Ειδήσεις

Αλλάξτε ρότα στο Δήμο, καταγγέλλουν οι "Ενεργοί Πολίτες"

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς συνεχίζετε να αρμενίζετε στραβά», συνεχίζει να διαμηνύει καυστικά προς τη δημοτική Αρχή, σε σχέση με τον τρόπο άσκησης εξουσίας και λειτουργίας του Δήμου, η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”.

«Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς συνεχίζετε να αρμενίζετε στραβά», συνεχίζει να διαμηνύει καυστικά προς τη δημοτική Αρχή, σε σχέση με τον τρόπο άσκησης εξουσίας και λειτουργίας του Δήμου, η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών".

Αιχμή του δόρατος για τα νέα "πυρά" των "Ενεργών Πολιτών" προς τη δημοτική Αρχή αποτελεί η στρεβλή, παράδοξη - όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά - επιμονή του Δήμου στην τακτική των απευθείας αναθέσεων. Τακτική, όπως αναφέρουν σε σχετική επερώτησή τους που θα καταθέσουν σήμερα ο Ηλίας Λυγερός και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης, που πέρα από το ηθικό κομμάτι έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στο Δήμο, αφού λόγω της τακτικής των απευθείας αναθέσεων, δίχως διαγωνισμούς, έργα και παρεμβάσεις καταλήγουν να γίνονται με πολύ μεγαλύτερο, ακόμα και με διπλάσιο κόστος σε σχέση με ανάλογες παρεμβάσεις που γίνονται μετά από ανοιχτό διαγωνισμό!

«Κύριε δήμαρχε, στα δύο χρόνια της θητείας σας, η δημοτική μας κίνηση με πολλές παρεμβάσεις, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και δημόσια, έχει τονίσει την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν, ει δυνατόν να αποφευχθούν εντελώς, οι απευθείας αναθέσεις για τις διάφορες προμήθειες ή υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο Δήμος. Μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συμφέρον του Δήμου, καθώς θεωρούμε ότι, επιλέγοντας "ευέλικτες" διαδικασίες, μειώνονται ο ανταγωνισμός και η εξασφάλιση του χαμηλότερου δυνατού κόστους, με αποτέλεσμα να μην εξοικονομούνται πόροι. Ακόμα και όταν κάποια από τις εταιρείες του Δήμου μας αναλαμβάνει κάποιο έργο για το Δήμο, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ανάθεση (απευθείας) παρακάμπτει τη βασική αρχή του οικονομικού συστήματος που πιστεύετε, τον "ελεύθερο ανταγωνισμό". Το ζητούμενο όμως για το δημότη είναι αν η "ευελιξία" αυτή που επιλέγετε ως διαδικασία συμβάλλει ή όχι στη χρηστή διαχείριση των πόρων.

Με τη σημερινή μας παρέμβαση θα αναφερθούμε σε δύο ζητήματα, που με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δείχνουν την ορθότητα των απόψεών μας και τη μη χρηστή διαχείριση», αναφέρει η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών" στη σχετική επερώτηση, με το χαρακτηριστικό, γλαφυρό τίτλο "Δήμος Ηρακλείου και χρηστή διαχείριση... το ζητούμενο".

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Στην επερώτησή της η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών" παραθέτει, συνοδεία στοιχείων, δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρεβλής, παράδοξης τακτικής απευθείας αναθέσεων που έχουν ζημιώσει το Δήμο:

«Περίπτωση 1. Ανάθεση προς τη Δημοτική Εταιρεία ΔΕΠΑΝΑΛ: Ο Δήμος Ηρακλείου με την απόφαση για απευθείας ανάθεση (Αρ. 557/2015) αναθέτει στη ΔΕΠΑΝΑΛ την εκτέλεση του έργου "Συντήρηση ασφαλτικών οδοστρωμάτων σε δρόμους του Δήμου Ηρακλείου" συνολικού προϋπολογισμού 55.343,30 ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, για τις ίδιες εργασίες, έγιναν δημοπρασίες από διάφορες υπηρεσίες, αλλά και άλλους Δήμους. Οι τιμές εκτέλεσης των παραπάνω εργασιών ήταν αισθητά οικονομικότερες, πράγμα το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί κάνοντας μία απλή σύγκριση με την απόφαση (α.π. 7680/16-8-2016) μιας άλλης εταιρείας του Δήμου, της ΔΕΥΑΗ, η οποία προέβη σε διαγωνισμό για αντίστοιχες υπηρεσίες.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το έργο που αναθέσατε απευθείας στην εταιρεία ΔΕΠΑΝΑΛ πληρώθηκε σε διπλάσια τιμή. Το κόστος σύμβασης με τη ΔΕΠΑΝΑΛ ήταν 48.124,61 (με ΦΠΑ 23% και χωρίς απρόβλεπτα), ενώ χρησιμοποιώντας τις τιμές που προέκυψαν από τον ανοικτό διαγωνισμό που έκανε η ΔΕΥΑΗ, για τις ίδιες υπηρεσίες, το αντίτιμο της σύμβασης θα ανερχόταν μόλις σε 23.880,77 (με ΦΠΑ 23% και χωρίς απρόβλεπτα).

Περίπτωση 2. "Προμήθεια, τοποθέτηση, ζυγοστάθμιση και βουλκανισμός ελαστικών επιστρωτών...": Το μόνιμο χαρακτηριστικό στις συγκεκριμένες προμήθειες, που αφορούν τα οχήματα των υπηρεσιών του Δήμου, ήταν οι απευθείας αναθέσεις. Το σκηνικό γνώριμο και οι δικαιολογίες ίδιες στις συνεχείς παρεμβάσεις μας για άνοιγμα των υπηρεσιών στην αγορά και εφαρμογή μειοδοτικών διαγωνισμών, κ.ά.

Το 2016 αποφασίσατε (μετά και από τις πιέσεις μας) να κάνετε δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τις παραπάνω προμήθειες, όπου απλά, διαβάζοντας κάποιος το πρακτικό της Επιτροπής του συγκεκριμένου διαγωνισμού, καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα που προαναφέρθηκαν.

Παρατίθεται ένα απόσπασμα από το πρακτικό που συνέταξε η Επιτροπή Διαγωνισμού:

"Απόφαση Οικ. Επιτροπής... Πρακτικό Επιτροπής Διαγωνισμού 88114/01-08-2016 (συνοδευτικός πίνακας): Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν σαφείς διαφορές στο κοστολόγιο των ελαστικών που προμηθεύτηκε ο Δήμος κατά το έτος 2015 με τη διαδικασία των απευθείας και των προσφερόμενων τιμών ανά μονάδα ελαστικού, κατόπιν του διαγωνισμού του έτους 2016, οι οποίες διαφορές μεταφράζονται σε ελάττωση του κόστους από 20% έως 40% ανά μονάδα (τεμάχιο) ελαστικού".

Η συνολική έκπτωση που επετεύχθη ακολουθώντας την ανοικτή διαδικασία διαγωνισμού ανέρχεται στο ποσό των 35.369,43 ευρώ σε σύνολο προϋπολογισμού 118.701,25 ευρώ και τελικό κόστος 83.331,72 ευρώ. Δηλαδή η εξοικονόμηση πόρων έφτασε στο 30%».

Κλείνοντας την παρέμβαση-επερώτησή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Ηλίας Λυγερός και οι σύμβουλοι της παράταξης απευθύνουν το δικό τους μήνυμα προσωπικά στο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Συγκεκριμένα τονίζουν: «Κύριε δήμαρχε. Επειδή το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων κυριαρχεί σε εταιρείες και υπηρεσίες του Δήμου (θα επανέλθουμε και με νέες περιπτώσεις), και καθημερινά δαπανώνται χρήματα, σε δύσκολες εποχές με άλλες προτεραιότητες, μήπως η δημοτική Αρχή να ξανασκεφτεί λίγο περισσότερο τους τρόπους προμηθειών και δημοπρασιών;».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια