Ειδήσεις

Διεκόπη η δίκη για το φόνο του 71χρονου στις Μοίρες

Μνήμες από τη δολοφονία του 71χρονου Όθωνα Ανδρουλιδάκη, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο πέρυσι τον Αύγουστο μέσα στο σπίτι του, στις Μοίρες, όπου φέρεται να δέχτηκε συνολικά 57 μαχαιριές από δύο νεαρούς, οι οποίοι του απέσπασαν... 100 ευρώ, ξύπνησαν χθες στις δικαστικές αίθουσες.

Μνήμες από τη δολοφονία του 71χρονου Όθωνα Ανδρουλιδάκη, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο πέρυσι τον Αύγουστο μέσα στο σπίτι του, στις Μοίρες, όπου φέρεται να δέχτηκε συνολικά 57 μαχαιριές από δύο νεαρούς, οι οποίοι του απέσπασαν... 100 ευρώ, ξύπνησαν χθες στις δικαστικές αίθουσες.

Μετά από περίπου 13 μήνες από το άγριο φονικό, η υπόθεση έφτασε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ 71ΧΡΟΝΟΥ

Η χθεσινή δίκη τα είχε όλα, εκτός από... απόφαση! Μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία με μεγάλη ένταση κι αφού είχε προηγηθεί η επίθεση ενός εκ των συγγενών του αδικοχαμένου Ανδρουλιδάκη εναντίον του 22χρονου Βούλγαρου που κάθεται στο εδώλιο, η Έδρα έκρινε ότι δεν μπορεί να αποφανθεί για την υπόθεση πριν βγει το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναφορικά με δακτυλοσκοπικά σημεία που είχαν εντοπιστεί στον τόπο του εγκλήματος.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΓΙΑ 100 ΕΥΡΩ

Κατηγορούμενοι για την αποτρόπαια δολοφονία είναι δύο Βούλγαροι, ηλικίας - σήμερα - 22 και 18 ετών. Ωστόσο, στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κάθισε χθες μόνο ο πρώτος εξ αυτών. Κι αυτό επειδή η υπόθεση έχει διαχωριστεί όσον αφορά στο νεαρότερο από τους δύο κατηγορούμενους, καθώς κατά το χρόνο τέλεσης του εγκλήματος ήταν ανήλικος. Έτσι, ο 18χρονος Βούλγαρος αναμένεται να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων.

Τα "έριξε" στον ανήλικο

Χθες, λοιπόν, όπως και στην απολογία του πέρυσι τον Αύγουστο ενώπιον της ανακρίτριας, ο 22χρονος έριξε το φταίξιμο στο νεαρότερο συμπατριώτη του. Σύμφωνα με τον 22χρονο, αυτός που σκότωσε τον Όθωνα Ανδρουλιδάκη δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ο 18χρονος.

Απολογούμενος χθες ενώπιον των τακτικών δικαστών και των ενόρκων, ο 22χρονος ισχυρίστηκε ότι ο ανήλικος τότε ομοεθνής του τού πρότεινε το βράδυ της 12ης Αυγούστου του 2015 να πάνε να βρουν τον εργοδότη του τελευταίου, προκειμένου αυτός να του δώσει λεφτά που του χρωστούσε.

Αφού μετέβησαν στο σπίτι του 71χρονου - κι όχι του εργοδότη του 18χρονου - σύμφωνα με τα λεγόμενα του 22χρονου, ο - τότε - ανήλικος μπήκε στην οικία του ηλικιωμένου, ενώ ο ίδιος τον περίμενε απέξω, χωρίς να έχει ιδέα για το τι θα ακολουθούσε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπήκε κι αυτός στο σπίτι μόνο αφότου άκουσε φωνές κι έσπευσε να δει τι συμβαίνει. Μπαίνοντας στο σπίτι, ο 22χρονος είπε ότι αντίκρισε τον ανήλικο να προσπαθεί να ακινητοποιήσει με ένα μαχαίρι τον Ανδρουλιδάκη, ο οποίος βρισκόταν στο κρεβάτι του.

Σύμφωνα με τον 22χρονο, ο 17χρονος τού ζήτησε τότε να του δώσει ένα μαξιλάρι για να κάνει τον ηλικιωμένο να σταματήσει να φωνάζει. Όπως υποστήριξε ενώπιον της Έδρας ο νεαρός Βούλγαρος, έδωσε όντως το μαξιλάρι στον ανήλικο, όντας σοκαρισμένος, και φοβούμενος ότι εκείνος θα τον χτυπούσε με το μαχαίρι που κρατούσε.

Σημειώνεται ότι ο 22χρονος ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν κρατούσε μαχαίρι. Επίσης, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο 17χρονος είχε κρατήσει κι αυτός, στο στάδιο της ανάκρισης, την ίδια στάση με το συγκατηγορούμενό του, χρεώνοντάς του τη δολοφονία.

Απρόσμενη εξέλιξη: Απόπειρα χειροδικίας

Χθες το μεσημέρι, πάντως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου πρότεινε, στην αγόρευσή του, να κηρυχθεί ένοχος ο 22χρονος. Οι δικαστές αποσύρθηκαν λοιπόν για να συσκεφθούν ενόψει της έκδοσης της απόφασης.

Η επίμαχη, ωστόσο, απόφαση δεν έμελλε να εκδοθεί χθες: Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφοντας στην Έδρα, το Δικαστήριο ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης για την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, καθώς δε γινόταν να εκδοθεί απόφαση πριν φτάσει από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. το πόρισμα που είχε ζητηθεί και σχετίζεται με δακτυλοσκοπικά σημεία τα οποία είχαν εντοπιστεί στον τόπο του εγκλήματος.

Η εν λόγω εξέλιξη θεωρείται αρκετά ασυνήθιστη για τα δικαστικά χρονικά, με αποτέλεσμα να προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση στο ακροατήριο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η χθεσινή δίκη ήταν επεισοδιακή, καθώς κάποια στιγμή ένας εκ των συγγενών του Όθωνα Ανδρουλιδάκη όρμησε εναντίον του εμβρόντητου 22χρονου, ο οποίος καθόταν στο εδώλιο. Επικράτησε πανικός, ωστόσο οι αστυνομικοί πρόλαβαν και έπεσαν πάνω στον κατηγορούμενο, προστατεύοντάς τον από τη μήνη του συγγενούς του αδικοχαμένου 71χρονου.

Η ένταση ήταν έκδηλη καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει παρόμοιο περιστατικό χειροδικίας. Δεν έλειψαν κατά διαστήματα και οι παρεμβολές συγγενών του 71χρονου, οι οποίοι αποκαλούσαν τον κατηγορούμενο «φονιά».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια