Ειδήσεις

"Βυθίζονται" Πολυτεχνείο & Πανεπιστήμιο Κρήτης λόγω ανέχειας

Η οικονομική κρίση έχει κατεδαφίσει την Ελλάδα σε πολλούς τομείς κι ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνονταν να αντέχει, τελικά η ανέχεια επέφερε και εκεί πλήγμα.

Η οικονομική κρίση έχει κατεδαφίσει την Ελλάδα σε πολλούς τομείς κι ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση φαίνονταν να αντέχει, τελικά η ανέχεια επέφερε και εκεί πλήγμα.

Κατακρημνίστηκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία από τις διεθνείς κατατάξεις, χωρίς να αποτελεί πια εξαίρεση και το Πανεπιστήμιο Κρήτης που ενώ μεσουρανούσε για τα ελληνικά δεδομένα, εν τέλει δεν συγκαταλέγεται πια στα πρώτα 500 ανά τον κόσμο. Εμφανή τα σημάδια της κρίσης και στο Πολυτεχνείο Κρήτης που προσπαθεί να αμβλύνει τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας στους φοιτητές του με την ανέγερση νέας εστίας.Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν ανήκει πλέον στα κορυφαία 200 ερευνητικά ιδρύματα καθώς υπήρξε σημαντική μείωση στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα, παράμετρος που χρησιμοποιείται από την QS ως ένδειξη για τη διεθνή επίδραση της έρευνας ενός πανεπιστημίου.

Όμως και η γενικότερη κατάταξή του παγκοσμίως επιδεινώθηκε, αφού  η Ελλάδα έχει έναν εκπρόσωπο λιγότερο στη κατάταξη με τα κορυφαία 600 καθώς το Πανεπιστήμιο της Κρήτης δεν βρίσκεται πια σε αυτή τη κατηγορία. Από τα 501 με 550 καλύτερα πέρυσι, βρέθηκε φέτος κατώτερα, στα 651 με 700.Πτώση κατέγραψαν πέντε από τα έξι πανεπιστήμια που βρίσκονται στον διεθνή πίνακα κατάταξης της QS 2016 - 2017, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να παραμένει το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη, ανάμεσα στα 400 καλύτερα παγκοσμίως, ωστόσο, σημειώνει πτώση 19 θέσεων και βρίσκεται στην 395η θέση.


Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είναι το καλύτερο διεθνές πανεπιστήμιο για 5η συνεχόμενη χρονιά. Οι ΗΠΑ κατέχουν και τις 3 πρώτες θέσεις. Η κρίση όμως χτύπησε γενικότερα την παιδεία της Ευρώπης, αφού Ρωσία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία ανέρχονται, ενώ Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία κατέρχονται.

Παράλληλα, ένα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί στην επιρροή της οικονομικής δυσχέρειας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα, αποτελεί και η απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης, να ανεγείρει νέα Φοιτητική Εστία η οποία θα αποτελείται από 4 κτίρια με 60 διαμερίσματα συνολικά, 20 χρόνια μετά την ανέγερση του παλιού κτιρίου που φιλοξενεί λιγότερους από 80 φοιτητές.

Στόχος του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος είναι να μην αποτελεί η έλλειψη οικονομικών πόρων ανασταλτικό παράγοντα για τη φοίτηση κανενός, ώστε να προσελκυσθούν φοιτητές υψηλού επιπέδου με όρεξη να αποδώσουν στην επιστήμη. Στο μέλλον ο σχεδιασμός προβλέπει περισσότερα κτίρια φιλοξενίας και ευκολίες τόσο για προπτυχιακούς, όσο και για μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια