Ειδήσεις

Αισιοδοξία από τη Μόσχα - Κατά 15% αυξήθηκαν οι τουρίστες

Η Κρήτη είναι η περιοχή της Ελλάδας που έλαβε τη "μερίδα του λέοντος" από τη σημαντική (ξεπέρασε το 15%) αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία, που σημειώθηκε φέτος.

Παράλληλα, οι Ρώσοι τουρίστες αποδεικνύονται ιδιαίτερα "γενναιόδωροι", καθώς ξοδεύουν από 500 έως 1.300 ευρώ κατά τη διαμονή τους στο νησί για μία εβδομάδα διακοπών!

Στην αρχή της τουριστικής περιόδου μεγάλη ήταν η συζήτηση που είχε ανοίξει γύρω από τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που θα έρχονταν φέτος στη χώρα μας, με την Κρήτη δικαίως να περιμένει ότι θα διατηρήσει τον "πρωταγωνιστικό" της ρόλο σε αυτήν την αγορά. Τα στοιχεία που υπάρχουν πλέον επιβεβαιώνουν τις θετικές προβλέψεις. Το ποσοστό της αύξησης, σε σχέση με το 2015, σήμερα σε επίπεδο χώρας αγγίζει το 15% και σίγουρα αυτό μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η τουριστική ηλεκτρονική εφημερίδα tourbus.ru, επικαλούμενη τους εκπροσώπους των τουριστικών οργανισμών της Ρωσίας αλλά των ελληνικών προξενικών Αρχών, κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2016 θεωρήθηκαν 450.000 βίζες Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ο αριθμός έφτασε τις 390.000.

Η αύξηση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα δε σχετίζεται μόνο με τα γεγονότα της Τουρκίας, αλλά, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα, και με το ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι ελληνικές Αρχές εξέδιδαν τις βίζες μέσα σε 24 ώρες.

Το συγκεκριμένο ποσοστό χαρακτηρίζεται ως ρεκόρ από το αρμόδιο υπουργείο και ήδη, όπως λένε οι πληροφορίες, από την επόμενη σεζόν προχωρά σε σχεδιασμό που αφορά τα visa centers.

Κερδισμένη η Κρήτη

Κρήτη και Ρόδος είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και καταλαμβάνουν μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό από τις ρωσικές αφίξεις, ενώ ακολουθούν η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική, που αποτελεί και ένα παραδοσιακό προορισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία από το γενικό προξενείο της Μόσχας, οι βίζες προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20% μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016. Όσον αφορά στην Κρήτη, οι ρωσικές αφίξεις θα συνεχιστούν μαζικά μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος μήνα, ενώ αρκετές πτήσεις έχουν προγραμματιστεί και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, οι Ρώσοι τουρίστες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία για ταξίδια στην Κρήτη και το χειμώνα, μιας και θεωρούν την εποχή εξαιρετική και πολύ μακριά από το δικό τους βαρύ χειμώνα. Αυτό αποτυπώθηκε και από τις ρωσικές δημοσιογραφικές αποστολές προς την Κρήτη τα δύο τελευταία χρόνια. Βέβαια, η έλλειψη πτήσεων προς τα κρητικά αεροδρόμια πάλι λειτουργεί απαγορευτικά.

Τι ξοδεύουν: 400 ευρώ για φαγητό και διασκέδαση

Με βάση τα στοιχεία από ερωτηματολόγια που δόθηκαν από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, με την επεξεργασία αυτών να έχει ο ΕΟΤ, προκύπτει ότι κατά την παραμονή τους εδώ η πλειονότητα των Ρώσων τουριστών (61%) ξοδεύει περίπου 100-400 ευρώ για διασκέδαση, φαγητό κ.ά., ενώ λιγότερα από 100 ευρώ δαπανούν οι δύο στους δέκα (21%).

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα, σχεδόν πέντε στους δέκα Ρώσους που επισκέπτονται την Ελλάδα (48%) ξοδεύουν από 100 έως 300 ευρώ περίπου, ενώ ένα ποσοστό 37% δαπανάει λιγότερα από 100 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, κατά μέσο όρο ένας Ρώσος για να κάνει διακοπές μίας εβδομάδας στην Ελλάδα ξοδεύει από 500 έως 1.300 ευρώ.

Τέλος, σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των Ρώσων επισκεπτών, περισσότεροι από τους μισούς είναι παντρεμένοι, σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα δεν έχουν παιδιά (39%), το 23% έχει 2 παιδιά και το 7% πάνω από 2 παιδιά.

Ρωσικές βίζες

* Α' οκτάμηνο 2016: 450.000

* Α' οκτάμηνο 2015: 390.000

Αύξηση 15%

Προορισμοί Ρώσων τουριστών

* Κρήτη

* Ρόδος

* Πελοπόννησος (Μάνη)

* Κέρκυρα

* Χαλκιδική

Περιοχές της Κρήτης που προτιμούν Ρώσοι

* Ρέθυμνο

* Χερσόνησος

* Χανιά

* Άγιος Νικόλαος

* Ελούντα

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια