default-image

Μαριάς: Δριμεία κριτική για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ελλάδα
Μαριάς: Δριμεία κριτική για τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ηθικά απαράδεκτη και πολιτικά προκατειλημμένη η αρνητική απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις», δηλώνει σε άρθρο του ο Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες και Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο Ευρωβουλευτής ασκεί κριτική τόσο στην αρνητική απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, όσο και στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία αδιαφόρησε για το ζήτημα, όπως ο ίδιος αναφέρει. Παράλληλα, τονίζει ότι Ελλάδα και Γερμανία πρέπει να τοποθετηθούν εγγράφως επί του ζητήματος, καθώς ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί για τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων του 1946 για τις πολεμικές αποζημιώσεις.  

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

«Η αρνητική απόφαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι ηθικά απαράδεκτη και πολιτικά προκατειλημμένη.

Η εν λόγω απόφαση με σταθμισμένες ψήφους 20 έναντι 14 απέρριψε την ένσταση μας με την οποία ζητούσαμε  να μείνει ανοιχτή η Αναφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ) και ταυτόχρονα να κληθούν τόσο η Γερμανία όσο και η Ελλάδα να τοποθετηθούν εγγράφως για το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα όσο και η Κομισιόν να τοποθετηθεί για τις δεσμεύσεις της ΕΕ από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1946.

Την απαράδεκτη αυτή απόφαση να κλείσει η Αναφορά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και οι Φιλελεύθεροι.

 Οι μνημονιακοί αυτοί κύκλοι αποθρασύνθηκαν από την αδιαφορία της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν στήριξε την αναφορά της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ.

Μάλιστα η από 7-9-2016 εκπρόθεσμη παρέμβαση της Ελληνικής Βουλής, μέσω Ευρωβουλευτού, στην Επιτροπή Αναφορών απλά επιβεβαίωσε την αδιαφορία της Ελληνικής πλευράς για την υπόθεση που κρινόταν στις 8-9-2016  και υπονόμευσε την έκβασή της.

Καθώς κλείνει μια πρώτη φάση στη μάχη που δίνουμε στην Ευρωβουλή για το κεφαλαιώδες ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τα παρακάτω:

Την Πέμπτη 15 0κτωβρίου 2015 στη συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η πρότασή μου  να κριθεί παραδεκτή η υπ' αριθμό 2214/14 αναφορά της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα κλήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία και η Ελλάδα  να τοποθετηθούν για το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα.

Η αδιαφορία και η πολιτική ανευθυνότητα της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν έστειλε ούτε μισή κόλλα χαρτί για να στηρίξει την Αναφορά των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ενθάρρυνε την Κομισιόν η οποία παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λάβει θέση επί του θέματος αυτού διότι δήθεν το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων δεν άπτεται του δικαίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και ως εκ τούτου η αναφορά δεν εκπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. Στη συνέχεια η γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής με έγγραφό της ζήτησε να κλείσει ο φάκελος της εν λόγω Αναφοράς. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στις 27 του περασμένου Μαΐου με γραπτή μου παρέμβαση ζήτησα αφενός μεν να μην γίνει δεκτή η σχετική πρόταση της γραμματείας της Επιτροπής Αναφορών της Βουλής και αφετέρου να παραμείνει ανοικτή η Αναφορά και να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να τοποθετηθούν επίσημα για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Η εν λόγω ένσταση μου που έγινε δεκτή στην κλειστή συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις 2/6/2016 και ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής την ίδια ημέρα  χορηγούσε προθεσμία μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου για την υποβολή νέων στοιχείων προκειμένου να επανεξεταστεί η παραπάνω Αναφορά.

Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου προσκομίσαμε και νέα στοιχεία και επαναφέραμε  την ως άνω από 27/5/2016 πρότασή μας να μείνει ανοικτή η Αναφορά, να κληθούν η Γερμανία και η Ελλάδα να εκφράσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις Γερμανικές Οφειλές και να κληθεί επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο επί του θέματος, να τοποθετηθεί για τις δεσμεύσεις που απορρέουν για την ίδια την ΕΕ από τις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων του 1946 για τις Πολεμικές Επανορθώσεις.

Παρά τις εν λόγω ενέργειες μας τελικά οι συντονιστές της Επιτροπής Αναφορών έλαβαν την παραπάνω κατάπτυστη απόφασή τους απορρίπτοντας την ένστασή μας και αποφασίζοντας να κλείσει η Αναφορά των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για τις γερμανικές οφειλές. Όπως δήλωσα και στην Επιτροπή Αναφορών μετά την παραπάνω κατάπτυστη απόφασή της, τις αμέσως επόμενες ημέρες καταθέτω εγώ ο ίδιος προσωπικά και νέα Αναφορά για τις γερμανικές οφειλές. Ο αγώνας συνεχίζεται.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News