Ειδήσεις

Καταγγέλλουν: Έχασε τη δουλειά του για συνδικαλιστική δράση

Περιστατικό μη επαναπρόσληψης εκπαιδευτικού στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (ΣΕΠ), φέρνει στο φως η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Περιστατικό μη επαναπρόσληψης εκπαιδευτικού στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (ΣΕΠ) απέναντι σε καθηγητή με συνδικαλιστική δράση, και μάλιστα μετά από 3 χρόνια υπηρεσίας, φέρνει στο φως η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Καταδικάζοντας κάθε απόπειρα ποινικοποίησης συνδικαλιστικής δράσης, καθώς και το κρούσμα αυθαιρεσίας και συνδικαλιστικής δίωξης στη διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικών για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (ΣΕΠ), η Ένωση καταγγέλλει την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης (ΠΔΕ) καθώς, όπως επικαλείται, με ευθύνη δική της ο εν λόγω συμβασιούχος εκπαιδευτικός αποκλείστηκε άδικα κατά τη διαδικασία πρόσληψης για το τρέχον σχολικό έτος, από τους πίνακες και των Μαθηματικών και των Φυσικών (στην πρώτη θέση υπηρετούσε τα προηγούμενα 3 σχολικά έτη, στη δεύτερη κατατασσόταν τόσα χρόνια πρώτος, ενώ φέτος κατατάχθηκε δεύτερος, με αυθαίρετη μοριοδότηση).

Όπως πιο αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός προσλαμβανόταν στη θέση αυτή επί 3 σχολικά έτη με αποφάσεις της ΠΔΕ, με απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης, σύμφωνα με τον κανονισμό των Ευρωπαϊκών Σχολείων, τα οποία ισχύουν και στη φετινή προκήρυξη. Ωστόσο, αυτή τη φορά η επαναπρόσληψή του δεν έγινε, με την Ένωση να τονίζει πως «ακόμα και η ένσταση που κατάθεσε απορρίφθηκε αυθαίρετα από τον περιφερειακό διευθυντή, ο οποίος είχε υπογράψει την περυσινή πρόσληψη του συναδέλφου χωρίς καμία παρατήρηση».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει παράλληλα πως πρόκειται για έναν από τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς, με ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του κλάδου, ενώ πρωτοστάτησε στην οργάνωση των κινητοποιήσεων εκπαιδευτικών-γονέων-μαθητών του ΣΕΠ τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2015, λόγω εκρηκτικών ελλείψεων εκπαιδευτικών στο σχολείο.

«Έχει μεγάλη ευθύνη η ΠΔΕ, ιδιαίτερα ο περιφερειακός διευθυντής, ο οποίος με την επιλογή του αυτή στοχοποιεί τις "ενοχλητικές" φωνές, που συμβάλλουν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ετοιμάζεται νέο κύμα αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση και τους εταίρους της, με δυνάμωμα του κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού, και του ξηλώματος συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, από κοινού με τα κόμματα που συμφωνούν και όλους τους φορείς τοπικής διοίκησης, που αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος, δεν έχουν τέλος! Τέτοια φαινόμενα θα ενταθούν ειδικά με τον επικείμενο νέο συνδικαλιστικό νόμο, αν δε βρουν απέναντί τους οργανωμένη απάντηση: εργαζόμενους οργανωμένους και αποφασισμένους να παλέψουν να μην περάσουν ούτε οι νόμοι, ούτε πρακτικές όπως αυτή που καταδικάζουμε. Απάντηση με οργάνωση μέσα στα σωματεία μας με ταξικό προσανατολισμό.

Καταγγέλλουμε τη συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου από την ΠΔΕ και τον περιφερειακό διευθυντή. Απαιτούμε να διορθωθεί η αδικία, να επαναπροσληφθεί άμεσα ο συνάδελφος», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ρίχνοντας τα "βέλη" της στην ΠΔΕ για την εξέλιξη αυτή.

Τι απαντά ο περιφερειακός διευθυντής

«Επιτροπή αποφασίζει τις προσλήψεις»

Ο προϊστάμενος, ωστόσο, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης (ΠΔΕ) κ. Γιώργος Τερζάκης, με τον οποίο ήρθαμε σε τηλεφωνική επαφή ζητώντας την τοποθέτησή του σχετικά με το πώς έχουν τα πράγματα πάνω στο θέμα, μας εξήγησε πως «τις προσλήψεις στο Ευρωπαϊκό Σχολείο τις αποφασίζει 9μελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από εμένα, από δύο αιρετούς, από Ευρωπαίους επιθεωρητές, τη διευθύντρια και τις υποδιευθύντριες του σχολείου.

Η 9μελής αυτή επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι η συγκεκριμένη αίτηση του εν λόγω εκπαιδευτικού δεν μπορεί να γίνει φέτος δεκτή, άσχετα αν προσλαμβανόταν τα προηγούμενα χρόνια. Απλώς εγώ υπογράφω την απόφαση, με την επιτροπή να έχει την άποψη ότι αποκαθίσταται η νομιμότητα διότι δεν ήταν πλήρη τα στοιχεία του φακέλου του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού και δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη προκήρυξη».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια