Ειδήσεις

Καμία εξέλιξη για το νέο δικαστικό μέγαρο – 10χρόνια αναμονή

Προσωρινά, μέχρι νεωτέρας ή μόνιμα, ένα είναι σίγουρο: Το έργο του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, που περιμένουμε εδώ και μια 10ετία, αυτή τη στιγμή έχει περάσει στις... καλένδες!

Του λόγου το αληθές μαρτυρούν τα όσα απάντησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υποδομών σε σχετική επερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου και γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου. Για την ακρίβεια, το μαρτυρούν τα όσα δεν... απάντησαν οι υπουργοί!

Ο μεν υπουργός Δικαιοσύνης δεν απάντησε τίποτε, παραπέμποντας στο υπουργείο Υποδομών, που έχει την ευθύνη της κατασκευαστικής εταιρείας του Δημοσίου, η οποία και μετονομάστηκε από "Θέμις Κατασκευαστική" σε "Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.". Ο δε υπουργός Υποδομών αρκέστηκε να παραθέσει στην απάντησή του τα όσα βήματα είχαν γίνει στο παρελθόν ως τώρα.

Από 'κει και πέρα ουδέν, καμία χειροπιαστή εξέλιξη για ένα έργο για το οποίο η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως θα προχωρήσει. Αρχικά μέσω κρατικής χρηματοδότησης, γιατί τα ΣΔΙΤ είναι αμαρτωλά, αλλά στη συνέχεια, σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή πλεύσης, μέσω των κακών ΣΔΙΤ.

Ανεξάρτητα από τη φόρμουλα υλοποίησης, το συμπέρασμα από τις απαντήσεις των υπουργείων στον Βασίλη Κεγκέρογλου είναι πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν κινείται ούτε... φύλλο για το έργο ανέγερσης του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου...

Εδώ μιλάμε για έναν ακόμα πολυετή εμπαιγμό εις βάρος της Κρήτης, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή. Η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου είχε ανακοινωθεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2006. Το 2007, επί κυβέρνησης Ν.Δ., είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για διαγωνισμό ΣΔΙΤ. Το 2008 φτάσαμε, υποτίθεται, μια ανάσα από τη δημοπράτηση.

Υπήρξαν καθυστερήσεις και εμπλοκές που συνεχίστηκαν και επί ημερών της επόμενης συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Τελικά φτάσαμε το φθινόπωρο του 2014 στις τελικές, πανηγυρικές τότε ανακοινώσεις πως στο α' εξάμηνο του 2015 θα έχουν εκδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης του νέου δικαστικού μεγάρου...

Οι μήνες πέρασαν, άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε η πρώτη... ψυχρολουσία! Η σημερινή κυβέρνηση έβαλε αρχικά στον "πάγο" το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, επειδή δεν ήθελε να συνεχίσει στη λογική της προηγούμενης κυβέρνησης για έργα ΣΔΙΤ, και ήθελε να φτιάξει τα νέα δικαστήρια με κρατική χρηματοδότηση!

Αφού πέρασε άδοξα ένας χρόνος, τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση τα γύρισε, ανακοινώνοντας πως επανέρχεται στην παλιότερη φόρμουλα των ΣΔΙΤ.

Έκτοτε, οι τοπικοί φορείς του Ηρακλείου περιμένουν ακόμα στο... ακουστικό τους για τα νεότερα. Απ' ό,τι φαίνεται, θα περιμένουν για πολύ ακόμα... στο ακουστικό!

Η παρέμβαση Κεγκέρογλου

Προ διμήνου, ορμώμενος από δικό μας δημοσίευμα εδώ στη "Νέα Κρήτη", δημοσίευμα που αφορούσε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμόδιων στην Αθήνα για τα έργα που είναι αναγκαία για τη βελτίωση και αποκατάσταση του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, ο Βασίλης Κεγκέρογλου προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Στην επερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο βουλευτής Ηρακλείου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πριν από ένα ακριβώς χρόνο και συγκεκριμένα με την υπ' αριθμ. 169/03-06-15 απάντησή σας σε σχετική ερώτησή μου είχατε δηλώσει ότι κρίθηκε σκόπιμο και επωφελές να εκτελεστεί το έργο από τη "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.", σύμφωνα με την αρχική ανάθεση, καθώς:

• Έχει εκπονηθεί ήδη αρχιτεκτονική προμελέτη.

• Στην περίπτωση αυτή δε θα απαιτηθούν χρήματα για την ολοκλήρωση των μελετών.

• Οι μελέτες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες από την έναρξη και το έργο να δημοπρατηθεί τότε (τέλος 2016)».

Επισημαίνοντας πως «στη συνέχεια, σε συνάντηση με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου και του Δήμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέρχεται στην αρχική πρόταση για κατασκευή του έργου με τη σύμπραξη ιδιωτών επενδυτών και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), όπως άλλωστε σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση», ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε ενημέρωση για το σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.

«Δεν είναι αρμοδιότητά μας», λέει το υπουργείο

Απαντήσεις "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"

Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν κενό... γράμμα! Ο κ. Παρασκευόπουλος απλώς απάντησε πως δεν είναι πλέον δική του αρμοδιότητα ούτε το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, ούτε το "λίφτινγκ" στο υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο, αφού αρμόδια για όλα αυτά είναι η εταιρεία "Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.", δηλαδή η παλιά "Θέμις Κατασκευαστική", η οποία όμως πλέον υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών.

Ως εκ τούτου, η ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου παρεπέμφθηκε στο υπουργείο Υποδομών. Και εδώ όμως η απάντηση ήταν κενό... γράμμα! Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης απλώς κοινοποίησε έγγραφο της εταιρείας "Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.", στο οποίο παρατίθεται το χρονικό της υπόθεσης του νέου δικαστικού μεγάρου και των ενεργειών μέχρι σήμερα. Για το τι μέλλει γενέσθαι δε γνωστοποιείται τίποτε καινούργιο. Αναφέρει μονάχα για το νέο μέγαρο πως «η εταιρεία θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία των ΣΔΙΤ, σε νέα διαγωνιστική διαδικασία», δίχως να παραθέτει κανένα χρονοδιάγραμμα.

Για το δε "λίφτινγκ" στο υφιστάμενο μέγαρο, στην απάντηση αναφέρεται λακωνικά και αορίστως πως «η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης»... Με άλλα λόγια, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, εις... διπλούν!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια