default-image

Γραμμή ζωής για να αποτρέψουν αυτοκτονίες επιχειρηματιών

Κρήτη
Γραμμή ζωής για να αποτρέψουν αυτοκτονίες επιχειρηματιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη βασανιστική καθημερινότητα που βιώνουν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, επαγγελματίες που έχασαν τις επιχειρήσεις τους, εργαζόμενοι που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και άνθρωποι που θρηνούν την απώλεια της παλιάς τους ζωής, αποτυπώνουν τα στοιχεία από τη Γραμμή Υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ που ξεκίνησε ως γραμμή για επιχειρηματίες του Ηρακλείου και πλέον λειτουργεί υποστηρικτικά για όλες τις ομάδες του πληθυσμού πανελλαδικά.

Βυθισμένοι σε μια οικονομική κρίση που οδηγεί σε απόγνωση, βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, οικογενειάρχες αλλά και νέοι άνθρωποι που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν δίχως να μπορούν να αμυνθούν.

Τα στοιχεία για τις κλήσεις στην γραμμή υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

12/2012- 8/2016:

Ο αριθμός των  επικοινωνιών έφτασε τα 1242 ενώ το 2015 η Γραμμή δέχτηκε 470 αιτήματα ψυχολογικής υποστήριξης.

* Το α' εξάμηνο 2016, το σύνολο των κλήσεων μειώθηκε  σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, με τα πρωτεία πάντως να διατηρούν οι γυναίκες και οι ηλικίες να κυμαίνονται από 19-74 ετών.

Η γραμμή που ξεκίνησε για τη στήριξη επαγγελματιών του Ηρακλείου, σήμερα υποστηρίζει ανθρώπους που καλούν απ' όλη τη χώρα  ή και το εξωτερικό. Ένα γαϊτανάκι θλίψης και ταυτόχρονα οργής. Που πολύ συχνά φτάνει ένα βήμα πριν τον θάνατο.

Μόνο το 2015 καταγράφηκαν στη Γραμμή 14 περιστατικά ατόμων με τάσεις αυτοκτονίας (3% του συνόλου των κλήσεων), ενώ το πρώτο οχτάμηνο του 2016  4 άνθρωποι έτοιμοι να βάλουν τέρμα στη ζωή τους κάλεσα στην γραμμή.

Η απώλεια ενός διαφορετικού τρόπου ζωής που οι συνθήκες επέβαλαν και από την άλλη η οικονομική στενότητα και τα χρέη καλλιεργούν ένα ανάμεικτο μείγμα. Μια ανυπόφορη καθημερινότητα που βυθίζει στο άγχος μικρότερους και μεγαλύτερους, που αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News