Ειδήσεις

Μονή Τοπλού: Η ώρα της κρίσης... έφτασε!

Στο ΣτΕ κρίνεται σήμερα η τύχη του πολυσυζητημένου βρετανικού πρότζεκτ στο Κάβο Σίδερο

 Σήμερα θα εκδικαστεί εξ αναβολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας η τρίτη κατά σειρά προσφυγή εναντίον του επενδυτικού τουριστικού πρότζεκτ στο Κάβο Σίδερο, που είχαν καταθέσει οικολογικοί, πολιτιστικοί φορείς και πολίτες.

Η προσφυγή αυτή τη φορά στρέφεται εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης) της επένδυσης και ουσιαστικά άνοιξε διάπλατα από πλευράς ελληνικού Δημοσίου η πόρτα της υλοποίησής της μετά από μια 20ετία συζητήσεων, αντιπαραθέσεων και δικαστικών μαχών...

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Αν και κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη φορά δε θα υπάρξει αναβολή, όπως είχε συμβεί στις 4 Ιουλίου και θα συζητηθεί κανονικά η υπόθεση στο ΣτΕ. Ευχής έργον, αν μη τι άλλο, να γίνει η εκδίκαση και να βγει το συντομότερο η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας (θυμίζουμε ότι το ΣτΕ είθισται να εκδίδει απόφαση αρκετούς μήνες μετά τη συζήτηση μιας υπόθεσης), ώστε να τελειώνει το γρηγορότερο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ένα τόσο πολυετές και κουραστικό "σίριαλ".

Η υπόθεση αυτή, η αλήθεια είναι, έχει κουράσει τόσα χρόνια και έχει ανάψει φωτιές, διχασμούς και αντιπαραθέσεις, που αναζωπυρώθηκαν εκ νέου μετά τη νέα αυτή προσφυγή, όπως φάνηκε εξάλλου στις καλοκαιρινές αντιπαραθέσεις και στο "χαρτοπόλεμο" ανακοινώσεων μεταξύ των προσφευγόντων φορέων, αρχαιολόγων κ.τ.λ. από τη μια πλευρά, και αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων που έχουν ταχθεί υπέρ της επένδυσης, από την άλλη...

Πώς φτάσαμε όμως στη νέα, τρίτη κατά σειρά προσφυγή περιβαλλοντικών φορέων κατά της επένδυσης στο Κάβο Σίδερο;

Μετά το προ ετών αρχικό «όχι» στους επενδυτές από το ΣτΕ, που είχε δικαιώσει τότε προσφεύγοντες οικολογικούς-περιβαλλοντικούς φορείς, απορρίπτοντας τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, οι Βρετανοί προχώρησαν σε αλλαγή πλάνων και συγκεκριμένα στην τροποποίηση του αρχικού επενδυτικού σχεδίου, το οποίο "ψαλιδίστηκε" στις 2.000 κλίνες, και κίνησαν εκ νέου τις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων. Προ μηνών, το ΣτΕ είχε εγκρίνει το σχέδιο διατάγματος για την υλοποίηση της επένδυσης της εταιρείας Loyalward Ltd - ύψους 100 εκατ. ευρώ - σε έκταση 22.120,349 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού, που βρίσκεται πλησίον του φοινικοδάσους Βάι της Κρήτης.

Στις αρχές Μαρτίου εκδόθηκε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του ΕΣΧΑΣΕ, εναντίον του οποίου προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωσή του, 17 οικολογικοί-πολιτιστικοί φορείς, 123 πολίτες, αλλά και η "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού". Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος ως αντίθετου με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το σκεπτικό της προσφυγής

Θυμίζουμε ότι στην προσφυγή τους στο ΣτΕ για την τροποποιημένη επένδυση στο Κάβο Σίδερο, οι προσφεύγοντες φορείς και πολίτες επικαλούνται δύο λόγους ακύρωσης, ενώ επιφυλάσσονται στο επόμενο διάστημα να προσθέσουν και να αναπτύξουν και άλλους λόγους:

* Ο πρώτος λόγος είναι ότι η περιοχή του έργου αποτελεί προστατευόμενη ζώνη του Δικτύου Natura 2000, της οποίας η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ουδέποτε υπογράφηκε, δεν ιδρύθηκε ποτέ ο φορέας διαχείρισης και δεν εγκρίθηκε ποτέ κανένα σχέδιο διαχείρισης.

* Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Ν. 4269/2014 επιφυλάσσει για τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) μια προνομιούχο θέση, φαινομενικά εντός, στην πραγματικότητα όμως εκτός του συστήματος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Νέο γαϊτανάκι αντιπαράθεσης

Η κατάθεση της προσφυγής πυροδότησε ένα νέο κύκλο, ένα νέο γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων, με φόντο την πολυσυζητημένη επένδυση. Έντονη ήταν η αντίδραση των παραγωγικών φορέων της ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για «εξω-Σητειακούς, όψιμους προστάτες», που αποφασίζουν για επενδύσεις στη Σητεία, υποσκάπτοντας, όπως σημειώνουν, από την πλευρά τους το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής...

Οι επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς έστειλαν μάλιστα επιστολή διαμαρτυρίας κατά της νέας προσφυγής για το επενδυτικό σχέδιο "Ίτανος Γαία", με αποδέκτες τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, πλήθος υπουργών, τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, καθώς επίσης τους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού Λασιθίου.

Σκληρή απέναντι στους προσφεύγοντες φορείς και πολίτες ήταν και η αντίδραση του Δήμου Σητείας. Η δημοτική Αρχή εξαπέλυσε δριμεία "πυρά", κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες ενάντια στην ανάπτυξη της περιοχής και για όψιμους... προστάτες.

Στον αντίποδα, υπήρξαν ηχηρές παρεμβάσεις στήριξης της νέας προσφυγής κατά της επένδυσης από θεσμικούς φορείς. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έκανε λόγο για μια επένδυση με καταστροφική επίπτωση για την προστατευόμενη περιοχή στο Κάβο Σίδερο.

Άλλαξε στάση

Η στροφή του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης, βεβαίως, είναι η αλλαγή στάσης εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Αρχικά οι μηχανικοί της ανατολικής Κρήτης είχαν συνταχθεί απόλυτα στο μέτωπο των αντιδράσεων κατά της επένδυσης και είχαν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της νέας προσφυγής στο ΣτΕ. Εσχάτως το ΤΕΕ/ΤΑΚ αποφάσισε να αλλάξει στάση, διαφοροποιούμενο άρδην πλέον από τη λογική της εναντίωσης στην επένδυση...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια