναμένεται να εξαιρεθούν, πάντως, όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία επιχειρηματιών, αλλά το κύριο επάγγελμά τους είναι αγρότες.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε, όπως είναι λογικό, την αντίδραση της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, τα μέλη της οποίας θεωρούν άδικο το εν λόγω μέτρο.

Στη σχετική ανοικτή επιστολή που εστάλη από τη Συνομοσπονδία στον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζεται μάλιστα το γεγονός ότι - σύμφωνα πάντα με τα επίμαχα δημοσιεύματα - ενώ οι δανειστές απαιτούσαν από την ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς όλων των μικροεπαγγελματιών που επωφελούνται από το συγκεκριμένο προνόμιο, η ρύθμιση φαίνεται ότι θα αφορά μόνο στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων! Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, οι δανειστές ήθελαν να αλλάξει το καθεστώς για περίπου 45.000 ασφαλισμένους ιδιοκτήτες καφενείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, καταστημάτων κ.λπ. Παρ' όλα αυτά, οι εν λόγω κατηγορίες ασφαλισμένων εξαιρούνται...

Στην επιστολή δε θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στα όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο με όνομα "Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις" και τα οποία φαίνεται να έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις διαφαινόμενες σαρωτικές αλλαγές: Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, στο νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση από την κυβέρνηση αναφέρεται ρητά ότι το «κράτος λαμβάνει κάθε πρόνοια για να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας και την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της προαγωγής ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών». Στην επιστολή που εστάλη στον κ. Κατρούγκαλο, επισημαίνεται ότι η εν λόγω αναφορά περιέχεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 του επίμαχου σχεδίου νόμου.

Οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο

«Ειλικρινά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς θα προαχθεί η οικονομία των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, όταν συζητείται - έστω και ανεπίσημα, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων και εφημερίδων - η μετάπτωση των επαγγελματιών που κρατούν τον τουρισμό ζωντανό στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της χώρας από το ευνοϊκό καθεστώς του ΟΓΑ στην άμεση εισφορά 26,95% του εισοδήματός τους», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, σε περίπτωση που αυτό που συζητείται εκτενώς το τελευταίο διάστημα γίνει νόμος του κράτους, την ίδια στιγμή θα μπει και η επαγγελματική "ταφόπλακα" στη συγκεκριμένη κατηγορία των τουριστικών επιχειρηματιών. «Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα κλείσει οριστικά τα συγκεκριμένα καταλύματα, αφού οι επιχειρηματίες δε θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος αυτό ή θα περάσουν στην παραοικονομία, με απώλειες τόσο για τα έσοδα του κράτους όσο και για το επίπεδο ποιότητας του τουριστικού προϊόντος των συγκεκριμένων περιοχών», λέγεται εκτός των άλλων εντός της επιστολής που εστάλη στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

ΜΠΗΧΤΕΣ... ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

«Άλλα μας είχαν τάξει προεκλογικά»

Παρόλο το κόσμιο ύφος το οποίο χρησιμοποιεί, απευθυνόμενη στον υπουργό, η Συνομοσπονδία αφήνει "μπηχτές" εναντίον του κ. Κατρούγκαλου. Κι αυτό διότι, όπως τονίζεται στην επίμαχη επιστολή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου περιμένουν από τον υπουργό να δώσει «μάχη για λογαριασμό» τους και όχι να αναφέρεται σ' αυτές «σαν να πρόκειται για αμελητέες περιπτώσεις και παρενέργειες χωρίς σημασία μιας ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

«Η κυβέρνηση προεκλογικά μας είχε υποσχεθεί να εξετάσει τις υποχρεώσεις μας σε συνδυασμό με την αναμφισβήτητη εποχικότητα της δραστηριότητάς μας και τώρα έρχεται να ενσωματώσει τους ασθενέστερους από εμάς στο δυσμενέστερο και συνολικό σύστημα ασφάλισης που θα ισχύσει από 1/1/2017. Η ένταξη των συγκεκριμένων συναδέλφων μας στις γενικές διατάξεις ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ θα σημάνει στην ουσία την αναστολή της λειτουργίας τους και θεωρούμε ότι δεν είναι η πρόθεσή σας αυτή. Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους δανειστές της χώρας για την αναγκαιότητα της παραμονής των μικρών περιφερειακών επιχειρηματιών του τουρισμού στον ΟΓΑ, ασχέτως κυρίας δραστηριότητάς τους και να το υποστηρίξετε», καταλήγει η επιστολή της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, ελπίζοντας ταυτόχρονα στη θετική ανταπόκριση του υπουργού.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια