default-image

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο: Πέρασε η απόφαση της ΠΕΔ

Κρήτη
Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο: Πέρασε η απόφαση της ΠΕΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Πέρασε" κατά πλειοψηφία η απόφαση της ΠΕΔ στην Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με κύριο θέμα της προσφυγικό.

Ο Β. Λαμπρινός γνωστοποίησε στο Σώμα του Δ.Σ. ότι βάση αναλογιών αναφορικά με τη διασπορά των μεταναστών στην Κρήτη, ο νομός Ηρακλείου θα δεχτεί το 50% των προσφύγων.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ηρακλείου ανακοίνωσε στους δημοτικούς συμβούλους την απόφαση που πάρθηκε χθες από την ΠΕΔ Κρήτης αναφορικά με τη φιλοξενία των προσφύγων με διασπορά σε όλο το νησί.

Όπως τόνισε με αυτό τον τρόπο θα πραγματωθεί μία καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών με τον Κρητικό πληθυσμό, ενώ θα αποφευχθούν όπως είπε, συνέπειες και διενέξεις όπως συνέβη στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μία φιλοξενία, που όπως υπογράμμισε, θα γίνει υπό προϋποθέσεις, εννοώντας με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, με αποδοτική αστυνόμευση και φυσικά και όλα αυτά με γνώμονα την ορθή κοινωνικοποίηση των μεταναστών.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

Ο Β. Λαμπρινός γνωστοποίησε στο Σώμα του Δ.Σ. ότι βάση αναλογιών αναφορικά με τη διασπορά των μεταναστών στην Κρήτη, ο νομός Ηρακλείου θα δεχτεί το 50% των προσφύγων.

Ο κ. Βασίλης Λαμπρινός απάντησε σε δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου, τα οποία τον ήθελαν να έχει κρυφές συναντήσεις με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, χαρακτηρίζοντας αναληθή τα στοιχεία.

"Ανοιχτοί Ορίζοντες": Να μην πληγεί το κομμάτι του τουρισμού

«Να προσέξουμε να μην πληγεί το κομμάτι του τουρισμού», ανέφερε από η παράταξη του Γιάννη Κουράκη "Ανοιχτοί Ορίζοντες", ενώ έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας πως «εμείς αναμέναμε τον σχεδιασμό από τη μεριά του υπουργείου».

Υπερτόνισαν επίσης ότι βεβαίως «όπου κι αν βρεθούν οι δύο χιλιάδες πρόσφυγες να τους παρασχεθούν και από την τοπική κοινωνία και από τους φορείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ

"Ενεργοί Πολίτες": Συζήτηση με καθυστέρηση

«Το θέμα του προσφυγικού είναι πολύ μεγάλο για να συζητιέται τώρα, με αποτέλεσμα λόγω της καθυστέρησης εξεύρεσης λύσης, οι απόψεις των πολιτών να "μπολιαστούν" όλο αυτό το διάστημα με ξενοφοβικές γνώμες», αναφέρθηκε από τη μεριά των "Ενεργών Πολιτών" της παράταξης του κ. Ηλία Λυγερού.

Αυτό που πρέπει να γίνει, τόνισαν είναι «να προετοιμαστούμε για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα και ως αυτοδιοικητικοί φορείς και ως πολίτες γιατί μην ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή περιμένουν στα τουρκικά παράλια και στη Λιβύη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ενδεχομένως θα έχουν προορισμό και την Κρήτη».

Καταλήγοντας τόνισαν: «Μπορεί για γεωστρατικούς λόγους οι κυβερνήσεις αυτών των ανθρώπων να τους διασπείρουν σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, ωστόσο εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο άνθρωπος και όλα όσα δεινά έχει περάσει στον τόπο του για να ξεριζωθεί».

Λαϊκή Συσπείρωση: Να γίνουν κέντρα ανοικτού τύπου

Ανοικτού τύπου κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών προτείνει από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση, και αυτό γιατί με βάση το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, που επικαλείται συνεχώς ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός, για τη φιλοξενία σε σπίτια και καταλύματα, εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα αναφορικά με την εξεύρεση  των κατάλληλων ιδιωτικών και δημόσιων χώρων είτε στο οικονομικό κομμάτι είτε στο κοινωνικό.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News