Ειδήσεις

«Ξεκρέμαστοι» εργαζόμενοι γονείς μαθητών στην Κρήτη

Παραλογισμός του υπουργείου που επιμένει να εφαρμοστεί το "γράμμα του νόμου" . Η μη λειτουργία της πρωινής ζώνης «τινάζει» στο αέρα τον προγραμματισμό δεκάδων οικογενειών.

   Το ρολόι δείχνει 08.20 π.μ. το πρωί και οι πόρτες πολλών νηπιαγωγείων -και λίγο νωρίτερα των δημοτικών- ανοίγουν. Οι γονείς περιμένουν ήδη με αγωνία έξω από την πόρτα του σχολείου και παρακολουθούν με άγχος τους δείκτες του ρολογιού καθώς δεν θα φτάσουν στη δουλειά τους πριν 08.45. Η μη λειτουργία της πρωινής ζώνης σε πολλά σχολεία και της Κρήτης έχει «τινάξει» στο αέρα τον προγραμματισμό δεκάδων οικογενειών που βρέθηκαν μπροστά στην αιφνιδιαστική εξέλιξη.

     Από φέτος για τη λειτουργία της πρωινής ζώνης στα νηπιαγωγεία (από 07:45 μέχρι 07.55πμ. ) απαιτείται ο ελάχιστος αριθμός 5 μαθητών, αλλά αποκλειστικά του ολοήμερου σχολείου. Συγκεκριμένα ορίζεται ελάχιστος αριθμός νηπίων και προνηπίων, πέντε για τα 1/θέσια, 10 για τα 2/θέσια και 14 για τα 3/θέσια και άνω νηπιαγωγεία για να λειτουργήσει η πρωινή ζώνη.  Ακόμη κι αν άλλοι γονείς μαθητών επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους από νωρίς στο σχολείο, αυτό απαγορεύεται σύμφωνα με την εγκύκλιο, με αποτέλεσμα να πολλοί εργαζόμενοι γονείς να βρεθούν «όμηροι» των αλλαγών. Στα δημοτικά σχολεία αντίστοιχα η πρωινή ζώνη ισχύει από τις 07.00 - 08.00 το πρωί.

«Ξεκρέμαστοι» οι γονείς

Στις σχολικές μονάδες όπου δεν συγκεντρώθηκε ο αριθμός, οι γονείς έμειναν κυριολεκτικά «ξεκρέμαστοι» αφού στο παρά πέντε  λόγω  των αλλαγών που υπήρξαν, ενημερώθηκαν ότι η πύλη του σχολείου θα ανοίγει καθημερινά 08.20, και όχι νωρίτερα. Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν ξαφνικά ανάμεσα στις πιέσεις των γονέων και τις αυστηρές οδηγίες του υπουργείου, σηκώνοντας τα χέρια «ψηλά» παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές ερμηνεύονται από τους γονείς ως εμμονή του υπουργείου στο «γράμμα του νόμου» και απόλυτο παραλογισμό. Για παράδειγμα η πρωινή ζώνη δεν ισχύει ακόμα κι αν υπολείπεται ένας μόνο μαθητής. Δεν λειτουργεί ακόμα και στις περιπτώσεις που οι δάσκαλοι βρίσκονται από νωρίτερα στο σχολείο, καθώς δεν τους επιτρέπεται να ανοίξουν την πόρτα για λόγους ασφαλείας αφού δεν είναι «καλυμμένοι» εάν κάτι συμβεί στα παιδιά που προσέρχονται, παρότι θα μπορούσε από το υπουργείο να δοθεί κατά περίπτωση μια απλή λύση.

«Παραλογισμός της κυβέρνησης»

Από τη μια η κυβέρνηση διατείνεται ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει εργασία και να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, και από την άλλη κάνει τη ζωή τους μαρτύριο αφού για παράδειγμα στα 5 παιδιά αξίζει να λειτουργεί η πρόωρη υποδοχή μαθητών στα νηπιαγωγεία, και στα 4 όχι. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Συλλόγων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου Ηλία Kιαμούρη «Είναι καθαρά παραλογισμός στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης που λέει ότι κόβω δαπάνες για την παιδεία και κάνω περικοπές παντού. Οι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί δεν είναι το θέμα ότι  «παρκάρω» τα παιδιά μου, αλλά ότι υποβαθμίζεται ο χώρος του σχολείου. Το πρόβλημα υπάρχει στην ένταξη στην πρωινή ζώνη, αλλά και στην ένταξη στο ολοήμερο σχολείο. Για παράδειγμα για το ολοήμερο σχολείο και οι δύο γονείς πρέπει να είναι εργαζόμενοι ή να είναι άνεργοι κάρτα ανεργίας. Ωστόσο αποκλείονται δεκάδες γονείς της Κρήτης γιατί δεν έχουν κάρτα ανεργίας ή εργάζονται με ημιαπασχόληση αλλά δεν είναι ασφαλισμένοι ,με αποτέλεσμα να μένουν εκτός. ».

Σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου υπήρξαν αλλαγές στα κριτήρια καθώς πλέον στο ολοήμερο εντάσσονται και μαθητές όταν ο ένας γονέας εργάζεται, όταν και οι δύο γονείς έχουν κάρτα ανεργίας, ή έχουν βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι είναι τακτοποιημένοι με τις τις ασφαλιστικές εισφορές.

'Ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει σύμφωνα με την Ένωση συλλόγου γονέων είναι ότι οι μαθητές σχολάνε στα δημοτικά στη 13.15 αλλά για να γίνει αυτό κόπηκαν ώρες από μαθήματα, ώστε να μην υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς

«Τρέχει» για λύσεις η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Τα διαφορετικά αιτήματα αλλά προβλήματα των σχολείων πέφτουν «βροχή» στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηράκλειο να «τρέχει και να μην φτάνει» για να δοθούν λύσεις , ακόμη και με λίγη ευελιξία για  θέματα όπου η εγκύκλιος ορίζει απόλυτα τι πρέπει να συμβεί αλλά οι γονείς ζητούν επιτακτικά μια πιο ανθρώπινη πολιτική. Όπως τόνισε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Αποστολάκης «φέτος δοκιμάζεται για πρώτη φορά ο νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Η προσπάθεια που υπήρξε από το υπουργείο ήταν να συνδυάσει δύο βαθμίδες και να εξυπηρετούνται οι γονείς από τη 13.00 και 13.15 το μεσημέρι (ώρα αποχώρησης των μαθητών) στο υποχρεωτικό πρόγραμμα. Τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν τις καταγράφουμε και τις μεταφέρουμε στο υπουργείο για να υπάρξουν βελτιώσεις και αλλαγές. Ένα ζήτημα για το οποίο αναμένεται διευκρίνιση είναι για  τους μεταφερόμενους μαθητές στην ύπαιθρο, ώστε να λειτουργεί η πρωινή ζώνη ακόμα κι αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και κατ΄εξαίρεση στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά των μαθητών από το  ΚΤΕΛ».

"Κόφτης" και στα σχολεία

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήδη χρειάστηκαν παρεμβάσεις ώστε να μην μείνουν μικρά παιδιά εκτός σχολείων. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη σε κάποια απομακρυσμένα σχολεία σε δύο νηπιαγωγεία στο Μάραθο και στο Καστρί παρ'ότι οι μαθητές είναι 4, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών για να λειτουργήσει νηπιαγωγείο ορίζεται φέτος στους 5 μαθητές (από 7 που ήταν στο παρελθόν).Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κιαμούρη « ο κόφτης βρίσκεται συνεχώς πάνω από τα σχολεία και "κόβει κεφάλια". Έτσι σε πολλά σχολεία όπου δεν θα συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών, θα γίνει σύμπτυξη τμημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για γονείς και μαθητές». Μάλισταη Ένωση καλεί τους συλλόγους γονέων να κάνουν τις συνελεύσεις, να συζητήσουν τα θέματα και να συντονιστούν (με την Ένωση) για να ακολουθήσουν κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση επιμένει ότι φέτος έγινε μεγάλη προσπάθεια να μην μείνουν μαθητές εκτός σχολείων και στα προνήπια, αφού σε πολλές περιπτώσεις μαθητές που δεν εντάχθηκαν σε παιδικούς σταθμούς γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στα νηπιαγωγεία στο ανάλογο τμήμα ,ακόμα κι αν τυπικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έστω και στο παρά - πέντε οι γονείς ελπίζουν ότι το παιδί τους θα παρακολουθήσει μαθήματα και δεν θα μείνει εκτός…

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια