default-image

Έντονες αντιδράσεις για προσευχή και Θρησκευτικά

Ελλάδα
Έντονες αντιδράσεις για προσευχή και Θρησκευτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λίγες ώρες θα χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι για τη νέα χρονιά, και όπως φαίνεται εκτός από τον αγιασμό την πρώτη μέρα, προσευχή μέσα στα σχολεία, δε θα γίνει. Η εγκύκλιος που εστάλη στα σχολεία πριν από μερικές ημέρες δεν απαγορεύει μεν την προσευχή, ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτή.

Ωστόσο μέχρι πέρυσι στην ίδια εγκύκλιο οι οδηγίες προς τα σχολεία και τους διευθυντές για την προσευχή ήταν σαφείς και μάλιστα με την επισήμανση ότι εφόσον δεν το επιτρέπει ο καιρός η προσευχή αντί του προαυλίου θα έπρεπε να γίνεται μέσα στις αίθουσες. Κάτι που λείπει έχει εξαιρεθεί από τη φετινή εγκύκλιο.

Η προσευχή σε συνδυασμό με τα θρησκευτικά και την πρόθεση του υπουργείου μέσα στο νέο σχολικό έτος να τα διαφοροποιήσει, έχει δημιουργήσει ανάμεικτες αντιδράσεις και στην Κρήτη.

Οι αλλαγές με βάση τα σενάρια του υπουργείου διαμορφώνουν ένα νέο μάθημα Θρησκευτικών με πιο ανοιχτό χαρακτήρα, που δε θα έχει στοιχεία κατήχησης και θα ανοίγει διάλογο με άλλες θρησκευτικές παραδόσεις, με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας όμως να αντιδρά ήδη και την Εκκλησία να έχει διατηρήσει όχι απλά αποστάσεις, αλλά και να διατυπώνει την αγωνία της μέσα από τη ρητή διαφωνία που εξέφρασε μιλώντας στο neakriti.gr, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο πρόεδρος του Συνδέσμου θεολόγων Κρήτης Γιώργος Στριλιγκάς η διαμόρφωση όχι νέου μαθήματος αλλά προγράμματος σπουδών θα εξακολουθήσει να έχει επίκεντρο την ορθοδοξία, διευκρινίζοντας ότι θα διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα και η λογική του σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η επιλογή θρησκείας, απλά θα ενισχυθεί η δυνατότητα γνώσης των παιδιών θεμάτων που αφορούν θρησκείες και τις συναντούν είτε στο διαδίκτυο είτε στον κινηματογράφο.

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος θα μεταβεί στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, «Μίκης Θεοδωράκης», προκειμένου να παραστεί στην τελετή Αγιασμού.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά για να παραστεί στον αγιασμό και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα Α' και Β' Λυκείου στη θέση «Φαραώ».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί στον κοινό αγιασμό του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περάματος.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα παραβρεθούν στο 132ο Δημοτικό σχολείο στην Γκράβα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στο αγιασμό στα εκπαιδευτήρια «Η Θεομήτωρ».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News