default-image

Εγκαίνια Κούλε: Αποχώρησε δυσαρεστημένος και ο Μ. Βουτσαλάς

Κρήτη
Εγκαίνια Κούλε: Αποχώρησε δυσαρεστημένος και ο Μ. Βουτσαλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισοδιακά ήταν όπως αποδείχτηκε τελικά , τα  λαμπρά κατά τα λοιπά,εγκαίνια του επιβλητικού φρουρίου του Κούλε που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής ανοίγοντας έτσι και επίσημα τις πύλες του,  το αγέρωχο κάστρο, στο κοινό.

Εκτός από το  γεγονός ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος στο φρούριο των δεκάδων επισκεπτών που θέλησαν να μπουν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αλλά και εκτός του ότι δεν έδωσαν τον λόγο για χαιρετισμό στο δήμαρχο Ηράκλειου, Βασίλη Λαμπρινό, ένας ακόμη άνθρωπος , το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του Κάστρου και βοήθησε όσο κανείς τον θρυλικό Γάλλο ερευνητή Jacques-Yves Cousteau, στις έρευνες που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1970, ο γνωστός δύτης Μανόλης Βουτσάλας δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του για εκείνα που συνέβησαν τη βραδιά των εγκαινίων.

Όπως υποστηρίζει στο neakriti.gr στενοχωρήθηκε και συνάμα παραπονέθηκε που στην διάρκεια των ομιλιών και εκφώνησης των δεκάδων ονομάτων όλοι όσοι συνέδραμαν στην αναγέννηση του φρουρίου , δεν ακούστηκε και το όνομα του γνωστού σε όλους μας "Μπλομπλού"

«Δεν σας κρύβω ότι δυσαρεστήθηκα. Ήταν μία ωραία εκδήλωση αλλά όταν βγαίνει η  υπεύθυνη του υπουργείου και ευχαριστεί δεκάδες άτομα που συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή, μέχρι  ακόμη και   τον οδηγό που μετέφερε το προσωπικό που εργαζόταν στο Κουλέ και δεν ακούω πουθενά το όνομα μου ,ναι με πιάνει το παράπονο.Εκείνη τη στιγμή στενοχωρήθηκα και μόλις τέλειωσαν οι ομιλίες σηκώθηκα και έφυγα."

Ο κ. Βουτσαλάς που βοήθησε πριν μερικά χρόνια και στις εργασίες υποστύλωσης του φρουρίου , αν και διευκρινίζει ότι υπάρχει μία πινακίδα εντός του Κούλε που αναγράφει ότι ο δύτης Μανόλης Βουτσαλάς συμμετείχε στις έρευνες του "La Therese",  , δεν μπορεί να δεχτεί ότι παρά τα όσα έχει προσφέρει δεν μπήκε ουδείς στον κόπο  να αναφέρει έστω και μόνο το όνομα του.

"Και τα λέω όλα αυτά όχι γιατί ήθελα κάτι παραπάνω από μία απλή αναφορά. Γιατί αν και το γνωρίζουν οι περισσότεροι ,αλλά θέλω να το πω και σε όσους δεν το ξέρουν, εγώ ήμουν  που υπέδειξα τα πάντα στον  θρυλικό Γάλλο πλοίαρχο Ζακ Ιβ Κουστό το πού  θα πρέπει να κινηθεί για τις έρευνες του.  Εγώ τον  πήγα  με τους δύτες του στη Ντία για να του υποδείξω  ότι είχε πέσει στην αντίληψη μου. Εγώ ήμουν αυτός  που έδειξα  στην ομάδα τα λείψανα ενός ναυαγίου στ' ανοικτά του Ηρακλείου. Ήταν το ναυάγιο του "La Therese", της υποναυαρχίδας του Λουδοβίκου XIV, που είχε προστρέξει σε βοήθεια των Ενετών το 1669. Το πλοίο βυθίστηκε από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του, τερματίζοντας τον Κρητικό Πόλεμο με την αποχώρηση των Γάλλων, και προδιαγράφοντας την οριστική πτώση του Χάνδακα στους Οθωμανούς. Ενώ να σας πω ότι αρκετά χρόνια αργότερα και με τη βοήθεια του καπετάνιου του ρυμουλκού Μινώταυρος ανασύραμε από τον βυθό του λιμανιού τρία κανόνια βάρους 1750 κιλών το καθένα. Οπότε πιστεύω ότι δικαιολογημένα εκφράζω αυτό το παράπονο που δεν θα αναφέρθηκε από κανένα το όνομα μου ."

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΕ

Δείτε απόσπασμα από τη βραδιά των εγκαινίων που έντυσε μουσικά η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ μέσα από το neakriti.gr

Αποχώρηση δημάρχου από τα εγκαίνια του Κούλε

Τα λαμπρά, κατά τα λοιπά,  εγκαίνια του "ανανεωμένου" Κούλε το βράδυ της Παρασκευής δημιούργησαν... παρεξηγήσεις! Και μάλιστα αρκετά σοβαρές! Η εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε κανονικά, με κάθε επισημότητα, ωστόσο η παρεξήγηση δημιουργήθηκε όταν ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δεν κλήθηκε στο βήμα να απευθύνει χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου!

Αυτό προκάλεσε εμφανή εκνευρισμό μεταξύ του δημάρχου και των μελών της δημοτικής του παράταξης, με αποτέλεσμα, μετά το πέρας των ομιλιών και πριν την έναρξη της συναυλίας που ακολούθησε, ο κ. Λαμπρινός και μέρος της δημοτικής του ομάδας να αποχωρήσουν μάλλον... επιδεικτικά από την εκδήλωση!

Η γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ. κ. Βλαζάκη προσπαθούσε, πάντως, να εντοπίσει το δήμαρχο Ηρακλείου, προκειμένου να "λύσει την παρεξήγηση", όπως χαρακτήρισε το περιστατικό.  

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΕ

Κούλες ευρήματα έρευνες υποβρύχιες αρχαία

Υπενθυμίζεται πως το φρούριο παρέμεινε κλειστό από τα τέλη του 2010 λόγω εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του. Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που θα μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του Κούλε θα είναι η δυνατότητα να θαυμάσουν για πρώτη φορά τα ναυάγια που ανελκύστηκαν κατά την υποβρύχια έρευνα που διεξήγαγε το 1976 ο θρυλικός Γάλλος πλοίαρχος Ζακ Ιβ Κουστό και το τότε υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών. Και αυτή η δυνατότητα μόνο αμελητέα δεν είναι.

Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες αυτής της πόλης, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και περαστικοί τουρίστες κρουαζιερόπλοιων, έχουν τη μοναδική ευκαιρία και χαρά να απολαύσουν τα ευρήματα από τρία φορτία αρχαίων ναυαγίων από την Ντία, που ανελκύστηκαν τότε, καθώς και την παρουσίαση του ναυαγίου του γαλλικού πλοίου "La Therese" που βυθίστηκε το 1669 κατά τον Κρητικό Πόλεμο, το οποίο είχε υποδείξει στην ερευνητική ομάδα ο δύτης Μανόλης Βουτσαλάς .

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη- Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News