default-image

Παραδόθηκαν "αμαχητί" στη μανία της φύσης ελιές και αμπέλια

Κρήτη
Παραδόθηκαν "αμαχητί" στη μανία της φύσης ελιές και αμπέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλιαξαν ξανά στην απόγνωση και στις λάσπες αγρότες της Κρήτης από την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ωρών και με το χαλάζι να τους δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε ελιές που ήταν φορτωμένες αλλά και σε όψιμες αμπελοκαλλιέργειες, μια ανάσα πριν τον τρύγο.

Σαράντα λεπτά της ώρας ήταν αρκετά για να καταστρέψουν αμπέλια, ελαιοκαλλιέργειες και καλλιέργειες τομάτας στις Αρχάνες.

Οι αγρότες που επιθυμούσαν όλο αυτό το διάστημα διακαώς το νερό, τώρα βλέπουν ότι το πλημμυρικό φαινόμενο που σημειώθηκε το πρωί με το συνδυασμό χαλαζιού και βροχής κατέστρεψες σχεδόν τις περιουσίες τους.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ

Θύματα τις καταστροφής οι υπαίθριες καλλιέργειες. Οι ελιές που είχαν διασωθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού όπως τον καύσωνα και την υγρασία , ραβδιστήκαν από το χαλάζι.

"Από τα δένδρα οι μισές έπεσαν στο έδαφος ενώ οι άλλες που παραμένουν πάνω σε αυτά έχουν δεχτεί ένα τυφλό χτύπημα το οποίο και θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που συνέβη ήταν φοβερό, το χαλάζι που έπεφτε ήταν σε μέγεθος κουφέτου," υποστηρίζει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ένωσης αμπελουργών Κρήτης και της ΕΑΣΗ κ. Μύρων Χιλετζάκης.

Μάλιστα, τα χώματα από καλλιέργειες παρασύρθηκαν από την βροχή και κατέληξαν στον περιφερειακό δρόμο Αρχανών, με τις λάσπες να σκεπάζουν μεγάλο τμήμα του δρόμου, όπως και υπόγειο επιχείρησης με γεωργικά εφόδια, με το προσωπικό να απομακρύνει τις λάσπες με φαράσια.

"Επίσης σημειώθηκαν και κατολισθήσεις αφού όλα τα χώματα από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις παρασύρθηκαν από τα νερά και ως εκ τούτου το γόνιμο χώμα χάθηκε," προσθέτει ο συνδυκαλιστής και αμπελουργός.  

Το θέμα πάντως θα φθάσει μέχρι και την Αθήνα. Η ομάδα αμπελουργών Κρήτης με τη αντιπεριφερειάρχη Κρήτης ,αρμόδια για θέματα αγροτικής παραγωγής  κ. Θεανώ Βρέντζου και με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Ηρακλείου θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 22 του μήνα με τον πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ όπου και θα συζητηθούν προβλήματα στις καλλιέργειες αμπελουργών και ελαιουργών εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων το καλοκαίρι του 2016.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη-Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News