default-image

ΚΕΘΕΑ: Τίτλοι τέλους στο πολυδύναμο ψυχοδιαγνωστικό κέντρο

Κρήτη
ΚΕΘΕΑ: Τίτλοι τέλους στο πολυδύναμο ψυχοδιαγνωστικό κέντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία ημέρα κανονικής λειτουργίας ήταν η χθεσινή για το πολυδύναμο ψυχοδιαγνωστικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο. Το σενάριο αναστολής λειτουργίας  του έγινε πραγματικότητα όχι μόνο για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έξι  Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Καλαμάτα και Μυτιλήνη, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 έληξαν  και πάλι οι οκτάμηνες συμβάσεις των εργαζομένων και σύμφωνα  με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, κ. Β. Γκιτάκου, τα νέα δεν είναι καλά. Οι δε καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθιστά αδύνατη τη συνέχιση του προγράμματος με ευρωπαϊκούς πόρους.

Παρακολουθήστε το αφιέρωμα που είχε προβληθεί από την ΚΡΗΤΗ TV  και την έκπομπη Δεύτερη Ματιά αναφορικά με το σημαντικό έργο που επιτελούν οι δομές του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο μεταξύ των οποίων και του πολυδύναμου ψυχοδιαγνωστικού κέντρου.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_m9hqd737/

Οι συμβάσεις των εργαζομένων που έληξαν, αφήνουν στα "κρύα του λουτρού" έφηβους  και ενήλικες που αντιμετωπίζουν συγχρόνως πρόβλημα με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και κάποιου είδους ψυχιατρική διαταραχή, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση και οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε αυτές τις καινοτόμες μονάδες για τη θεραπευτική υποστήριξη ατόμων με διπλή διάγνωση (συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχιατρική διαταραχή), καθώς και των οικογενειών τους. Και όλα αυτά με το δεδομένο ότι  ο συγκεκριμένος πληθυσμός, πριν από τη δημιουργία αυτών των κέντρων, δεν είχε άλλη δυνατότητα θεραπευτικής φροντίδας, ειδικά στην περιφέρεια.

"Όντως χθες ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του κέντρου, δεν μπορώ να κρατήσω εθελοντικά με τους συναδέλφους. Το κέντρο  εξυπηρετεί μόνο επείγουσες περιπτώσεις  με προσωπικό ασφαλείας ,ένα άτομο κάθε μέρα και με εθελοντές συναδέλφους που έληξε η συμβαση τους . Προσπαθούμε το κενό να είναι όσο γίνεται πιο ανώδυνο. Μέχρι να γίνει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο πρόσληψης νέων ατόμων και η οποία όμως είναι σε εξέλιξη , υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μιχάλης Σκουλάς, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Κρήτης, Ροδου και  Καλυμνου και προσθέτει "έχουν ήδη ενημερωθεί οι πάσχοντες προκειμένου να απευθυνθούν με τη βοήθεια τη δική μας είτε στο ΠΑΓΝΗ είτε σε κάποιο ψυχιατρικό κέντρο. Χθες έγινε και συνάντηση των γονέων τους οποίους και ενημέρωσα . Στενοχωρήθηκαν αρκετά  ,με ρωτούσαν τι θα γίνει εάν θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση αλλά δυστυχώς δεν είχα κάτι συγκεκριμένο να τους πω. Προς το παρόν η υποστήριξη τους θα συνεχιστεί σε άλλα  δομές του ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι διανύουμε μια μεταβατική δύσκολη ομολογουμένως περίοδο η οποία όμως σύντομα θα λήξει."

Το θέμα έχει φτάσει ήδη στη βουλή με τον υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό,  να ερωτάται αν θα προβεί και πότε στην έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη 42 ατόμων για χρονικό διάστημα έως οκτώ μήνες, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ, καθώς επίσης και με ποιο τρόπο και πότε σκοπεύει να αντιμετωπίσει μόνιμα το πρόβλημα, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία των Κέντρων και η φροντίδα των θεραπευομένων  κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

"Η Κρήτη χρειάζεται μια τέτοια εξειδικευμένη δομή  με μία επιστημονική έμπειρη ομάδα , τα περιστατικά που χρήζουν αντιμετώπισης από το πολυδύναμο ψυχοδιαγνωστικό κέντρο πολλαπλασιάζονται και θεωρώ ότι είναι ανόητο και παράλογο η εμπειρία που έχει κατακτηθεί όλο αυτό το διάστημα να χαθεί και το κέντρο να κλείσει. Δεν είναι υπερβολή μάλιστα να πούμε ότι στο διάστημα της τριετούς λειτουργίας του έχουν ζητήσει βοήθεια και θεραπεία περισσότερα από 100 άτομα. Το υπουργείο έχει  δώσει το πράσινο φως για  35 θέσεις αορίστου χρόνο , διαδικασία που είναι στη φάση της προκήρυξη αλλά και το λεγόμενο  μπλοκάκι,  απασχόλησης εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, για την οποία όμως διαδικασία πρέπει να εκδοθεί ΦΕΚ. Εμείς δεσμευόμαστε ακόμη και με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη  που είναι θετικός στο να μας βοηθήσει όσο μπορεί ότι πρέπει η λειτουργία του κέντρου να συνεχιστεί , πάση θυσία και με οποιοδήποτε τρόπο," προσθέτει επίσης ο κ. Σκουλάς.

Η θέση του υπουργείου

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του θεωρεί ότι η συνέχιση λειτουργίας των υπηρεσιών για άτομα με διπλή διάγνωση είναι κομβικής σημασίας καθώς οι δομές αυτές καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν πρόβλημα εξάρτησης και ψυχιατρική συνοσηρότητα.

 Σε ανακοίνωση του μάλιστα τονίζει μεταξύ άλλων:  Τα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ αρχικά δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση μέσω προηγούμενου ΕΣΠΑ και στελεχώθηκαν με προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες στη συνέχεια έγιναν 8μηνες συμβάσεις που καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του φορέα.

Από τις αρχές Ιουνίου, έχει δοθεί από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, έγκριση προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου (80 άτομα) με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ- 18 Άνω- ΨΝΘ. Στόχος των προσλήψεων είναι να στηριχθούν οι αποδυναμωμένες, τα τελευταία χρόνια, δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη και θεραπεία εξαρτημένων ατόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη. Από τις συγκεκριμένες προσλήψεις, 35 δόθηκαν στο ΚΕΘΕΑ, 25 στον ΟΚΑΝΑ, 12 στο ΨΝΑ-18 ΑΝΩ και 8 στο ΨΝΘ. Η διαδικασία προσλήψεων υλοποιείται από τους ίδιους τους φορείς καθώς, σύμφωνα με το νόμο, οι προσλήψεις αυτές πραγματοποιούνται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Ειδικά για το ΚΕΘΕΑ, η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη (προκήρυξη 4.9.2016).

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο 2017 θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, δομές υποστήριξης ατόμων με διπλή διάγνωση.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση (8.9.2016) που δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ να απασχολεί άτομα με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, όπως αυτή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση εφόσον η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ αποτυπώσει και παραδώσει στο υπουργείο τις ανάγκες του φορέα για προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με τον παραπάνω τρόπο.  

Με το συνδυασμό των παραπάνω παρεμβάσεων (προσλήψεις αορίστου χρόνου, συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών), το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι το ΚΕΘΕΑ μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας των 7 ψυχοδιαγνωστικών κέντρων και να διασφαλίσει τη συνέχεια της φροντίδας των θεραπευμένων και των οικογενειών τους.

Παραιτήθηκε ο ψυχίατρος του πολυδύναμου ψυχοδιαγνωστικού κέντρου στο ΚΕΘΕΑ Ηρακλείου

Επιστολή παραίτησης μάλιστα είχε καταθέσει προ μηνών ο Βαγγέλης Γρινάκης ,ψυχίατρος του πολυδύναμου ψυχοδιαγνωστικού κέντρου εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτήν του την ενέργεια με αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του πολυδύναμου ψυχοδιαγνωστικού κέντρου.

Χθες ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου Ηρακλείου του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, στο οποίο είχα την τιμή να διατελέσω επιστημονικός υπεύθυνος για τρία χρόνια. Η διακοπή λειτουργίας ήταν προδιαγεγραμμένη, κάτι που εξανάγκασε σε παραίτηση πριν δύο μήνες. Παραθέτω σχετική πρόσφατη αναρτήση.

"Ηράκλειο, 04/07/2016

Από τον Ιούλιο 2013 μέχρι και τον Ιούλιο 2015 δημιουργήσαμε, η διεπιστημονική ομάδα και εγώ, στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη μία πρότυπη κοινοτική μονάδα θεραπείας ατόμων με εξάρτηση και ψυχική διαταραχή. Τα μέλη μας ήταν κατά κύριο λόγο βαρέως και χρονίως πάσχοντες, με πολλαπλές νοσηλείες και βαθιά επηρεασμένη λειτουργικότητα. Τα μέλη μας κατά κανόνα μας παραπέμπονταν από άλλες δομές ψυχικής υγείας, λειτουργούσαμε δηλαδή ως κέντρο αναφοράς. Η οργάνωση και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου έχουν περιγραφεί αναλυτικά σε άλλα έγγραφα που έχετε στη διάθεσή σας, από όπου φαίνεται ότι η δομή αυτή ήταν πρωτότυπη για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα.

Η οργάνωση και η πρωτοτυπία ουδεμία σημασία έχουν στη θεραπεία των χρονίως πασχόντων, αν δεν εξασφαλίζεται το θεμέλιο, που είναι η βεβαιότητα της συνέχισης της φροντίδας (care continuum). Η αβεβαιότητα δεν διαβρώνει μόνο κάθε θεραπευτικό σχεδιασμό, τον ανατινάζει.

Το Κέντρο, η διεπιστημονική ομάδα και, πιο σημαντικό, τα μέλη μας και οι οικογένειές τους ήδη υπέστησαν τις συνέπειες της διακοπής του προγράμματος πέρυσι. Οι συνέπειες έχουν αναφερθεί πολλάκις σε έγγραφα που είχαμε καταθέσει. Η αβεβαιότητα αυτή πάλι υπερίπταται.

Προσφάτως εγκρίθηκαν 35 προσλήψεις πανελλαδικά, από τις οποίες με απόφαση του Φορέα αποκλείσθηκαν οι ανάγκες κάλυψης του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου Ηρακλείου. Αντιθέτως, για την επίλυση του ζητήματος της συνέχειας της λειτουργίας του Κέντρου προκρίθηκαν η άσκηση πολιτικής πίεσης προς το Υπουργείο, η προσφυγή σε νέα προγράμματα ΕΣΠΑ σε επίπεδο Περιφέρειας ή η εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών περιορισμένης διάρκειας.

Αν ο ίδιος ο Φορέας δεν εντάσει το Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο σε δράσεις άμεσης προτεραιότητας, πώς περιμένει να το κάνει το Υπουργείο με νέες προσλήψεις, πλέον των 35; Πιστεύει ο Φορέας ειλικρινά ότι με τις ενέργειές του θα υπάρχει σύμβαση εργασίας την 15η Σεπτεμβρίου, όταν θα έχει λήξει η υπάρχουσα 8μηνη σύμβαση; Έχει κάνει ενέργειες που εμείς δεν γνωρίζουμε που θα αποτρέψουν το κλείσιμο του Κέντρου; Υπάρχει βεβαιότητα για τη συνέχιση της φροντίδας;

Δυστυχώς, ουδείς μέχρι τώρα έχει δώσει ξεκάθαρη και πειστική απάντηση.

Ασκώ το Ιατρικό λειτούργημα 17 χρόνια. Υπηρετώ, μέσα από δημόσιες δομές, τους εξαρτημένους και ταυτόχρονα χρόνια ψυχικά πάσχοντες αδιάλλειπτα τα τελευταία 8 χρόνια. Οι δομές αυτές το έκαναν πριν το ΚΕΘΕΑ και με βεβαιότητα θα το κάνουν και μετά. Το επαγγελματικό μου ήθος, η φήμη μου και η ευθύνη απέναντι στους ασθενείς δεν μου επιτρέπουν να διέρχομαι ως διάττων αστέρας από το χώρο του χρόνιου ψυχικού πόνου.

Γι' αυτούς τους λόγους αποφάσισα να υποβάλλω την παραίτησή μου, ελπίζοντας να διαψευσθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις μου."

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News