default-image

Και τώρα αναμονή για την επένδυση στη Μονή Τοπλού

Κρήτη
Και τώρα αναμονή για την επένδυση στη Μονή Τοπλού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα περιμένουν... Σε φάση αναμονής πλέον τα αντίπαλα "στρατόπεδα" γύρω από την πολυσυζητημένη βρετανική επένδυση στο Κάβο Σίδερο, σε έκταση που έχει παραχωρηθεί από τη Μονή Τοπλού.

Οι δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί από 17 οικολογικούς-πολιτιστικούς φορείς, μαζί με 123 πολίτες και από την "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού", συζητήθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του, υπέρ ή κατά των προσφυγών, εντός του επόμενου 3μήνου.

Η εξ αναβολής εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 χθες το μεσημέρι. Η διαδικασία άνοιξε με την κατάθεση της εισήγησης επί της υπόθεσης από τον αρμόδιο εισηγητή του ΣτΕ. Ως είθισται στις διαδικασίες αυτές, ο εισηγητής δεν κρίνει την υπόθεση, απλώς παραθέτει τις πτυχές και αναλύει τα ζητήματα και τα δεδομένα, τα οποία έχουν τεθεί υπόψη του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

Χθες, στη διάρκεια της συζήτησης έγινε μια σύντομη ακροαματική διαδικασία. Εκεί τοποθετήθηκαν νομικοί εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων πλευρών, που είναι πολλές: Το ελληνικό Δημόσιο και τα συναρμόδια υπουργεία, κατά των οποίων ουσιαστικά στρέφονται οι δύο προσφυγές που θίγουν το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης) της επένδυσης, οι Βρετανοί επενδυτές του επενδυτικού σχεδίου "Ίτανος Γαία", το Ίδρυμα "Παναγία Ακρωτηριανή" και ο Δήμος Σητείας. Επίσης, από την αντίπερα όχθη, οι 140 προσφεύγοντες φορείς και πολίτες και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση χθες στο ΣτΕ διήρκεσε 3 ώρες. Από εκεί και πέρα, η υπόθεση, ως είθισται στις διαδικασίες του ΣτΕ, δεν κρίνεται στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης και της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη των δικαστών.

Εκείνο που έγινε γνωστό είναι πως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές, διά των συνηγόρων τους, να στείλουν συμπληρωματικά έγγραφα με αναλυτικές τοποθετήσεις και επισημάνσεις, ενώ από εκεί και πέρα η καθαρογραμμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται εντός του προσεχούς τριμήνου. Το πιθανότερο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ενόψει της απόφασης, και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, υπέρμαχοι και ενάντιοι της επένδυσης, εξέφραζαν χθες μια ικανοποίηση για τα όσα συζητήθηκαν στο ΣτΕ και εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αν και στις τάξεις του Ιδρύματος και των επενδυτών καταγραφόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας προβληματισμός για ορισμένα σημεία της χθεσινής συζήτησης στο δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον είμαστε σε φάση αναμονής για την ετυμηγορία του ΣτΕ, στην τρίτη κατά σειρά δικαστική διαμάχη που μαίνεται με φόντο την πολυσυζητημένη βρετανική επένδυση.

Η υπόθεση αυτή, η αλήθεια είναι, έχει κουράσει τόσα χρόνια και έχει ανάψει "φωτιές", διχασμούς και αντιπαραθέσεις, που αναζωπυρώθηκαν εκ νέου μετά τη νέα αυτή προσφυγή, όπως φάνηκε εξάλλου στις καλοκαιρινές αντιπαραθέσεις και στο "χαρτοπόλεμο" ανακοινώσεων μεταξύ των προσφευγόντων φορέων, αρχαιολόγων κ.τ.λ. από τη μια πλευρά, και αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων, που έχουν ταχθεί υπέρ της επένδυσης, από την άλλη...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News