default-image

Ποια κανάλια; Αλλού πέφτει «μαύρο» και μάλιστα γρήγορα

Κρήτη
Ποια κανάλια; Αλλού πέφτει «μαύρο» και μάλιστα γρήγορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινής γνώμης τις τελευταίες ημέρες ασχολείται με το αν θα πέσει τελικά «μαύρο» στα κανάλια που δεν πήραν τις πολυπόθητες άδειες.

Τι θα κάνουν πέραν των δύο ANT1 και ΣΚΑΪ, οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί με την συνέχεια του προγράμματός τους. Θα κλείσουν; Με «μαύρο» ή όχι; Θα υπάρξουν θεματικές; Και αν ναι πότε;

Το «μαύρο» όμως δεν έχει αποχρώσεις και όπως φαίνεται δεν αφορά μόνο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην χώρα. Το «μαύρο» που θα έπρεπε πρωτίστως να απασχολεί την Κυβέρνηση, είναι αυτό της «μαύρης» εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Τα επαγγέλματα της βαλίτσας αλλά και αυτά των εργαζομένων, που από δική τους ή μη επιλογή δεν ασφαλίζονται ούτε αμείβονται με «καθαρό» χρήμα, βρίθουν απαρέγκλιτα.

Η δουλειά της… βαλίτσας

Ο όρος δεν εμφανίζεται πρόσφατα, αλλά έχει κάνει αισθητή την παρουσία του εδώ και χρόνια. Αφορά κυρίως τους ανθρώπους που εργάζονται με τη βαλίτσα στο χέρι από σπίτι σε σπίτι. Τέτοιοι μπορεί να είναι κομμωτές, αισθητικοί ακόμα και διακοσμητές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ το 40% από αυτούς επιλέγουν την αδήλωτη εργασία, θέλοντας έτσι να εξασφαλίσουν ένα εξτρά και μάλιστα αφορολόγητο εισόδημα.

Κάποιοι από αυτούς δε εργάζονται κανονικά σε κάποια επιχείρηση και στα κενά τους απασχολούνται με δικά τους πελατολόγια. Μάλιστα ακόμα και στο Ηράκλειο, υπάρχουν παραδείγματα αισθητικών που εξυπηρετούν από το σπίτι τους με επιλεγμένο και μόνο κόσμο, κερδίζοντας μέχρι και 2.000 ευρώ ανά μήνα.

Κανένας έλεγχος!

«Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται και προφανώς δεν υπάρχει, και ενδεχόμενα είναι δύσκολο να υπάρξει, και κανένας έλεγχος".

Αυτό ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς, στο συνέδριο του υπουργείου Εργασίας με θέμα "Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας".

Ο ίδιος συνέχισε ότι για τη μεγέθυνση της παραοικονομίας που εκτιμάται ότι αγγίζει το 35 - 40% του ΑΕΠ, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στο πεδίο της πάταξης, του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου και της διεύρυνσης της φορολογικής και ασφαλιστικής βάσης.

Ανθεί η «μαύρη» εργασία

Παρά τα νέα προγράμματα που έρχονται στο τέλος του Σεπτεμβρίου για ανέργους 29-64 υπό τη μορφή Voucher, η αδήλωτη εργασία σε επιχειρήσεις τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα φαίνεται πως ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε κατ΄ ελάχιστον.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις ναι μεν προσπαθούν να αιτηθούν προσωπικό από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως με τη λήξη της διάρκειας του προγράμματος είτε σταματούν, είτε συνεχίζουν να απασχολούν εργαζομένους επειδή γνωρίζουν τα του επαγγέλματος πλέον… αλλά κυρίως τους διατηρούν ανασφάλιστους με μισθούς που δεν θεωρούνται καθόλου εξασφαλισμένοι.

Τα περιστατικά που καταγράφονται ή δεν καταγράφονται φυσικά, είναι αρκετά με τα επίσημα στοιχεία για την πτώση της ανεργίας που παρουσιάστηκαν κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να αποτελούν ακόμα μια διάψευση. Αναδεικνύοντας έτσι το τραγικό και σκούρο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας.

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News