Ειδήσεις

Έξυπνη εφαρμογή κινητών στη μάχη κατά του κυκλοφοριακού

Ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια πόλη με σημαντικά και χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως είναι το Ηράκλειο, διατίθεται πλέον στους οδηγούς. Ο λόγος για τη νέα εφαρμογή μέτρησης κυκλοφοριακής κίνησης για τους δρόμους του Ηρακλείου μέσω κινητών τηλεφώνων, την οποία μπορεί να εγκαταστήσει ο καθένας στη συσκευή του μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για την εφαρμογή με την ονομασία RERUM Traffic Car, η οποία είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό Android, και η οποία εγκαθίσταται μέσω του γνωστού Google Play. Το RERUM Traffic Car είναι δημιούργημα του Linkoping University της Σουηδίας. Ειδικότερα, η καινοτόμα εφαρμογή πήρε «σάρκα και οστά» στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RERUM, το οποίο υλοποιείται από το Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ, αλλά και διάφορα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και εταιρείες του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το RERUM αποτελεί ευρωπαϊκό έργο του 7ου Πλαισίου Προγράμματος.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα εγγυάται την ασφαλή ανάπτυξη εφαρμογών του Διαδικτύου των Αντικειμένων (IoT - Internet of Things), προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Εξάλλου, το RERUM εντάσσεται στις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύσσει ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού "Ηράκλειο, Έξυπνη Πόλη".

Ο εν λόγω σχεδιασμός έχει ως στόχο να αποτελέσει το Ηράκλειο ένα σημαντικό κόμβο στο παγκόσμιο δίκτυο των "έξυπνων πόλεων" και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ζητούμενο είναι ακόμη να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταυτότητα της "Έξυπνης Πόλης" ως αναπτυξιακό εργαλείο με κοινωνική αποδοτικότητα, αλλά και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή δοκιμάστηκε πιλοτικά, με τη συνεισφορά της Cyta και του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, και δίνεται για χρήση στο κοινό, ώστε οι οδηγοί, κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό τους, να μπορούν να συμβάλλουν στη συλλογή δεδομένων που θα χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση της κυκλοφοριακής κίνησης σε πραγματικό χρόνο.

Πώς λειτουργεί

Αισθητήρες ανιχνεύουν την κίνηση

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μέτρησης της κυκλοφοριακής κίνησης σε πόλεις αναπτύχθηκε μέσω της χρήσης πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα. Ειδικότερα, η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, όπως είναι το GPS, το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο. Έτσι επιτυγχάνεται η ανίχνευση της κίνησης και της ταχύτητας που αναπτύσσει ο εκάστοτε χρήστης της εφαρμογής.

Εν συνεχεία, χρησιμοποιώντας ένα πλήθος από τεχνικές προστασίας προσωπικών δεδομένων, λαμβάνονται μετρήσεις για την ταχύτητα κίνησης του χρήστη μόνο σε προκαθορισμένους δρόμους. Κατόπιν μεταδίδονται από έναν ενδιάμεσο "εξυπηρετητή" μόνο οι απαραίτητες πληροφορίες. Ειδικότερα, ο "εξυπηρετητής" ενώνει πληροφορίες που προέρχονται απ' όλους τους χρήστες της και μεταφέρει στις εφαρμογές μόνο τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την κίνηση.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι η νέα εφαρμογή δε μεταφέρει κανενός είδους προσωπικό αναγνωριστικό του χρήστη. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, πουθενά στην όλη διαδικασία δεν αποθηκεύονται οι μετρήσεις του κάθε χρήστη ξεχωριστά.

Εξάλλου, η καινοτομία της εν λόγω εφαρμογής έγκειται - μεταξύ άλλων - στο ότι διάφορες τεχνικές που έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του όγκου των μεταδιδόμενων δεδομένων της εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, δεν επηρεάζεται η λειτουργία του κινητού τηλεφώνου του χρήστη της εφαρμογής.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι οδηγοί που ξεκινούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή RERUM Traffic Car καλούνται να αφιερώσουν λίγα λεπτά για να απαντήσουν στο σχετικό ανώνυμο ερωτηματολόγιο και να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της εφαρμογής.

Σχόλια