default-image

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Σοκ από την υποβάθμισή του

Ελλάδα
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Σοκ από την υποβάθμισή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σοκ της υποβάθμισης της θέσης του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο δεν συγκαταλέγεται πλέον στα κορυφαία ιδρύματα του κόσμου είναι μεγάλο για την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία μπροστά στον κίνδυνο ισχυρού κλονισμού στη φήμη και το κύρος του, δύσκολα αναστρέψιμου μέσα στον κυκεώνα της ύφεσης και της υποχρηματοδότησης της Παιδείας.

Ο «ξαφνικός θάνατος στην αίγλη, τη φήμη και την αναγνώριση των Ελληνικών πανεπιστημίων, δεν άργησε να έρθει. Το σύμπτωμα της φυγής των νέων Ελλήνων φοιτητών και επιστημόνων στο εξωτερικό, "έθρεψε" και το καρκίνωμα της απώθηση καθηγητών διεθνούς αναγνώρισης, που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα Ελληνικά πανεπιστήμια», όπως επισημαίνει ο συντονιστής της έρευνας.

Η πτώση του Πανεπιστημίου Κρήτης στη διεθνή κατάταξη, μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι αναπόφευκτη και ραγδαία. Πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στην κλίμακα από 501 έως τα 550 καλύτερα. Φέτος "προσγειώθηκε" κατώτερα στις θέσεις 651 έως 700.

Αγωνιώδης και αιχμηρή είναι η έκκληση προς την κυβέρνηση για σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης ικανό αναστρέψει τη διαφαινόμενη φθίνουσα πορεία, από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Οδυσσέας Ζώρας προειδοποιεί για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αν το κράτος δεν πάψει να θέτει εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας. Από τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο στερεί τα ιδρύματα της χώρας από ζωτικές χρηματοδοτήσεις.

Σε οικονομικούς και μόνο λόγους αποδίδει την υποβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων ο Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης καθώς μια από τις παραμέτρους της καθίζησης όλων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων παραμένει η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων.  

Την ίδια στιγμή όμως το επιστημονικό δυναμικό που έχει απομείνει, να παλεύει και εξακολουθεί να διακρίνεται διεθνώς, όπως ο δρ. Γεώργιος Ζάχος που πρόσφατα διακρίθηκε μαζί με την ομάδα του για την ανακάλυψη του μηχανισμού που προστατεύει από τη δημιουργία καρκίνου, μιλούν για απαγορευτικές και απογοητευτικές συνθήκες.   

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News