default-image

Μεγάλες οι καταστροφές – Σε πλοίο μεταφέρονται οι πρόσφυγες

Ελλάδα
Μεγάλες οι καταστροφές – Σε πλοίο μεταφέρονται οι πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές οι καταστροφές από την πυρκαγιά

Σύμφωνα με την έως τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, πάνω από 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν περισσότερους από 800 πρόσφυγες, καθώς και περίπου 40 - 50 σκηνές, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου.

Η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου το μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.

Σήμερα και μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Μόριας από τα συνεργεία του δήμου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό. Επίσης, ομάδες κοινωνικών επιστημόνων προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Αύριο, θα μεταφερθούν στο νησί και επιπλέον 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Σημειώνεται, ότι οι σκηνές έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.

Σε πλοίο θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρου Δρίτσα, θα σταλεί άμεσα πλοίο στη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες για να αποσυμφορηθεί το hotspot της Μόριας.

«Το υπουργείο ενεργοποιήθηκε ώστε να στείλουμε άμεσα ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο εφόσον οι Αρχές το κρίνουν σκόπιμο και ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από τον δήμαρχο και από την περιφερειάρχη», ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

Συγκεκριμένα, το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν - και υπήρχαν χθες το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, εξήγησε πως ήδη μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και υπάρχει διαδικασία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, καθώς εξαιρούνται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή έχει περιοριστικούς κανόνες και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αποφορτίσουμε γρήγορα τα νησιά όπως θα το επιθυμούσαμε. Υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση που επιβαρύνει προφανώς τις δομές αυτές, τα hotspot, αλλά και την τοπική κοινωνία. Και σ' αυτόν τον τομέα ωστόσο, υπήρξαν ήδη βελτιώσεις σημαντικές και θα υπάρξουν μεγαλύτερες» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News