Ειδήσεις

"Ένα παιδί και ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο"

Αξιοθαύμαστη ενέργεια που στέλνει σε όλους ένα δυνατό μήνυμα παιδείας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Αξιοθαύμαστη ενέργεια από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, που δίνει ένα μήνυμα παιδείας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης!

«Αυτή είναι η "προοπτική" της εκπαίδευσης που προσδοκούμε για τα παιδιά μας! Καλή σχολική χρονιά σε όλους» αναφέρει στην προσωπική του σελίδα το 1ο Δημοτικό Σχολείο και 2ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου «Τούρκικο», στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, δείχνοντας έναν Τοίχο με graffiti, όπου βασικό σύνθημα είναι: «ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα παιδί και ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», φράση που ανήκει στη βραβευμένη με νόμπελ, Μαλάλα Γιουσφζάι.

Το 1ο Δημοτικό είναι ένα σχολείο που φιλοξενεί μαζί με τα ρεθυμνιωτάκια, παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων, καθώς και προσφυγόπουλα, κάνοντας πράξη τις έννοιες της αλληλεγγύης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα εδώ και χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου η τοιχογραφία αποτελεί ένα ηχηρό ΟΧΙ στον πόλεμο και τα δεινά του, παρουσιάζει συμβολικά τα ερείπια της μαρτυρικής Παλμύρας και «λέει» ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στον δικαίωμα της μόρφωσης, στην ανοιχτή για όλους παιδεία. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα θερμό καλωσόρισμα σε όλους αυτούς που αναζητούν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η τοιχογραφία βασίστηκε σε έργα των Hanane Kai (Λίβανος), Elise Gravel (Καναδάς), Kit Mills (HΠΑ), ενώ η φράση ανήκει στη διάσημη Malala Yousafzai.

Την επιμέλεια είχε ο εικαστικός Κωνσταντίνος Καλφούντζος (Μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων) και την ομάδα εργασίας αποτελούσαν οι Νίκος Βαράκης (Παιδίατρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων), Σταμάτης Βεδουράς (Δάσκαλος, Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων), Ελένη Ιωαννίδου (Ιατρός, Μητέρα), Αναστασία Γιαννουλάκη (Καθηγήτρια, Μητέρα), αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και παιδιά της γειτονιάς στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

Ας αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα!

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σελίδα "1ο Δημοτικό Σχολείο και 2ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου - Τούρκικο"

Σχόλια