default-image

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα στη Βιάννο

Κρήτη
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα στη Βιάννο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασαν κιόλας 73 χρόνια από τότε που γράφτηκε με μελανά γράμματα η ιστορία της Βιάννου, με τις εκδηλώσεις για την μνήμη του Ολοκαυτώματος να κορυφώνονται.

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, και ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» καλωσορίζοντας στις εκδηλώσεις τον περιφερειάρχη Κρήτης, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των φορέων, τους ομιλητές αλλά και όλους τους παρισταμένους, αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα των διεκδικήσεων μέχρι την τελική δικαίωση αναφέρθηκαν.

Και ο Κουρουμπλής

Σήμερα Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης βρίσκεται στη Βιάννο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ δίπλα του βρέθηκε και ο Βιαννίτης Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης. Επίσης εκεί ήταν και οι εκπρόσωποι από τα Σώματα Ασφαλείας του Ηρακλείου.

Χθες πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «μνήμης και διεκδίκησης», στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, όπου διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ολοκαύτωμα και στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Επίσης σήμερα τελείται δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει τελετή μνήμης στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου, περιοχή Σελί Αμιρών.

Τέλος, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, οργανώνεται εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης με θέμα «Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και η Θυσία της Ελλάδας απαιτούν Δικαιοσύνη», στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου.

Σε αυτή θα μιλήσουν οι Βασίλης Μπρακατσούλας, δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η Ελένη Σαββάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιώργος Παπαδάκης, δημοσιογράφος- ιστορικός ερευνητής και εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο. Επίσης, αναμένεται να παρέμβουν δήμαρχοι Μαρτυρικών Δήμων, εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων και εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Τριγώνης, δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαλεβιζίου.

Ή εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία από τον Βασίλη Σκουλά και το συγκρότημα του.

Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Σύλλογος Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης» και ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου «Ο Πατούχας».

Εικόνες: Γεωργία Μακάκη

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News