default-image

O τυφλός φωτογράφος στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

Κόσμος
O τυφλός φωτογράφος στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια", έγραφε πριν 73 χρόνια ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερύ στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του, Μικρός Πρίγκιπας. Και τόσες δεκαετίες μετά έρχεται να τον επιβεβαιώσει ο τυφλός φωτογράφος των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Ένας τυφλός φωτογράφος ξεχωρίζει για τη δουλειά του στους Παραολυμπιακούς του Ρίο και επαινείται για την ικανότητα του να «αιχμαλωτίζει» με την κάμερα του όμορφα πλάνα αθλητών.

Descricao para cego ver. Equipe da TV asahi. Testuya hirano joao kume ,em segundo plano as grades e arenas na cor branca. #superacao2016 #mobgraphia #iphone6s #pracegover #politravel

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Joao Maia da Silva (@joaomaiafotografo) στις

Ο βραζιλιάνος Joao Maia, 41 ετών, πρώην ταχυδρόμος από το Σάο Πάολο, που καλύπτει τους Αγώνες, παρά την αναπηρία του, έχασε την όρασή του σε ηλικία 28 ετών μετά από μία λοίμωξη και πλέον δεν μπορεί να ξεχωρίσει τίποτα περισσότερα από ασαφή σχήματα και χρώματα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, ανέπτυξε το ενδιαφέρον για τη φωτογραφία ενώ μάθαινε να χρησιμοποιεί το μπαστούνι του και πλέον οι φωτογραφίες του δεν διαφέρουν από οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία.

«Δεν χρειάζεται να βλέπεις για να βγάλεις φωτογραφίες, τα μάτια μου είναι στην καρδιά μου», δηλώνει ο 41χρονος και προσθέτει μιλώντας στο AFP:  «Όταν είμαι αρκετά κοντά νιώθω καρδιοχτύπια των δρομέων, τα βήματά τους, τότε είμαι έτοιμος να τραβήξω τη φωτογραφία".

"Η φωτογραφία είναι ευαισθησία. Νομίζω ότι είναι υπέροχο που είμαι σε θέση να δείξω πώς αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, πώς τον βλέπω και τον νιώθω», λέει ακόμη.

Χρησιμοποιώντας ένα smartphone με μια ισχυρή κάμερα σε αντίθεση με την παραδοσιακή φωτογραφική μηχανή, ο Maia χρησιμοποιεί τον ήχο ως σημείο αναφοράς για το πότε πρέπει να πάρει ένα συγκεκριμένο πλάνο. «Δεν είναι απλά ενέργεια που θέλω να συλλάβω, αλλά και η οικειότητα", προσθέτει.

Στη δουλειά του τον βοηθάνε δύο άνδρες που ο ίδιος αποκαλεί «τα δανεικά μάτια μου». Ο Λέοναρντ Ερόικο και ο Ρικάρντο Ρόχας, είναι αυτοί που «τρέχουν» την εφαρμογή στο smartphone.

Ο Joao Maia δηλώνει επίσης στο πρακτορείο ότι θέλει να γίνει καλύτερος στην τέχνη του και να καλύψει και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας το 2020.

Πηγή: lifo.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News