Ειδήσεις

Βαλτωμένες οι νέες φυλακές Νεάπολης

“Ενός κακού μύρια έπονται” για τα δημόσια έργα, που θα έδιναν... “ανάσα” στο χώρο της Δικαιοσύνης στην Κρήτη.

"Ενός κακού μύρια έπονται" για τα δημόσια έργα, που θα έδιναν... "ανάσα" στο χώρο της Δικαιοσύνης στην Κρήτη. Την ίδια στιγμή που η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου... αγνοείται και μοιάζει, όπως γράψαμε προχθές, να έχει περάσει πλέον στις καλένδες, στα... αζήτητα βρίσκονται, δυστυχώς, και οι νέες φυλακές Νεάπολης!

Το έργο έχει παραμείνει... μισό, ενώ υπάρχουν απλήρωτα χρέη προς τοπικούς υπεργολάβους και επαγγελματίες! Και εδώ, όπως συμβαίνει και με το νέο δικαστικό μέγαρο, δε φαίνεται να κινείται ούτε... φύλλο αφού, πέραν των καλών προθέσεων και της πολιτικής βούλησης υλοποίησης, στις επίσημες απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών δεν αναφέρεται απολύτως τίποτε ως χειροπιαστή εξέλιξη!

Στον άμεσο ορίζοντα δε φαίνεται κανένα "φως", όχι μόνο για το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, αλλά και για τις μισοφτιαγμένες σήμερα νέες φυλακές Νεάπολης, με τη σημερινή κυβέρνηση να συνεχίζει στα ίδια χνάρια των παλινωδιών, των καθυστερήσεων και του... εμπαιγμού, που είχαν χαράξει για τα εν λόγω δημόσια έργα δικαστικού ενδιαφέροντος και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης είχε προχωρήσει πρόσφατα σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση για την τύχη του "βαλτωμένου" έργου των νέων φυλακών Νεάπολης στις Κουρούνες.

Ο κ. Πλακιωτάκης βρέθηκε στην ίδια θέση που είχε βρεθεί και ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου στη δική του παρέμβαση για το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου. Οι απαντήσεις που πήρε ήταν κενό... γράμμα! "Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"!

Μάλιστα, ο Λασιθιώτης βουλευτής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης, τον οποίο και κατηγόρησε πως του απήντησε αξιοποιώντας τις γνωστές τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της μετάθεσης ευθυνών και των καλών προθέσεων.

«Αν και τα ερωτήματα που έθεσα ήταν σαφή και ξεκάθαρα, σαφείς απαντήσεις για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να αποπερατωθούν οι πολύπαθες φυλακές υψίστης ασφαλείας του νομού Λασιθίου δεν υπάρχουν.

Το αρμόδιο υπουργείο δεν απάντησε στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά ούτε και στο πώς θα ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις των τοπικών υπεργολάβων και των επαγγελματιών που πλήττονται άμεσα και κινδυνεύουν με πτώχευση. Το μόνο που ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλος είναι ότι η αποπεράτωση του νέου καταστήματος κράτησης Λασιθίου εξακολουθεί να παραμένει στους στόχους της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, και για το λόγο αυτό αναζητούνται πόροι για την αποπεράτωσή του», αναφέρει οργισμένος σε σχετική ανακοίνωσή του ο Γιάννης Πλακιωτάκης και συνεχίζει:

«Το αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, για μια πιο σαφή απάντηση στα ερωτήματά μου, με προέτρεψε να απευθυνθώ στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο, όπως αναφέρει, είναι αρμόδιο για να μου απαντήσει.

Τα ανωτέρω τραγελαφικά αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, την έλλειψη σχεδιασμού για την ολοκλήρωση δημόσιων έργων υποδομής και την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Για το λόγο αυτό, καλώ τόσο τον υπουργό όσο και τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προσγειωθούν άμεσα στη σκληρή πραγματικότητα και να κατανοήσουν ότι με μετάθεση ευθυνών και καλές προθέσεις δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Απαιτούνται σωστός σχεδιασμός, οργάνωση και πολιτική βούληση, στοιχεία που δυστυχώς απουσιάζουν από την κυβερνητική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ»...

Στις "καλένδες" από το 2004: Άλλο ένα... γεφύρι της Άρτας!

Ένα ακόμα έργο- "πληγή" για το νησί μας αποτελεί το νέο σωφρονιστικό κατάστημα Νεάπολης, που θα εξυπηρετήσει μελλοντικά και τις σημερινές φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2004, λίγο πριν τις εθνικές τότε εκλογές.

Με την αλλαγή κυβέρνησης το 2004, το δημοπρατημένο έργο πέρασε ουσιαστικά "στις καλένδες" επί κοντά μια τετραετία. Βγήκε από το "ψυγείο" το 2008, όταν και υπογράφτηκε, συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου 2008, η σύμβαση με τον αρχικό ανάδοχο, που είχε προκύψει στην προ τετραετίας δημοπράτηση.

Υπήρξε εμπλοκή με τον εργολάβο, ο οποίος και υποκαταστάθηκε από νέο ανάδοχο. Οι εργασίες ξεκίνησαν, αλλά πάντοτε με παύσεις και παρατεταμένα διαστήματα "παγώματος", με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, από πλευράς αντικειμένου, περίπου στα μισά!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια