Ειδήσεις

Τσίπρας: Αποκλείει εκλογές, βλέπει σύντομα λύση για το χρέος

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στη συνέντευξη που είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες του έγιναν καίρια ερωτήματα.  

Η πρώτη ερώτηση, που του απευθύνθηκε αφορούσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκινά την απάντησή του σχολιάζοντας ότι είναι η πρώτη φορά τα πέντε τελευταία χρόνια που πρωθυπουργός δίνει το "παρών" στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές

«Χαίρομαι που μετά από 5 χρόνια υπάρχει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς οι προηγούμενοι κρύβονταν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα, λέγοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να στηρίξει τη χώρα ζητούσε εκλογές, ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ζητά τίποτα άλλο από εκλογές και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά από σταθερότητα.

Διεκδικούμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος

«Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάσταση ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος», ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, που αφορά στη νότια διέλευση αερίου προς την Ευρώπη.

«Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού», προσέθεσε και υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις».

Σημαντικός ο ρόλος της Ευρωμεσογειακής Συνόδου

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος πήγε πολύ καλά, δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλέ και εκτίμησε ότι θα επαναληφθεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή δεξιά, υπό την πίεση των ακροδεξιών τάσεων παραχωρήσει έδαφος, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί. Επισήμανε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να δουλέψουν να εφαρμοστεί το plan Α, δηλαδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα με το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει με το προσφυγικό.

Η Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή

Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αν και δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέα πνοή στην πολιτική ζωή και συμπεριφέρθηκε ως υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος, το οποίο όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές, δεν απέκλεισε να μπορέσει σε ορισμένα θέματα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι άλλο έχει να πει ο κ. Μητσοτάκης

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, υπενθύμισε την τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών και σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε.

Τηλεοπτικές άδειες

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για τη δυνατότητα μεταφοράς των μάχιμων στρατοπέδων έξω από τα αστικά κέντρα, καθώς και σε οικονομικό εξορθολογισμό και αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων.

«Έχουμε πετύχει κάποιες νίκες σε αυτό τον τομέα, σε Κερατσίνι, λιμάνι Πάτρας, Καισαριανή, δήμο Αγίου Δημητρίου» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε: «Θέλουμε, όπου υπάρχει δυνατότητα, το Δημόσιο να παραχωρήσει περιουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρήσεις που θα αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία».

Θα βάλουμε κανόνες

«Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις. Θα υπάρξουν οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, αυτό όμως, στηρίζεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα μείνουμε όμως εκεί, θα προχωρήσουμε και στο διαγωνισμό των περιφερειακών σταθμών και τον καθορισμό κανόνων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι να υπάρχει πλουραλισμός και αντικειμενική ενημέρωση. Οι τέσσερις σταθμοί θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας, που είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να μπουν κανόνες και είμαστε αποφασισμένοι να τους βάλουμε».

Ο διαγωνισμός έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο

«Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας- αν κλείσουν- ο αριθμός των αδειών, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό και έκαναν προσφορές» τόνισε για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Και είμαστε μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα των εργαζομένων, αλλά δεν είναι σημαντικότερο από εκείνο χιλιάδων άλλων εργαζόμενων. Ο νόμος για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε καθορίζει οι θέσεις εργασίας στα μέσα από εδώ και πέρα να είναι αξιοπρεπείς».

Ξεκαθάρισε πως μόνος γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του συμφέροντος των εργαζομένων, που δεν ταυτίζονται, όπως είπε, με εκείνα των εργοδοτών. Θα δώσουμε χρήματα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κατέστησε σαφές και υπογράμμισε πως «δεν γίνεται όμως να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, κάτι που ήταν και δέσμευση μας χρόνια τώρα».

Θα δοθούν κίνητρα να μη χαθούν θέσεις εργασίας

Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κάθε εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του. «Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα», για το οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους που δεν έκαναν κινήσεις, ούτε για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους.

Πάντως ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο.

Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία

Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις, είπε ο πρωθυπουργός που μάλιστα τα χαρακτήρισε και απρόσμενα έσοδα. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και θα έχουμε τη δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως ιδρύθηκε ίδρυμα καινοτομίας που θα έχει κουμπαρά 240 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η έρευνα και η τεχνολογία για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.

Ανάσα στην οικονομία

Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για οικονομία, είπε ο πρωθυπουργός και προέταξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν παράγοντες που μπορούν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομία. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, ξεκαθάρισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αλλάξουμε όλοι τρόπο σκέψης και να βρούμε το παραγωγικό μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό. Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ («1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη»), μπαίνουν στα ταμεία γι' αυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Όσον αφορά την καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές, η καθυστέρηση οφείλεται από την πλευρά των θεσμών, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Η εικόνα είναι αντίστροφη με εκείνη που υπήρχε με άλλες κυβερνήσεις σε σχέση με θεσμούς. Τώρα εμείς πιέζουμε. Και γι' αυτό, και για το αναπτυξιακό ταμείο, και για το νομοσχέδιο που αφορά την εθελοντική δήλωση εισοδημάτων».

Εξασφαλίσαμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις

Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτώμενος για το εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε πως «εργαστήκαμε προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον» και κατέστησε σαφές πως «θα κινηθούμε στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία».

Τα έσοδα θα πάνε στον κουβά του χρέους, δυστυχώς, όμως έχουμε δουλέψει πολύ για τις αναπτυξιακές επενδύσεις, προσέθεσε τόνισε πως οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάναμε είναι να φέρουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. «Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO, του Ελληνικού, αυτό θέλουμε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε όσες είναι να γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε.

Στόχος η προσέλκυση επενδυτών

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χώρα.

«Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες δύο ταχυτήτων εξαιτίας της ΚΑΠ στην Ευρώπη, με το Νότο να είναι ουραγός. Ειδικά στη χώρα μας είχαμε στρεβλή λογική και κυρίως μια απαξίωση στη συνεταιριστική παραγωγή. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για κοινή διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα τροφίμων, τα λεγόμενα καρτέλ. Να προσανατολίσουμε ό,τι εργαλεία έχουμε, όπως είναι το σχέδιο Γιούνκερ, για επενδύσεις που θα έχουν το χαρακτήρα ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο παραμένει η προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ, είπε ότι η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα μιας επιχείρησης δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε επενδυτές ώστε να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης προς όφελος του Δημοσίου.

Για το μεταναστευτικό

Δύσκολη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της. «Πιστέψαμε ότι η λύση θα ερχόταν σε συνεργασία με τους γείτονες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο πρέπει να γίνουν

Η Αριστερά έχει μια αντίληψη για να δοθούν οι ευκαιρίες σε όλους, και κυρίως σε εκείνους που είναι οικονομικά ευάλωτοι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αλλαγές στο Γυμνάσιο πρέπει να γίνουν, δεν μπορούν να λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ζήτησε να γίνει ψύχραιμη συζήτηση στη Βουλή επί τους ουσίας χωρίς φόρτιση και τσιτάτα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια