default-image

Εργασιακός μεσαίωνας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κρήτη
Εργασιακός μεσαίωνας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει οι εργοδότριες εταιρείες του κλάδου στους εργαζόμενους του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, για να εξασφαλίζουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των αφίξεων, ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, έφερε στο φως η επίσκεψη κλιμακίου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με επικεφαλής την πρόεδρο του Δ.Σ., που πραγματοποίησε περιοδεία στους χώρους του αεροδρομίου την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση με τους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης και η επίσκεψη στους χώρους εργασίας των υπαλλήλων του αεροδρομίου οδήγησε στις καταγγελίες για ωράρια λάστιχο, κατά βάση σπαστά, σε ορισμένες περιπτώσεις και "τρίσπαστα", χωρίς να εξασφαλίζεται ο ελάχιστος χρόνος ξεκούρασης από βάρδια σε βάρδια, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Επίσης, οι απλήρωτες υπερωρίες της προσαύξησης νυχτερινών βαρδιών και αργιών είναι κανόνας, όπως και ο εξαναγκασμός πολλές φορές για κόψιμο ρεπό.

Άθλιες συνθήκες

Την ίδια ώρα, οι εργάτες φορτώνουν και ξεφορτώνουν τις περισσότερες φορές πάνω από 9 αεροπλάνα στη βάρδια, και μάλιστα μόλις τρεις εργάτες ανά αεροπλάνο, ενώ πολλές φορές ο ένας αναγκάζεται ταυτόχρονα να ξεφορτώνει δύο αεροπλάνα.

Και οι εργάτες όμως στο διαχωρισμό εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, πάνω σε απαρχαιωμένα μηχανήματα, που απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα. Πολλές φορές μάλιστα μέσα σε λύματα, αφού το σύστημα αποχέτευσης βουλώνει συχνά και στάζει πάνω από τα κεφάλια τους.

Οι εργαζόμενες, δε, στα check in δουλεύουν ατελείωτες ώρες όρθιες, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, και όλα αυτά με μισθούς στο ύψος της ΕΓΣΣΕ, χωρίς να υπολογίζονται χρόνια προϋπηρεσίας, πτυχία, ξένες γλώσσες, ακόμα και οικογενειακά επιδόματα σε κάποιες περιπτώσεις.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στη συζήτηση με τους εργαζόμενους κατήγγειλε την εργοδοσία, ότι αξιοποιεί τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που συνεχώς επεκτείνεται για να επιβάλλει άθλιες συνθήκες δουλειάς, προκειμένου να αποκομίζει τεράστια κέρδη. Παράλληλα, ανέδειξε την αθλιότητα των λεγόμενων «βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε.», όπως εκφράζονται στο αεροδρόμιο, όπου η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν καθορίζει ελάχιστο προσωπικό και συμβάσεις που θα πρέπει να έχουν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πτήσεων και των εργαζομένων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με τη «σύγχρονη σκλαβιά», να οργανωθούν στο σωματείο τους, να παλέψουν οργανωμένα για μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με αυξήσεις στους μισθούς και πληρωμή των υπερωριών και για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους του αεροδρομίου.

Να στηρίξουν την πρωτοβουλία των ομοσπονδιών, των Ε.Κ. και σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την οποία στηρίζει και η ΕΥΙΗ, για την κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή, διεκδικώντας την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων και την κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων σε μισθούς και κοινωνικές παροχές.

Κάλεσμα για συμμετοχή: Γενική συνέλευση στις 9 Οκτωβρίου

Τέλος, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου παρακινεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανώσει το σωματείο το επόμενο διάστημα, με αφετηρία τη γενική συνέλευσή του στις 9 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προκειμένου να διεκδικήσουν: την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου επισημαίνει: «Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα, ξεχασμένα, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση-Ε.Ε. και κουαρτέτο ενόψει της λεγόμενης 2ης αξιολόγησης».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News