Ειδήσεις

Καταστροφές σε καλλιέργειες στο Λασίθι και προβλήματα σε σχολεία (video)

Η ξαφνική μπόρα και το δυνατό χαλάζι έφεραν και βροχή προβλημάτων.Καταστράφηκαν καλλιέργειες στο Λασίθι, ενώ μπήκαν νερά νηπιαγωγείο Σκοτεινού.

Η ξαφνική μπόρα και η δυνατή χαλαζόπτωση στην Κρήτη έφερε και … βροχή προβλημάτων ιδιαίτερα στο Λασίθι.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης μιλώντας στο ράδιο 9,84, τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί στις καλλιέργειες. Ενώ με επείγον έγγραφο του προς τον ΕΛΓΑ Ηρακλείου  ζητάει  την άμεση καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίων ωρών με ραγδαία χαλαζόπτωση που έπληξε καθολικά καλλιέργειες οπωροκηπευτικών αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες, ζητάει ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης.

Ειδικότερα στο έγγραφο του προς τα στελέχη του ΕΛΓΑ Ηρακλείου ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης αναφέρει:  «θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε στο σύνολό του ο αγροτικός τομέας του οροπεδίου Λασιθίου, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη από σήμερα Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016. Συγκεκριμένα ραγδαία χαλαζόπτωση η οποία ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι κατέστρεψε  ολοσχερώς τις αγροτικές καλλιέργειες στο οροπέδιο Λασιθίου και λόγω της έντασης και της διάρκειάς της, επλήγησαν ΚΑΘΟΛΙΚΑ όλες οι καλλιέργειες οπωροκηπευτικών καθώς και τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ αποζημίωση των πληγέντων, ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ήδη δύσκολες καλλιεργητικές απαιτήσεις».

Ο Δήμαρχος κοινοποιεί μάλιστα το υπηρεσιακό έγγραφο στους βουλευτές Λασιθίου, την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, τον αγροτικό συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου, και τον αγροτικό σύλλογο Οροπεδίου Λασιθίου.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί οι παραγωγοί λαχανικών και οπωροκηπευτικών και η καταστροφή θεωρείται ολοκληρωτική. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν ήδη να κινηθεί η διαδικασία των κινητοποιήσεων.

Σκοτεινό: Μπήκε νερό στο νηπιαγωγείο

Αναστάτωση επικράτησε και στο νηπιαγωγείο Σκοτεινού όπου οι μικροί μαθητές είδαν τα νερά της βροχής να εισχωρούν στην αίθουσα από τη σκεπή.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Χερσονήσου «τα νερά πέρασαν από τη σκεπή και έτσι αποφασίστηκε να μην λειτουργήσει την Τετάρτη το νηπιαγωγείο της περιοχής. Τα νερά πάντως πέρασαν στο τέλος του μαθήματος και έτσι δεν προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Την Τετάρτη θα υπάρξει παρέμβαση για την αποκατάσταση της σκεπής και στη συνέχεια θα λειτουργήσει και πάλι το νηπιαγωγείο».

Προσοχή για τους οδηγούς

Προσοχή απαιτείται και στο οδικό δίκτυο αφού από το 103ο εως το 108 χιλιόμετρο της εθνικής στο ύψος του Φόδελε παρασύρθηκαν χώματα στο οδόστρωμα και παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη - Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφία αρχείου

Σχόλια