default-image

Σε μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο (videos)

Κρήτη
Σε μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο (videos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανάσα από την πόλη του Ρεθύμνου, κοντά στον οικισμό του Σωματά, νωρίς το μεσημέρι ξέσπασε ο πύρινος εφιάλτης.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από πολύωρη μάχη οι πυροσβέστες κατάφεραν να "δαμάσουν" τη φωτιά, η οποία είναι πλέον σε ύφεση από τις 21:35.

Στο σημείο παραμένουν 5 οχήματα της πυροσβεστικής με 10 άνδρες και 2 πεζοπόρα τμήματα με 11 άνδρες. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 100 στρέμματα χορτολιβαδικής και 100 στρέμματα δασικής έκτασης.

Η τραγική κατάσταση σε εικόνες

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player http://goo.gl/9n1FyC"> property="media:title" content="Φωτιά Ρέθυμνο 9/16 - neakriti.gr">

(βίντεο από Νίκο Μαρκίδη)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά!

Οι ιδιαίτερα ξηροθερμικές συνθήκες για την εποχή, δεν άργησαν να δώσουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη φωτιά που επεκτάθηκε στην ανατολική πλευρά του λόφου και καίει ανεξέλεγκτα από την κορυφή μέχρι τα βάθη της χαράδρας το Γαλλιανό φαράγγι, μια δασώδη περιοχή, σημαντικού φυσικού κάλλους, με βελανιδιές, πλατάνια και πρίνους.

Οι ισχυροί μεταβλητοί άνεμοι, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής, γρήγορα κατέστησαν αναγκαία τη συνδρομή όλων των εναέριων μέσων κατάσβεσης του νησιού.

Τα δύο ελικόπτερα από Χανιά και Ηράκλειο πραγματοποιούσαν ασταμάτητα ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά πριν χαθεί το φως της ημέρας.

Οι συνθήκες κατάσβεσης είναι επιτακτικές σε τέτοιο βαθμό που η πλήρωση των ελικοπτέρων με νερό γινόταν από την παραλία του Κουμπέ στα δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου σε κατοικημένη περιοχή.

Έχουν σημειωθεί βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ με διακοπές στην ηλεκτροδότηση και παύση εκπομπής όλων σχεδόν των ραδιοφωνικών σταθμών του Ρεθύμνου για μία ώρα περίπου, ενώ οι φλόγες έφτασαν να γλείψουν τις αυλές εξοχικών κατοικιών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη εκ περιτροπής στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ρεθύμνου - Σπηλίου, στο ύψος του Γαλλιανού φαραγγιού στα Τρία Μοναστήρια, εξαιτίας της επικινδυνότητας των φλογών και εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης: στο να μην περάσει η φωτιά απέναντι και απειλήσει την κατοικημένη περιοχή στα Τρία Μοναστήρια, το πρώτο προάστιο στα νότια του Ρεθύμνου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Μανώλης Ακουμιανάκης, ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια και το μόνο που μένει, είναι αυτό, να αποδειχθεί.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν νωρίτερα, 18 οχήματα με 45 άνδρες από Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 11 άτομα, αλλά και 7 βυτιοφόρα οχήματα του δήμου Ρεθύμνου.

Θετικό το γεγονός ότι η φωτιά δεν απείλησε άμεσα κατοικημένες περιοχές, όμως αρνητικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι έπνεαν στην περιοχή άνεμοι μεταβλητής κατεύθυνσης λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και εντάσεως 6 μποφόρ, δυσχεραίνοντας τον έλεγχο της φωτιάς και με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αγγίζοντας το μεσημέρι ακόμη και τους 36 βαθμούς Κελσίου και δημιουργώντας ένα άκρως αποπνικτικό σκηνικό.

Πηγή videos: Rethemnos News

Φωτογραφία: Ευδοξία Μολδοβανίδου

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη - Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News