Ειδήσεις

Κούλες: Επίσημη πρώτη του Κάστρου, αύριο τα εγκαίνια (video)

Σε καθημερινή βάση 1.000 επισκέπτες μπαίνουν στον Κούλε, ενώ μέσα σε 11 μέρες, 11.000 ξεναγήθηκαν στους χώρους και ταξίδεψαν στον χρόνο. Συναυλία στον Κούλε με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Μεγάλη ημέρα αύριο για το επιβλητικό φρούριο Rocca a Mare (Κούλες), που με την τελετή των εγκαινίων στις 7.30 το απόγευμα, ανοίγει και επισήμως τις πύλες του σε Έλληνες και ξένους αλλά κυρίως στους Ηρακλειώτες που νιώθουν πλέον ικανοποιημένοι που θα μπορούν να το επισκέπτονται ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο.

Τότε που στο μεγάλο Κάστρο μύριζε το μπαρούτι και ακούγονταν οι ήχοι από τα κανόνια του Κούλε που υπερασπιζόταν την πόλη (Candia), από τους εισβολείς.

Ο φακός της ΚΡΗΤΗ TV βρέθηκε στο εσωτερικό του μνημείου λίγο πριν τα εγκαίνια του, οπότε και το παρόν θα δώσει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, και το οποίο πλέον θα είναι επισκέψιμο με το προβλεπόμενο εισιτήριο.

Απολαύστε το video

Σφύζει από ζωή το θρυλικό κάστρο σύμβολο του Ηρακλείου.

Σε καθημερινή βάση 1.000 επισκέπτες και δημότες επισκέπτονται τον Κούλε, ενώ μέσα σε 11 μέρες, 11.000 πολίτες ξεναγήθηκαν στους εντυπωσιακούς χώρους και ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο…

Η Βασιλική Συθιακάκη μας ξενάγησε στο μνημείο, με αφετηρία την μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο, η οποία είναι αφιερωμένη στον Κρητικό Πόλεμο και στην Πολιορκία του Χάνδακα από τους Οθωμανούς.

Εντυπωσιακά είναι και τα 2 χάλκινα κανόνια, τα οποία ανασύρθηκαν από τo ναυάγιο του LA THERESE…

Επόμενος σταθμός της ξενάγησης από τον αρχαιολόγο εναλίων Αρχαιοτήτων Θεοτόκη Θεοδούλου, τα ευρήματα από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη Ντία ο Γάλλος ερευνητής των θαλασσών ο Κουστώ, υπό την εποπτεία Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Πρόκειται για ευρήματα που φυλάσσονταν στις αποθήκες του Κούλε και εκτίθενται για πρώτη φορά.

Πέρα από τα ναυάγια που ανήκουν στους Ρωμαϊκούς και Βυζαντικούς χρόνους, τα βλέμματα επισκεπτών μαγνητίζουν και οι άγκυρες που ανελκύστηκαν στην θαλάσσια περιοχή της Ντία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αγγεία που ανελκύστηκαν στον όρμο του Αγίου Γεωργίου …

Με εποπτικό υλικό, επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την ιστορία του μνημείου ενώ σε άλλη αίθουσα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες μικρού μήκους που αφορούν τις ενάλιες αρχαιότητες καθώς και τις έρευνες του Κουστώ.

Ο Κούλες άνοιξε τις πύλες του, μετά από 5,5 χρόνια εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης, με τα επίσημα εγκαίνια του να πραγματοποιούνται στις 16 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το φρούριο παρέμεινε κλειστό από τα τέλη του 2010 λόγω εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του.

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που θα μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του Κούλε θα είναι η δυνατότητα να θαυμάσουν για πρώτη φορά τα ναυάγια που ανελκύστηκαν κατά την υποβρύχια έρευνα που διεξήγαγε το 1976 ο θρυλικός Γάλλος πλοίαρχος Ζακ Ιβ Κουστό και το τότε υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών. Και αυτή η δυνατότητα μόνο αμελητέα δεν είναι.

Συναυλία στον Κούλε με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ διοργανώνουν συναυλία στο Ενετικό Φρούριο Κούλε Ηρακλείου την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. όπου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει έργα κλασικού Ελληνικού ρεπερτορίου υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο των επίσημων εγκαινίων για την επανέναρξη λειτουργίας του Ενετικού Φρουρίου Rocca a Mare (Κούλε) που θα πραγματοποιηθούν  (7:30 μ.μ.) από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Η συναυλία που θα ακολουθήσει των εγκαινίων θα μεταδίδεται μέσω γιγαντοοθόνης στον εξωτερικό χώρο του Κούλε.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια