Ειδήσεις

Νέα παρέμβαση ξεμπλοκάρει η διαμόρφωση ρέματος στα Διαβατά

Μετά από πολλά χρόνια αλληλογραφίας με το Συνήγορο του Πολίτη, και μετά από δεκάδες επιστολών εκείνου και του κ. Μανόλη Λουτσέτη σμηνάρχου ε.α., προς τις Υπηρεσίες και όχι μόνο, ξεμπλοκάρει αυτό το αναγκαίο για τη περιοχή της Γρα Λυγιάς έργο, που είχε κολλήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από το 2012.

Στις 19-7-2012 επιστράφησαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι υπάρχουσες τότε μελέτες και ζητήθηκαν συμπληρωματικές, σε ένα έργο που είχε ξεκινήσει το 2010, και είχε δημοπρατηθεί στις 22-2-2011 με κόστος κατασκευής 1.200.000 ευρώ, είχε γίνει μάλιστα και σύμβαση με τον εργολάβο.

Τώρα μετά από την εκ νέου παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, εγκρίθηκαν 23.652,15 ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών, σύμφωνα με τα όσα ζητούσε τότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης.

Αυτό επετεύχθη μετά τη προσωπική παρέμβαση που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη στο Ηράκλειο στις 3-12-2015, σε επιτόπια επίσκεψη για το θέμα, και εγκρίθηκε το παραπάνω ποσό από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, για την «τοπογραφική αποτύπωση και ακτομηχανική μελέτη του έργου εκβολής του ρέματος», και για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

«Ο Συνήγορος του Πολίτη με ενημέρωσε με επιστολή του στις 12-1-2016, ότι σταματάει πλέον να ασχολείται με το θέμα, μετά την εξέλιξη αυτή. Υπόψη ότι για το πρόβλημα αυτό ο Συνήγορος έχει απευθύνει 13 επιστολές μέχρι σήμερα, σε όλες τις Υπηρεσίες. Αναμένουμε τώρα τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου να προβούν στην ολοκλήρωση της παραπάνω μελέτης, και την εκ νέου δημοπράτηση του έργου. Κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος», προσθέτει ο κ. Μανόλης Λουτσέτης.

Το θέμα της διαμόρφωσης του ρέματος των Διαβατών στη Γρα Λυγιά, απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους του οικισμού, και παραμένει μείζονος σημασίας, για να μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, χωρίς να φοβούνται ότι σε κάποια ισχυρή νεροποντή η σε κάποια βίαιη υπερχείλιση του φράγματος των Μπραμιανών, δεν θα τους "πάρει το

Ποτάμι", που όσες φορές είχε ξεχειλίσει στο παρελθόν, είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο δυτικό τμήμα του οικισμού της Γρα- Λυγιάς.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια