default-image

Εκλογές για να σκίσει το μνημόνιο ήθελε σαν σήμερα ο Τσίπρας

Εκλογές για να σκίσει το μνημόνιο ήθελε σαν σήμερα ο Τσίπρας

Ελληνοτουρκική προσέγγιση

Σαν σήμερα το 1928 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με επιστολή του στον Τούρκο ομόλογό του, Ισμέτ Ινονού, ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

Φονικός σεισμός στην Καλαμάτα

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Σεπτεμβρίου 1986, ώρα 8:21 μ.μ., όταν η Καλαμάτα έγινε μάρτυρας της καταστροφικής μανίας του σεισμού που θα άλλαζε μια για πάντα την πόλη. Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου των 6,2 ρίχτερ άφησε στο πέρασμά του 35 νεκρούς και τουλάχιστον 300 τραυματίες, ενώ βαρύτατο φόρο πλήρωσαν και οι κτηριακές δομές, με το 70% των οικοδομημάτων της πόλης να κρίνονται πλέον ακατάλληλα για διαβίωση: από τα 9.124 κτήρια της Καλαμάτας, το 20% κρίθηκε κατεδαφιστέο, το 16% υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ 36% ακόμα των κτηρίων γνώρισαν μικρότερης έκτασης φθορές.

Ο φονικός σεισμός του Σαββάτου ακολουθήθηκε από πλήθος μετασεισμών, με το μεγαλύτερο (5,6 ρίχτερ) να λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, και να αποτελειώνει το ζοφερό έργο του πρώτου: η Καλαμάτα δε θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη και να καταφύγει στα γύρω χωριά, με σκηνές και λυόμενα να στεγάζουν ανθρώπους και να λειτουργούν ακόμα και ως σχολεία. Η Καλαμάτα δε θα ξεχάσει το μοιραίο και φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου, ούτε βέβαια και οι άνθρωποι που βίωσαν από κοντά τη φρίκη...

Η σύλληψη του Παλαιοκώστα

Σαν σήμερα το 2006 συλλαμβάνεται σε ενέδρα, έπειτα από 16ετή καταδίωξη, ο μετρ των αποδράσεων Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως "Φαντομάς" ή "Ρομπέν των Φτωχών". Η σύλληψή του γίνεται κοντά στην Αράχοβα, λίγες εβδομάδες μετά την κινηματογραφική απόδραση του αδελφού του Βασίλη από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.

«Θα σκίσω... το μνημόνιο»

Εκλογές, όχι γιατί βιάζεται να κυβερνήσει, αλλά «επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον του λαού», ζητούσε σαν σήμερα το 2014 από τη Θεσσαλονίκη ο νυν πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τότε, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, κατηγορώντας τους ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα το ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων».

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαθιστούσε... το μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο». Χαρακτηριστική δήλωσή του: «Θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ».

Δείτε το βίντεο:

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News