default-image

Εξαιρείται ξανά η Κρήτη από ασφάλιση αλλοδαπών εργατών

Κρήτη
Εξαιρείται ξανά η Κρήτη από ασφάλιση αλλοδαπών εργατών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εξαίρεση όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης από την εφαρμογή διαδικασίας αδειοδότησης για εργασία και ασφάλιση αλλοδαπών εργατών γης τρίτων χωρών, που δε διαθέτουν άδεια παραμονής καθώς και άλυτα φορολογικά θέματα, αποκαλύπτει σε ερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., πολλά ερωτηματικά προκαλεί αυτή η εξαίρεση από μεριάς αρμόδιων υπουργείων, όπως προωθείται στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει το βουλευτή, απαντώντας του σε προηγούμενο ερώτημα σχετικά με την κάλυψη των διαπιστωμένων αναγκών σε εργατικά χέρια σε περιφέρειες της χώρας.

Για το χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε να εκδοθεί και να δημοσιευτεί η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση απαντούσε πως «αυτός θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της αποστολής των απαραίτητων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας που αφορούν την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στον πρωτογενή τομέα».

Και παρακάτω το κείμενο του κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ εκδόθηκε και δεν περιλαμβάνει την Περιφέρεια Κρήτης, όπως επίσης δεν την περιελάμβανε ούτε η Υπουργική Απόφαση του 2015, για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015 και 2016.

Επιπλέον, με την απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών γενικά και αόριστα δηλώνει πως «ο τρόπος φορολόγησης των αλλοδαπών εργατών πολιτών τρίτων χωρών που δε διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα εξεταστεί από τη φορολογική διοίκηση».

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δε δίνει καμία απάντηση, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δεν προβλέπεται η σύμπραξή του στην ΚΥΑ, αφού η απόφαση δεν έχει μεταναστευτικό περιεχόμενο αλλά ρυθμίζει θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος.

Και μεταξύ άλλων ερωτά ο βουλευτής: «Επειδή η έναρξη εφαρμογής της ρύθμισης θα βοηθήσει στην αγροτική οικονομία και τους αγρότες που θα μπορούν να αποδείξουν τα έξοδά τους.

Επειδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε τη διάταξη, αλλά ζήτησε και εγγυήσεις εφαρμογής.

Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να εκμεταλλευτούν αυτό το μέτρο και να προβούν σε "δουλεμπόριο".

Επειδή ο αγροτικός κόσμος νιώθει για μια ακόμη φορά εξαπατημένος και επειδή δε ρυθμίζεται το θέμα της φορολόγησης.

Γιατί δεν περιλαμβάνεται η περιφέρεια Κρήτης ούτε στην μία ούτε στην άλλη Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2015 και 2016 αντίστοιχα;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News