Ειδήσεις

"Αποκλεισμένοι" και από την τεχνολογία

Οι πολιτικά αποκλεισμένες ομάδες, ιδιαιτέρως οι εθνοτικές και θρησκευτικές, οι οποίες βρίσκονται στο περιθώριο σε διάφορες χώρες, έχουν μικρότερη έως μηδενική πρόσβαση και στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι πολιτικά αποκλεισμένες ομάδες, ιδιαιτέρως οι εθνοτικές και θρησκευτικές, οι οποίες βρίσκονται στο περιθώριο σε διάφορες χώρες, έχουν μικρότερη έως μηδενική πρόσβαση και στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής το Νιλς Βάϊντμαν του γερμανικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science".

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχε ο Ξενοφών Δημητρόπουλος, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2001) και διδάκτωρ του Georgia Tech της Τζόρτζια των ΗΠΑ (2006). Ενώ, από το 2014 είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, καθώς και ειδικός σε θέματα μετρήσεων του Ίντερνετ.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ειδικοί του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα, αναλύοντας την διαδικτυακή κίνηση που διέρχεται μέσω της Ελβετίας από και προς διάφορες διαδικτυακές διευθύνσεις διεθνώς. Στη συνέχεια, μελετώντας ένα δείγμα άνω των 19 εκατομμυρίων τέτοιων διευθύνσεων, εντόπισαν πού ανά τον κόσμο βρίσκονται οι αντίστοιχοι χρήστες και έτσι δημιούργησαν ένα παγκόσμιο διαδικτυακό «χάρτη».

Το βασικό συμπέρασμά τους είναι ότι, αν και κατά τα τελευταία χρόνια έχει γενικά βελτιωθεί η πρόσβαση των εθνοτικών ομάδων της Γης στο διαδίκτυο, κάποιοι - κυρίως στις ανεπτυγμένες δημοκρατικές χώρες - τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλους, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι πολιτικά απομονωμένες ομάδες, που αντιμετωπίζονται με εχθρότητα από την κεντρική εξουσία, έχουν κατά μέσο όρο 30% μικρότερη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους στη χώρα τους.

Σε ακραίες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να περιορισθεί μόλις στο 1%, με συνέπεια για ορισμένες ομάδες, που βιώνουν την μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, η κατάσταση να είναι απελπιστική. Ενδεικτικά, στο Νεπάλ μόνο το 1% έως 2% της εθνότητας των Μαντέζι και των μουσουλμάνων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο Περού μόνο το 4% των ιθαγενών του Αμαζονίου, στην Ινδία μόνο το 4% του μουσουλμάνων του Κασμίρ, στις Φιλιππίνες το 5% των Μόρο, στην Ινδονησία το 9% των Παπούα, στο Πακιστάν το 12% των Παστούν, στη Σερβία το 13% των Αλβανών κ.α.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ακόμη και στις δημοκρατίες, αν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πολιτικά αποκλεισμένες, τότε αντιμετωπίζουν ψηφιακές διακρίσεις ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν σε μη δημοκρατικές χώρες, καθώς κοινός είναι ο στόχος να «φιμωθούν» οι ανεπιθύμητες φωνές. Επομένως, στη φτώχεια και στη γεωγραφική απομόνωση συχνά έρχεται να προστεθεί ο τεχνολογικός αποκλεισμός λόγω των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια