Ειδήσεις

Ευγένιος: Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή- Τέλη Οκτώβρη η εκλογή

Η εκλογή του νέου Ιεράρχη αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Οκτώβρη. Κομβικής σημασίας για την υπόθεση Τοπλού, η στάση του νέου ποιμενάρχη.

Η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας πενθεί την κοίμηση του Μητροπολίτη της, όπως και όλος ο εκκλησιαστικός κόσμος. Αύριο αναμένεται η εξώδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη  Ευγένιου , η κοίμηση του οποίου σημειώθηκε μία ημέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης Τοπλού.

Τι θα γίνει όμως από εδώ και στο εξής; Υπό συνθήκες κανονικότητας και αυστηρά με την επετηρίδα, αρχικά ως υποψήφιοι εξ αντικειμένου θα πρέπει να θεωρούνται ο αρχιγραμματέας της Συνόδου και πνευματικό τέκνο του εκλιπόντος Ευγένιου, Πρωτοσύγκελος Κύριλλος Διαμαντάκης, και ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης. Φυσικά υπό αίρεση είναι και η έκφραση τυχόν επιθυμίας υπέρ υποψηφίου από την ίδια την τοπική κοινωνία, που συγκροτείται από δύο διαφορετικές περιοχές, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, η οποία ωστόσο, σε συνθήκες πένθους, δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ, ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ (photos)

Κομβικής σημασίας για την υπόθεση Τοπλού θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο νέος ποιμενάρχης της περιοχής, καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν πολλά. Οι προβλέψεις ωστόσο, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της χθεσινής έκτακτης Ιεράς Συνόδου, συγκλίνουν στο ότι η εκλογή νέου Ιεράρχη στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Οκτώβρη.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Όσον αφορά στον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιου, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος το τελευταίο διάστημα ένιωθε σοβαρές ενοχλήσεις. Μάλιστα, καθότι είχε αφόρητους πόνους, είχε προγραμματίσει, πηγαίνοντας στην Αθήνα με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης Τοπλού, να μεταβεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείου για εξετάσεις. Όμως ο ξαφνικός θάνατος ανέτρεψε τα σχέδιά του.

Σημασιολογικά πάντως, τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ο θάνατος του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγενίου σημειώθηκε μία μέρα πριν την εκδίκαση της υπόθεσης Τοπλού. Να υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως, πέντε μέρες πριν το Α' συμφωνητικό το 1993 μεταξύ της Μονής Τοπλού και των Άγγλων "επενδυτών", σκοτώθηκε σε μυστηριώδη τροχαίο ο τότε Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεος, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας με τους Άγγλους. Πέρασαν 10 μήνες και τέσσερις αναβολές συνόδων εκλογής, για να εκλεγεί τελικά το Νοέμβριο του 1994 Μητροπολίτης ο εκλιπών Ευγένιος, ο οποίος αρχικά ήταν επιφυλακτικός, αλλά στην πορεία έγινε ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας με τους Άγγλους "επενδυτές".

Video: Νίκος Μπαλοθιάρης

Σχόλια