default-image

Πόλος έλξης τα ξακουστά μοναστήρια του νησιού

Κρήτη
Πόλος έλξης τα ξακουστά μοναστήρια του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη διαχρονικά έχει τη δική της διαδρομή αλλά και ταυτότητα στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, χωρίς όμως να έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα που θα έθεταν τις βάσεις για μαζικές εκδρομές τη χειμερινή περίοδο. Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι, για να τεθούν οι βάσεις, η διαφήμιση αλλά και οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ στοχευμένες.

Η Περιφέρεια Κρήτης από την πλευρά της επενδύει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού ζητώντας ουσιαστική στήριξη από το υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα, οι φορείς του κρητικού τουρισμού τονίζουν ότι η πρόταση αυτή δεν αφορά τους απανταχού ορθοδόξους αλλά και τουρίστες άλλων δογμάτων που θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τα ξακουστά μοναστήρια του νησιού αλλά και τις μοναδικές εκκλησίες.

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, οι χριστιανικές κοινότητες της Κρήτης μεγαλούργησαν με την ορθόδοξη πίστη σε εκκλησίες και ναούς, σε μοναστήρια και ερημητήρια, σε σπήλαια που χρησιμοποιήθηκαν ως ασκητήρια και σε πλήθος παρεκκλησίων και ιερών ναών της Βυζαντινής, της Μεταβυζαντινής και των λοιπών περιόδων, με απαράμιλλα ξυλόγλυπτα τέμπλα, θαυμάσιες εικόνες και ιερά λείψανα Αγίων, που πλέον θεωρούνται θρησκευτικά μνημεία υψηλού ενδιαφέροντος.

Σήμερα, μπορούν να ενταχθούν ενδεικτικά μνημεία που ανεγέρθηκαν στην Κρήτη κατά τη Βυζαντινή Εποχή, τη Βενετική και την όψιμη Οθωμανική περίοδο - με έμφαση στη διαχρονική συνέχεια του Χριστιανισμού στο νησί - και ο καταμερισμός τους σε ομάδες μνημείων ανάλογα με το χωρικό τους προσδιορισμό μπορεί να οδηγήσει σε θεματικές διαδρομές, με επίκεντρο το θρησκευτικό τουρισμό.

Σε ποιους απευθύνεται

Αν το νησί εξασφάλιζε τις κατάλληλες υποδομές και βεβαίως διατηρούσε κάποιες από τις αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό το χειμώνα, ίσως τα πράγματα να ήταν πιο εύκολα. Με τη ρώσικη αγορά να έχει τη διάθεση για τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, μια περιήγηση στην Κρήτη της Ορθοδοξίας για τους "ψαγμένους" Ρώσους τουρίστες θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί. Άλλωστε οι βάσεις τέθηκαν από τη μεγάλη προβολή που πήρε το νησί μας το καλοκαίρι μέσα από την Πανορθόδοξη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Οι Μονές της Κρήτης

Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, ο Μικρός Άγιος Μηνάς, ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Μηνά, ο Άγιος Τίτος, η Βασιλική Αγίου Πέτρου, η Μονή Παλιανής, ο Άγιος Τίτος Γόρτυνας, οι Μονές Βροντησίου και Βαλσαμόνερου, η Μονή Οδηγητρίας μεταξύ Λίσταρου και Αγιοφάραγγου, η Μονή Κουδουμά, οι Μονές στην Κερά και στην Κριτσά, η Μονή Καψά ανατολικά του Μακρύ Γιαλού, η Μονή Σαββαθιανών, η Παναγία στο Φόδελε, η Μονή Αρκαδίου, ο Άγιος Ευτύχιος και η Παναγία Κερά στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική στο Ονυθέ Ρεθύμνου, ο Ναός Αγίου Νικολάου στα Κυριακοσέλια Αποκορώνου, οι Μονές Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων και Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, ο Ναός Αγίου Νικολάου στα Χανιά, ο Ναός Αγίου Ιωάννη στον Αλικιανό, η Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι, η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας κοντά στο Ελαφονήσι και βεβαίως τα ξακουστά μοναστήρια του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, αλλά και η Μονή Τοπλού στη Σητεία αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού.

Κάλεσμα από την Περιφέρεια

Πακέτα θρησκευτικών εκδρομών

Είναι σημαντικό η Περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τις συζητήσεις με άλλες Περιφέρειες της χώρας για να ξεκινήσουν μαζικές εκδρομές, π.χ. Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, μιας και στην τρίτη ηλικία υπάρχει συνήθως μεγαλύτερη διάθεση για αυτού τους είδους τις εκδρομές.

Μάλιστα, αυτές οι εκδρομές θα μπορούσαν να συνδυαστούν και με τετραήμερα αστικά πακέτα, λόγου χάρη στο Ηράκλειο, μιας και η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης διαθέτει όλα τα φόντα για ένα τετραήμερο στο Μεγάλο Κάστρο, με "δυνατά χαρτιά" το Αρχαιολογικό Μουσείο και το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.

Βεβαίως και η φιλοσοφία της κρητικής μεγαλούπολης θα μπορούσε από μόνη της να προσελκύσει τουρίστες όλων των ηλικιών και το χειμώνα. Βεβαίως, όσες προσπάθειες και αν γίνουν, αν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου δεν αναβαθμιστεί με κομβικές πτήσεις και το χειμώνα, όλα για μία ακόμη φορά θα παραμείνουν στα χαρτιά...

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News