Ειδήσεις

Πάνω από 50 σπάνια έργα τέχνης εκθέτονται στο Ρέθυμνο

Την ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα μπορεί να θαυμάσει το κοινό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου μέσα από 55 έργα της συλλογής της Alpha Bank μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

Την ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα μπορεί να θαυμάσει το κοινό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου μέσα από 55 έργα της συλλογής της Alpha Bank μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

H Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης κυρίως και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης στον ελληνικό χώρο, που δημιουργήθηκαν από τραπεζικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Τα έργα της προέρχονται από τις Συλλογές των Τραπεζών Πίστεως, Ιονικής, Λαϊκής, Εμπορικής και Citibank, οι οποίες ενοποιήθηκαν σταδιακά κατά την περίοδο από το 2000 έως το 2014.

Η Έκθεση επικεντρώνεται σε έργα των καλλιτεχνών της τότε πρωτοπορίας και συγκεκριμένα των:

Γ. Γαΐτη, Β. Κανιάρη, Π. Τέτση, Ν. Κεσσανλή, Δ. Περδικίδη, Θ. Στάμου, Μ. Πράσινου αλλά και των καλλιτεχνών που έκτοτε, όρισαν το διεθνές πλέον πρόσωπο της ελληνικής τέχνης, όπως οι Γ. Ψυχοπαίδης, Χ. Ρωμανού, Γ. Μπουτέας, Χρύσα, Σ. Αντωνάκος, Ν. Καναγκίνη, Β. Σπεράντζας, Κ. Μορταράκος, Ι. Μολφέσης, Α. Λεβίδης, καθώς και τις νεότερες τάσεις: Μ. Ζαμπούρα, Μ. Ζαχαριουδάκης, Ν. Αλεξίου, Γ. Λάππας, Δ. Αγγελίδου, Μ. Γιαννακάκη. Αντίστοιχα, τα έργα χαρακτικής καλλιτεχνών όπως οι Β. Κατράκη, Α.Τάσσος, Κ. Γραμματόπουλος, Τ. Νικολαΐδη, Γ. Βαρλάμος, Ρ. Τζολάκη, Μ. Αρφαράς, Δ. Σιατερλή, Β. Τσαλαματά, Κ. Παπαμιχαλόπουλος, ορίζουν την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξή της στην Ελλάδα.

Η κυρίως ενότητα της Εκθέσεως πλαισιώνεται από πίνακες της περιόδου 1920-1940, σημαντικών παλαιοτέρων Ελλήνων ζωγράφων:

 (Κ. Παρθένης, Γ. Μπουζιάνης, Θ.Τριανταφυλλίδης, Ν. Λύτρας, Σ. Παπαλουκάς, Γ. Στέρης). Τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία απεικονίζουν τις τάσεις της εποχής, επηρέασαν ουσιαστικά τις αντιλήψεις της επόμενης καλλιτεχνικής γενιάς.

Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο

Οδός Μεσολογγίου 32, 741 31 ΡΕΘΥΜΝΟ

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 19.00 - 21.00

Σάββατο και Κυριακή 10.00-15.00

Διάρκεια:

Από 17 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2016

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια