Ειδήσεις

Παίρνουμε ψυχοφάρμακα γιατί αδειάζουν οι τσέπες

Στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τα ψυχοφάρμακα και όλα τα φάρμακα που δίνονται για την καταπολέμηση του άγχους

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η ελληνική κοινωνία, έχοντας ξεπεράσει κάθε δυνατότητα πληρωμής της απίστευτης φοροκαταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό το νούμερο των 9,1 δισ. που επιδιώκει να εισπράξει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, εκτελώντας τα σχέδια των δανειστών για την περίφημη δόση που θα εισπράξει η Ελλάδα για να... ξαναπληρώσει τους τόκους των δανείων, και πάει λέγοντας.

Ο κόσμος είναι εξαντλημένος και αυτή η εξάντληση απεικονίζεται από τη μείωση της εισπραξιμότητας σε φόρους που μέχρι τώρα στήριζαν τον προϋπολογισμό, άνω του 85%! Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, δεν καταβλήθηκε φόρος εισοδήματος ύψους 272 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ συνολικά τον Αύγουστο τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν απόκλιση από το στόχο ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα ήδη είναι ακόμα εντονότερα τώρα το Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ το Νοέμβριο θα δοκιμαστούν οι αντοχές των πολιτών διότι, εκτός από την πληρωμή (της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ) των παραπάνω φόρων, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Παίρνουμε "ψυχοφάρμακα"

Αποκαλυπτικός ήταν στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, τα ψυχοφάρμακα και όλα αυτά τα φάρμακα που δίνονται για την καταπολέμηση του άγχους. Αυτή η κατάσταση επικρατεί. Πλήρης ανασφάλεια. Δεν υπάρχει αισιοδοξία για το αύριο. Ο κόσμος ανησυχεί αν έχει νέες μειώσεις στο μισθό του το επόμενο διάστημα ή ακόμα και αν χάσει τη δουλειά του και πραγματικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλη αυτή τη λαίλαπα των κρατήσεων, των μειώσεων, της υπερφορολογίας, βλέποντας μάλιστα ότι αυτά τα μέτρα δεν αποδίδουν».

Μεταφέροντάς μας και την εικόνα που έχει καθημερινά ο ίδιος από τον κόσμο που επισκέπτεται το ΕΚΗ για να ζητήσει βοήθεια, ο Στέλιος Βοργιάς μάς λέει: «Όσες ρυθμίσεις και αν γίνονται, δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώσει. Δηλαδή ρύθμιση στη ΔΕΗ, ρύθμιση στην εφορία, ρύθμιση εδώ κι εκεί... Μας έρχονται καθημερινά εδώ άνθρωποι που είναι σε απόγνωση. Μας λένε, "τι να επιλέξουμε; Να αφήσουμε τα νοικοκυριά μας χωρίς ρεύμα για να πληρώσουμε την εφορία; Να πληρώσουμε τη ΔΕΗ και να αφήσουμε την εφορία απλήρωτη;"».

Καταλήγοντας, ο κ. Βοργιάς λέει ότι δε γίνεται να λύνονται τα προβλήματα συνέχεια με ρυθμίσεις. Χρειάζεται ανάπτυξη.

Τεράστιο πρόβλημα

«Ενώ στην τουριστική περίοδο έχουμε αύξηση κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, την ίδια ώρα βλέπουμε μείωση τζίρου στην αγορά κατά 10%», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

«Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να καταναλώσει. Και πιστεύουμε ότι ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος»...

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει στην κυβέρνηση ακόμα και η ελάχιστη ενσυναίσθηση για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τον κόσμο, ο Μπάμπης Λεκάκης απαντά: «Ακόμα και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναγνώρισε ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξαντληθεί, αλλά δυστυχώς "οι παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε", όπως είπε, "είναι ελάχιστες"».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισήμανε την ανάγκη συνολικής εξέτασης του ζητήματος «γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις».

«Μας τελειώνουν»

Τι λένε όμως και οι αγρότες, που είναι πλέον και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση; Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Εγώ βλέπω αυτή τη στιγμή τι γίνεται στην κοινωνία. Σήμερα αυτός που έχει μια επιχείρηση και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, πηγαίνει μεθοδευμένα στην πτώχευση. Διότι, κανείς δεν είναι ανόητος να τρέχει πάνω-κάτω χωρίς κίνητρο».

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι «αυτή τη στιγμή η μεσαία τάξη, που ήταν πάντα η ραχοκοκκαλιά της Ελλάδος, φτωχοποιείται. Για να υπάρχει λοιπόν μια σχετική υποδομή, για να υπάρχει Παιδεία, Υγεία κ.λπ., πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Να φορολογήσεις τον άλλο, αλλά να του δώσεις και κίνητρο να παράγει. Διότι όλες οι χώρες αυτές που εφάρμοσαν το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα διαλύθηκαν οικονομικά. Κατέρρευσαν. Αυτά φωνάζαμε και στα συλλαλητήρια και υβριζόμασταν από κάποιους. Εγώ δεν μπαίνω στη λογική των Facebook και αυτών των χώρων όπου βρίζει ο ένας τον άλλον. Δεν πάμε πουθενά έτσι. Κι όμως αυτό γίνεται, και φταίει η κυβέρνηση».

«Φτάνει πια»

Καμπανάκι από εφοριακούς

Την ανελέητη φοροκαταιγίδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των εργαζομένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Εφορίες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΔΟΥ δηλώνει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη πολιτική που εστιάζει στην οριζόντια υπερφορολόγηση, ως τη μόνη σίγουρη συνταγή αποτυχίας και οπισθοδρόμησης.

«Οι μεγάλοι συντελεστές στην άμεση και έμμεση φορολογία, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και άλλους φόρους, οι οποίοι καταλήγουν στη χοάνη ενός δημόσιου χρέους μη βιώσιμου, σαρώνουν όλα τα εισοδήματα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκαλούν στο καθημαγμένο οικογενειακό εισόδημα, στην κατανάλωση, στις θέσεις εργασίας και στην οικονομία γενικότερα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σχόλια