default-image

Ιστορικά μνημεία έναντι επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής

Κρήτη
Ιστορικά μνημεία έναντι επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο σημαντικά μνημεία της Κρήτης, ο Κούλες και το ανάκτορο της Κνωσού μπαίνουν στο στόχαστρο ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο να διερευνηθούν οι κίνδυνοι που απειλούν τα μνημεία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το ΙΤΕ πρωτοπορεί και σε αυτό το έργο, συμμετέχοντας με 2 εργαστήρια. Το εργαστήριο Φωτονικής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το εργαστήριο παράκτιας έρευνας, με επικεφαλής τον Νίκο Καμπάνη.

Άμεσα θα εγκατασταθούν σταθμοί παρακολούθησης του κλίματος τόσο στις αρχαιότητες της Κνωσού όσο και στον Κούλε ενώ παράλληλα θα υπάρξουν καταγραφές του κυματικού κλίματος.

Στο πλαίσιο του έργου Ηρακλής, πέρα από την καταγραφή των δεδομένων, επιστήμονες θα προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη προστασία των μνημείων πολιτιστικής μας κληρονομιάς έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πέρα από τον Κούλε και την Κνωσό, στο επίκεντρο των επιστημονικών ερευνών βρίσκεται και το μεσαιωνικό χωριό Κούμπιο, ενώ συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας.

Μάλιστα, τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, η 2η συνάντηση της ευρωπαϊκής αυτής ομάδας ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι θα διερευνηθεί η συμπεριφορά νέων υλικών στη προστασία των μαρμάρων και λίθων.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News