default-image

Παρέμβαση εισαγγελέα στο Ωραιόκαστρο

Ελλάδα
Παρέμβαση εισαγγελέα στο Ωραιόκαστρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την απόφαση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σχολείου στο Ωραιόκαστρο να μη δεχθούν προσφυγόπουλα στις αίθουσες.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει μάλιστα και η απόφαση την οποία φαίνεται να υπογράφουν οι γονείς, με τα σχόλια σε όλη την Ελλάδα να είναι ποικίλα και κυρίως έντονα, αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι από αυτές που βρήκαν καταφύγιο αρκετά χρόνια πριν πρόσφυγες από την Σμύρνη.

Μετά το 1ο Δημοτικό Σχολείο, τη σκυτάλη παίρνουν οι γονείς του 5ου Δημοτικού της περιοχής οι οποίο αντιτίθενται στην φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, την προηγούμενη Πέμπτη και κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αποφασίστηκε ομόφωνα η μη ένταξη - τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν απειλούν με κατάληψη του σχολικού κτιρίου.

Εισαγγελική έρευνα

Η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ωστόσο όσο και οι δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής Αστέριου Γαβότση προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, διενενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Συγκεκριμένα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: από τη μία η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους κι από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές».

«Εμφύλιος» για τα προσφυγόπουλα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Φωτεινή Κίτσιου, ανέφερε σε συνέντευξή της πως «το πρόβλημά μας είναι καθαρά υγειονομικό. Τα προσφυγόπουλα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δεν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας», ενώ αρνήθηκε την ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων πίσω από την απόφαση.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ανέφερε πως το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου προτείνει τα χρήματα, τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων, να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών.

«Όταν η κυβέρνηση βρίσκει εννέα εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9.000.000 να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές» ανέφερε ο κ. Γαβότσης.

Ο κ. Γαβότσης, ωστόσο, σύμφωνα με βίντεο με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου (σ.σ. πριν από δέκα μέρες), εμφανίζεται, βασιζόμενος σε φήμες, που ήθελαν πίσω από εργασίες σε μεζονέτες του Μελισσοχωρίου, να «κρύβεται» φιλοξενία οικογενειών προσφύγων, να προτρέπει εμμέσως τους κατοίκους της περιοχής να προχωρήσουν σε μη σύννομες πράξεις, ακόμα και σε πιθανή αυτοδικία!

Σύμφωνα με βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα politesoraiokastrou.gr, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, μιλώντας σε συγκέντρωση δημοτών στην πλατεία του χωριού, έκανε λόγο για φήμες περί εγκατάστασης προσφύγων σε σπίτια, υπογραμμίζοντας στους πολίτες που τον άκουγαν: «Σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε», αλλά «μπορείτε να παρέμβετε εσείς».

Σε ερώτηση κατοίκου «πως θα μπορούσε να γίνει νόμιμα αυτό» (σ.σ. η παρέμβαση), η απάντηση του κ. Γαβότση προκαλεί αίσθηση: «Νόμιμα δεν υπάρχει»! Όταν μάλιστα ο ίδιος ο πολίτης φώναξε «άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια», ο κ. Γαβότσης έσπευσε να απαντήσει «μπράβο», για να συνεχίσει δευτερόλεπτα μετά: «Αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ».

Φίλης: Μη αποδεκτά φαινόμενα

«Τέτοια φαινόμενα δεν αντιπροσωπεύουν την ελληνική κοινωνία και δεν είναι αποδεκτά» σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατά των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.

«Ευτυχώς είναι πολύ μειοψηφική αυτή η αντίδραση, δεν αφορά όλους τους γονείς και όλα τα παιδιά ούτε τη μεγάλη πλειοψηφία των γονιών και των παιδιών» είπε ο κ. Φίλης, και εστίασε στο πρόγραμμα του υπουργείου για την ένταξη των 22.000 προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

«Τα προσφυγόπουλα, το απόγευμα θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής, έτσι ώστε να μάθουν τη γλώσσα και σταδιακά, με στόχο να περάσουν μέσα από φιλικές παρέες στην αρχή και μετά, στα μαθήματα των κανονικών τάξεων. Αλλά σταδιακά. Επίσης, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ως Κράτος και το ΚΕΕΛΠΝΟ και εμείς, για τους αναγκαίους εμβολιασμούς των παιδιών. Άρα δεν υπάρχει καμία μα καμία σοβαρή αιτιολογία, υπάρχει προκατάληψη. Να σας πω ένα παράδειγμα: Χτες μαζί με τον κύριο Καμίνη τον Δήμαρχο Αθηναίων, πήγαμε στο 132ο Δημοτικό σχολείο της Αθήνας στη Γκράβα. Είναι ένα σχολείο με 170 παιδιά τα οποία κατάγονται από 17 διαφορετικές πατρίδες. Κι όπως μου είπαν όλοι οι δάσκαλοι εκεί, αυτή η πολυεθνική συνύπαρξη δεν είναι εις βάρος κανενός, αντιθέτως και τα Ελληνάκια, και τα ξένα παιδάκια το ένα βοηθάει το άλλο κι έχουν πολύ καλή απόδοση απ' αυτήν την συνεργασία μέσα στην τάξη» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Παραιτήθηκε, μετά τον σάλο ο πρόεδρος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου, Αθανάσιος Τσολάκης, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την μη ένταξη -τοποθέτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την μη ένταξη - τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου.

Διαβάστε την επιστολή του

«Κυρίες / Κύριοι,

Εδώ και δεκαεπτά έτη υπηρετώ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη συνέπεια, αφοσίωση και διακριτικότητα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θέλησα να συμμετάσχω στην Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Ωραιοκάστρου ήταν προκειμένου να προσφέρω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες μου, όντας γνώστης των προβλημάτων των σχολικών μονάδων του δήμου μας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στα σχολεία, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να βάλλομαι, χωρίς να έχω τοποθετηθεί ούτε προσωπικά ούτε μέσω της Ένωσης για το εν λόγω θέμα.

Ως εκ τούτου, για λόγους ευθιξίας, υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου.

Συνεπώς, από σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 , δεν θα συμμετέχω στο Δ.Σ. της Ένωσης και τις αποφάσεις του.

Με εκτίμηση,

Τσολακίδης Αθανάσιος»

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News