default-image

Ασημένιο βραβείο για το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης

Κρήτη
Ασημένιο βραβείο για το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασημένια διάκριση για το πρόγραμμα Εκπαίδευσης κι Αυτοδιαχείρισης των Ρευματικών Νοσημάτων του συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης που βραβεύτηκε ανάμεσα σε πολλά άλλα, προσφέρει εδώ και χρόνια βοήθεια ασθενείς και συγκεκριμένα άλλαξε προς το καλύτερο την καθημερινότητα 522 Κρητικών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έλαβε το Ασημένιο Βραβείο Healthcare Business Awards 2016 στην κατηγορία «Δράσεις υποστήριξης-Εκπαίδευσης ασθενών» .

Το βραβείο το έχουμε πάρει ήδη από τους ασθενείς!

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης Κατερίνα Κουτσογιάννη στο neakriti.gr «ήταν πανελλήνιος διαγωνισμός στον οποίο υπήρχαν δύο κατηγορίες που αφορούσαν στις εκστρατείες ενημέρωσης και τα προγράμματα εκπαίδευσης - ενδυνάμωσης ασθενών. Ήταν πολύ τιμητικό που λάβαμε το βραβείο αλλά για εμάς το βραβείο το έχουμε πάρει ήδη από τα μέλη μας… τον ενθουσιασμό και τη διάθεση να συνεχίσουν το πρόγραμμα. Μάλιστα ήδη το δωρεάν πρόγραμμα συνεχίζεται για ανθρώπους που δεν έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα.

Όπως περιγράφει ο σύλλογος Ρευματοπαθών, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και μάλιστα το 2012 που ξεκίνησε στην Κρήτη ήταν τελείως καινοτόμο καθώς δεν υπήρχε ανάλογο πρόγραμμα στην Ελλάδα. Το είχαν εφαρμόσει στην Κύπρο και προσαρμόστηκε στα δικά δεδομένα της χώρας μας . Όπως σημειώνει η κα Κουτσογιάννη «Η ιδέα ήταν τα ενημερωθούν οι ασθενείς για τα δικά τους νοσήματα. Τα μαθήματα ήταν διαδραστικά και να φεύγουν οι ασθενείς από τα μαθήματα χωρίς απορία. Γινόταν παρουσίαση πολλών θεμάτων και συζήτηση ομάδων ασθενών με το ίδιο νόσημα. Η διαδικασία διαρκούσε ένα μήνα , η  πρώτη συνεδρία γινόταν με την παρουσία ρευματολόγου και ακολουθούσαν άλλοι ειδικοί». Μάλιστα όπως σημειώνει ο σύλλογος Ρευματοπαθών τα ρευματικά νοσήματα είναι χρόνια νοσήματα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Επηρεάζουν την επαγγελματική, οικογενειακή αλλά και κοινωνική ζωή.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την εκπαίδευση των Ρευματοπαθών σε θέματα που αφορούν τη πάθηση τους έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τη χρόνια αυτή κατάσταση. Απώτερος στόχος του Προγράμματος είναι τα άτομα με Ρευματικές Παθήσεις να καταστούν ενεργά, δημιουργικά, και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.

  • H ενημέρωση και εκπαίδευση των ρευματοπαθών για τις ρευματικές παθήσεις ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται την πάθησή τους. Απλή και κατανοητή ενημέρωση σχετικά με το μηχανισμό λειτουργίας του νοσήματος, την πρόγνωση της νόσου, τις επιπτώσεις στην υγεία τους, τις επιλογές σε σχέση με την φαρμακευτική αγωγή, τις πιθανές παρενέργειες, την συχνότητα παρακολούθησης από τον ειδικό αλλά και από άλλες ειδικότητες που ενδεχομένως εμπλέκονται.
  • Ψυχολογική στήριξη τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και της οικογένειας.
  • Να είναι σε θέση οι ρευματοπαθείς να συμμετέχουν, να αξιολογούν και να συνεργάζονται ισότιμα με τον θεράποντα γιατρό αλλά και άλλους επαγγελματίας υγείας και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του θεραπευτικού τους προγράμματος.
  • Να αποκτήσουν οι ρευματοπαθείς τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες των νοσημάτων τους και  να ζήσουν μια ζωή με ποιότητα, με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ισότιμα και πλήρως στην κοινωνική ζωή.

Οι κύκλοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης κι Αυτοδιαχείρισης των Ρευματικών Νοσημάτων πραγματοποιείται σε κύκλους 4 συνεδριών. Κάθε κύκλος εστιάζει σε διαφορετικό ρευματικό νόσημα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ΣΕΛ, αγκυλοποιητική/ψωριασική αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κλπ) και κάθε συνεδρία πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση διαφορετικού επαγγελματία υγείας (ρευματολόγου, ψυχολόγου, φυσικοθεραπευτή, νοσηλευτή ειδικά εκπαιδευμένου στα ρευματικά νοσήματα, εργοθεραπευτή κλπ). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μικρές ομάδες ασθενών, το πολύ 10-12 άτομα.

Το περιεχόμενο ανά κύκλο ανάλογα με το νόσημα

1η Συνεδρία, Ρευματολόγος): Γνωρίζω το νόσημά μου. Θεραπευτικές επιλογές, παρενέργειες,  επιπτώσεις στην υγεία μου. Τι πρέπει να προσέχω.

2η Συνεδρία, Φυσικοθεραπευτής): Διευκολύνω την καθημερινότητά μου. Ενδυναμώνω το μυϊκό μου σύστημα.

3η Συνεδρία, Ψυχολόγος: Μιλώ για το συναίσθημά μου (θυμός, φόβος, αβεβαιότητα, ντροπή). Μαθαίνω να το διαχειρίζομαι (παρουσία συντρόφου, οικογένειας).

4η Συνεδρία, Νοσηλευτής: Συμβουλές για καλύτερη διαχείριση νοσήματος. Πώς να είναι αποδοτικότερη  η επίσκεψη μου στο γιατρό.

Εργοθεραπευτής: Πώς θα διευκολύνω την καθημερινότητά μου;

Μεθοδολογία εκπαίδευσης

Σε όλες τις συνεδρίες ο ρόλος του εκπαιδευτή είναι σημαντικός. Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος των εκπαιδευομένων, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά με ερωτήσεις, απόψεις, βιωματικές μαρτυρίες κλπ. Για το λόγο αυτό η εισήγηση από τους εκπαιδευτές δεν ξεπερνά σε διάρκεια τα 15 λεπτά (με εξαίρεση την συνεδρία ψυχολόγου, όπου δεν υπάρχει εισήγηση από τον εκπαιδευτή). Η μέθοδος εκπαίδευσης και τα εποπτικά μέσα που χρησιμοποιούνται είναι στην ευχέρεια του εκπαιδευτή. Για την ουσιαστικότερη συμμετοχή των εκπαιδευομένων αξιοποιούνται διάφορες επιμορφωτικές τεχνικές όπως ομάδες εργασίας, προσομοίωση (παιχνίδι ρόλων), μελέτη περίπτωσης-επίλυση προβλήματος (case studies) κλπ.

Σε όλες τις συνεδρίες συμμετέχει ένας τουλάχιστον συντονιστής από την ομάδα που συντονίζει όλο το πρόγραμμα. Πριν από την έναρξη κάθε νέου κύκλου εκπαίδευσης πραγματοποιείται συνάντηση των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων που συμμετέχουν και της συντονιστικής επιτροπής για τον προσδιορισμό των στόχων, της μεθοδολογίας και τη διανομή υλικού (εγχειρίδιο εκπαιδευτή και εκπαιδευομένου, που έχει συνταχθεί και τυπωθεί από τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης).

  Αποτελέσματα προγράμματος

Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης κι Αυτοδιαχείρισης των Ρευματικών Νοσημάτων του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2012 στο Ηράκλειο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σύνολο των επωφελουμένων από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος: 328 (2012-2013 στο Ηράκλειο) και 194 (2014-2016 στο Ρέθυμνο και τα Χανιά).

Δωρεάν εξετάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας (Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016)

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού για την σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων προχωράει σε μια ακόμη δράση και θα στήσει stands με ενημερωτικό υλικό σε όλες τις πόλεις των Νομών.

Στο Ηράκλειο έξω στην Πλατεία Ελευθερίας ή έξω από την Βικελαία, θα μοιράζονται ενημερωτικά έντυπα του Συλλόγου από εθελοντές καθώς και ενημέρωση για την δράση που προγραμματίζουμε. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί από 17-21/10 με την εθελοντική συμμετοχή όλων των ιδιωτών ρευματολόγων του νησιού μας και αφορά άτομα που έχουν μεν κάποιο σύμπτωμα αλλά δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ μέχρι τώρα ρευματολόγο.

Οι συνεργαζόμενοι ρευματολόγοι θα κρίνουν  ποιους από τα άτομα που θα τους επισκεφθούν το παραπάνω διάστημα θα παραπέμψουν στα συνεργαζόμενα ερευνητικά κέντρα για τις δωρεάν εξετάσεις και περεταίρω παρακολούθηση.

Οι δωρεάν εξετάσεις θα προσφερθούν σε 50 άτομα από το Ηράκλειο,30 από Χανιά και Ρέθυμνο και 20 από Λασίθι. Το κόστος των εξετάσεων θα καλυφτεί από τον Σύλλογο.

Επιμέλεια : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News