Ειδήσεις

Πεζοπορία στην περιοχή της Σητείας από τον Ορειβατικό Αγ. Νικολάου

Στην περιοχή της Σητείας διοργανώνει πεζοπορία την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου. Η κυκλική πεζοπορία ξεκινά λίγο μετά τη Σφάκα και μετά από σύντομη πορεία οι πεζοπόροι θα συναντηθούν στην είσοδο για το φαράγγι Κουδουμή. Το φαράγγι σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά της Σφάκας και της Τουρλωτής από το ρέμα του ομώνυμου ποταμού, και ξεκινά την φιδογυριστή πορεία του από το οροπέδιο της Μονοκαράς.

Το μήκος του είναι 3χλμ. περίπου και τα κάθετα τοιχώματα του από ασβεστολιθικά πετρώματα με εντυπωσιακές πτυχώσεις υπερβαίνουν τα 150μ. Ανοιχτό στην αρχή, αρχίζει να στενεύει μετά τα πρώτα χίλια μέτρα, με επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς (που πρέπει να σκαρφαλώσουμε). Για την ανάβαση χρησιμοποιούνται τα βράχια σαν "σκαλοπάτια", ενώ αρκετά συχνά χρειάζεται τα μέλη της ομάδας να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον για την αναρρίχηση πάνω στους τεράστιους βράχους.

Ανεβαίνοντας το φαράγγι και μετά από ανηφορική πορεία δυόμιση περίπου ωρών οι πεζοπόροι φτάνουν στην βορειοανατολική πλευρά του οροπεδίου της Μονοκαράς, που βρίσκεται φωλιασμένο σε υψόμετρο 750 μ. ανάμεσα στα Σητειακά βουνά. Οι πεζοπόροι διασχίζουν το καταπράσινο οροπέδιο, περνώντας δίπλα από πετρόκτιστους "μαγατζέδες" και χωράφια με αμπέλια, μηλιές, αχλαδιές και καρυδιές. Σύντομη στάση στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια με κατηφορική πορεία από παλιό μονοπάτι και χωματόδρομο επιστρέφουμε στο γραφικό χωριό της Σφάκας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διάσχιση του φαραγγιού απαιτεί σκαρφάλωμα σε ψηλούς βράχους, οπότε είναι απαραίτητα ορειβατικά αντιολισθητικά παπούτσια και ικανοποιητική φυσική κατάσταση. Στην πεζοπορία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας πάνω από 12 χρόνων, εφόσον το εγκρίνει ο αρχηγός και μόνο αν συνοδεύονται από τον ένα τουλάχιστον γονέα τους, ο οποίος έχει και την ευθύνη της επιτήρησης τους.        

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ. Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 8:30. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Λεωνίδας Κλώντζας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6944782507

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ: 5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις), βαθμός δυσκολίας 1.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: pezopories.blogspot.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια