Ειδήσεις

Έτοιμοι οι αγρότες της Κρήτης ετοιμάζουν κινητοποιήσεις!

«Απανωτά χτυπήματα στη μικρομεσαία αγροτιά - τώρα οργάνωση κι αγώνας για την επιβίωσή μας», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων, Ηρακλείου και Αρχανών, την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτικού Συλλόγου Καζαντζάκη και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών του Αρκαλοχωρίου.

«Το φετινό καλοκαίρι ήταν καυτό για τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού. Η καταστροφή στις καλλιέργειες λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και νοτιάδων, για τις οποίες ΕΛΓΑ και κυβέρνηση νίπτουν τας χείρας τους, η εκμετάλλευση των μεγαλεμπόρων στις τιμές των προϊόντων, οι πτωχεύσεις πρώην συνεταιριστικών ενώσεων, το νέο χαράτσι σε γεωτρήσεις και πηγάδια, το κόψιμο παροχής της ΔΕΗ σε νοικοκυριά και από πάνω παλιά και νέα μέτρα, φοροληστεία, χαράτσια και αυξήσεις εισφορών μάς στέλνουν στην ανέχεια και την εξαθλίωση»!

«Δεν έφταναν»

«Σαν να μη φτάνουν αυτά», καταγγέλλουν οι αγροτικοί σύλλογοι, «μόλις 5 μήνες μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου, η κυβέρνηση "μαζεύει" όσα είχε παραχωρήσει με τις κινητοποιήσεις μας, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία από το 2017.

Σύμφωνα με προχτεσινά δημοσιεύματα, ενώ ο αντιασφαλιστικός νόμος προέβλεπε αύξηση εισφορών για την υγεία στο 6,95% του καθαρού εισοδήματος μέχρι το 2019, από 2,5% που είναι σήμερα, τώρα σχεδιάζει να εφαρμόσει την αύξηση από το 2017, ως ένα από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου! Η αύξηση αυτή προστίθεται στην αύξηση εισφορών που προβλέπει ο ίδιος νόμος, όταν πάνω από το 50% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ!

Την ίδια ώρα, έχουμε εξελίξεις στην εταιρεία "Ένωση Ηρακλείου", που ξεκινά, μετά τη χρεωκοπία των πρώην Ενώσεων Πεζών και Μεσαράς, το ξεπούλημα των πιο αξιόλογων ακινήτων της στην Τράπεζα Πειραιώς, κάτω από το βάρος 90 και παραπάνω εκατ. ευρώ χρέους. Πρέπει να αναρωτηθεί κάθε μικροπαραγωγός: Ποιος δημιούργησε αυτά τα χρέη; Ποιανού ιδρώτας είναι η περιουσία αυτή που τώρα πέφτει στα νύχια των τραπεζιτών; Τι ευθύνες έχουν οι διοικούντες, παλιοί και νέοι; Τι συμφέροντα τελικά εξυπηρετούν συγκεκριμένοι αντιπρόσωποι, που διαχρονικά στηρίζουν τις πολιτικές αυτές;

Ο Νόμος 4015/11 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ο Νόμος 4384/16 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επιτάχυναν τη μετατροπή των συνεταιριστικών ενώσεων προσώπων σε κεφαλαιουχικές εταιρείες, που σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, ειδικά στον αγροτικό τομέα, σε συνθήκες ΚΑΠ της Ε.Ε., στρατηγική με την οποία οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. θέλουν να ξεμπερδεύουν με το μικρό αγροτικό κλήρο, και τα όποια στηρίγματα του είχαν απομείνει γίνονται εργαλεία για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων τσιφλικάδων.

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή! Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι μικροπαραγωγοί για το πού πάει το πράγμα. Καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις αυτών που οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ, και των οποίων οι ευθύνες πρέπει να ελεγχθούν παραπέρα».

Ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα: Κάλεσμα για αγώνα

Παρακάτω οι σύλλογοι αναφέρουν πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι οι μικροπαραγωγοί να διεκδικήσουν να πληρωθεί η παραγωγή τους, πλάι στα άλλα αιτήματα για την επιβίωσή τους, να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους για την απαίτηση των δεδουλευμένων τους.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού, που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά στους αγώνες ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα, να συνεχίσουν την προσπάθεια οργάνωσής τους από τα κάτω. Να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή με τη συμμετοχή τους στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα Αγροτών. Να οργανωθεί η μικρομεσαία αγροτιά για να παλέψει από καλύτερη θέση τη νέα επίθεση που προετοιμάζουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της.

Να οργανωθούμε τώρα για να δώσουμε απάντηση! Η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς δείχνει πως η πάλη μας μπορεί να πιέσει και να φέρει αποτέλεσμα, αν είναι οργανωμένη, αν είναι καθαρό ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας, αν έχουμε καθαρά αιτήματα»!

Σχόλια