default-image

Ομιλία Τσίπρα για το προσφυγικό στη Σύνοδο Ηγετών

Ελλάδα
Ομιλία Τσίπρα για το προσφυγικό στη Σύνοδο Ηγετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Είτε θα καταφέρουμε να την διαχειριστούμε συλλογικά, συνεκτικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του αυτή.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης την Γιούσρα Μαρντίνι - τη Σύρα πρόσφυγα που πέρασε από την Ελλάδα και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κολυμβήτρια - για όσα είπε, και για το θάρρος της.

"Είναι τραγικό να λέγεται, αλλά είναι μία από τους τυχερούς ανθρώπους διότι επέζησε των κυμάτων της Μεσογείου, που παρά τις καλύτερες προσπάθειες που καταβάλαμε, πήραν τόσες πολλές ζωές. Τυχερή γιατί δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα τις μέρες που τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν ξαφνικά και μονομερώς, (πράξη) υποστηριζόμενη από χώρες και ξενοφοβικές δυνάμεις που χτίζουν τείχη και φράχτες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τους 'επικίνδυνους' ανθρώπους σαν την Γιούσρα. Είναι ντροπή για την Ευρώπη", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η πρόκληση του προσφυγικού που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι παγκόσμια, είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας, στην συνέχεια, πως "είτε θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα συλλογικά, συνολικά και στην βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε".

"Ένα από τα σημεία του κόσμου όπου αυτό δοκιμάζεται περισσότερο σήμερα, είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων. Αν μιλούσαμε, π.χ., για τη Μεγάλη Βρετανία, αυτός ο αριθμός θα αναλογούσε σε ένα πληθυσμό 520.000 προσφύγων και μεταναστών", επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξη τους, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν."

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Υπηρεσία Ασύλου της Ελλάδας, η οποία δεν υπήρχε κάν πριν από τρία χρόνια, διαχειρίζεται αυτή την στιγμή τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές αρχές μαζί με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και τις τουρκικές προσπαθούν να εφαρμόσουν "την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και, το σημαντικότερο, των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος - αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη".

"Αν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα - με υποστήριξη από πολλές χώρες της ΕΕ - αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές. Δυνάμεις που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί πολυτέλεια και πως ο διαμοιρασμός της ευθύνης αποτελεί απαράδεκτη επιβολή", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνέχεια στην αναγκαιότητα μιας ισχυρής διεθνούς πρωτοβουλίας που θα ορίσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για διαχείριση προσφύγων και θα αποδυναμώσει την ξενοφοβική αντι-μεταναστευτική ατζέντα.

"Το πλαίσιο αυτό οφείλει να ενισχύσει: την υποστήριξη σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας καθώς και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση αυτών που το έχουν ανάγκη, τις πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία, και την αστυνομική συνεργασία ενάντια σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων. Σήμερα, ένα τέτοιο παγκόσμιο πλαίσιο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Και αυτό το γνωρίζουμε στην Ελλάδα πολύ καλά", κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News