Ειδήσεις

ΔΕΘ: Ανάκαμψη της Οικονομίας βλέπει ο Τσίπρας

Ο επόμενος χρόνος είναι ένας χρόνος κρίσιμος για την υπέρβαση της κρίσης. Νομίζω ότι κλείνουμε οριστικά έναν κύκλο ύφεσης και στασιμότητας και βρισκόμαστε ακριβώς στην καμπή, όπου περνάμε σε έναν κύκλο ανάκαμψης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή του συνάντηση με την διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO.

«Τώρα, λοιπόν, είναι κρίσιμα τα πράγματα. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε την εξέλιξη αυτή στον αυτόματο πιλότο. Θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος. Τώρα είναι που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Αποφάσεις ώστε αυτή η ανάκαμψη να μην είναι μια φωτοβολίδα, αλλά να είναι μια διαρκής και βιώσιμη ανάκαμψη, τα οφέλη της οποίας θα μοιραστούν δίκαια στην ελληνική κοινωνία και κυρίως σε εκείνα τα τμήματα των δημιουργικών ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι βιοπαλαιστές, είτε εργαζόμενοι, είτε συνταξιούχοι. Και γι' αυτό νομίζω ότι η φετινή Έκθεση έχει μια ιδιαίτερη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ -Helexpo, Τάσος Τζήκας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα στοιχεία που αφορούν την φετινή διοργάνωση και το ρεκόρ συμμετοχών.

Σκουρλέτης: Ενεργειακός παράγοντας διεθνώς η Ελλάδα

Καθοριστικός παράγοντας στη διεθνή ενεργειακή αγορά καθίσταται η Ελλάδα μέσω των αγωγών φυσικού αερίου που θα διέλθουν από τη χώρα, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και της ΔΕΠΑ, στην 81η ΔΕΘ.

Ο κ. Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ομίλου, αλλά και στους επισκέπτες του περιπτέρου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, έναντι των άλλων χωρών, καθώς - όπως είπε - εκτός από τη πλεονεκτήματα από τη χρήση φυσικού αερίου από τους χιλιάδες καταναλωτές αστικών κέντρων (χαμηλή τιμή, "καθαρή" μορφή ενέργειας, κ.α.) η χώρα διαθέτει και το συγκριτικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης. "Είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές συγκυρίες που θα μετατρέψουν τη χώρα σε καθοριστικό "παίκτη" στο χώρο της ενέργειας", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τα μέλη της διοίκησης ενημέρωσαν τον κ. Σκουρλέτη για τους στρατηγικούς στόχους του ομίλου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε και το περίπτερο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην 81η ΔΕΘ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων του περιπτέρου ΕΠΑ και ΔΕΠΑ , δημιουργήθηκε μικροένταση, όταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Κυρίζογλου, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση, με παρέμβασή του είπε ότι οι δύο εταιρίες του ομίλου θα πρέπει να έχουν έδρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στελέχη του ομίλου αντέδρασαν, λέγοντας στον κ. Κυρίζογλου ότι μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του άλλη χρονική στιγμή και σε άλλο χώρο, ενώ με παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη η ένταση εκτονώθηκε.

Δυο χιλιάδες αστυνομικοί περισσότεροι από πέρυσι

Προς ενίσχυση των αστυνομικών δυναάμεων της Θεσσαλονίκης και προκειμένου να καλυφθεί ο αριθμός των 5000 αστυνομικών, δόθηκε εντολή από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να μεταφερθούν από την Αττική αλλά και από νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά και άνδρες της πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ όπου θα συνοδεύσουν τις κλούβες των μονάδων αποκατάστασης της τάξης με μηχανές υψηλού κυβισμού έως την πόλη του Θερμαικού.

Αξίζει να σημειώθει ότι ο φετινός αριθμός των αστυνομικών που θα βρεθούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι αυξημένος κατά 2000 άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα του περσινού Σεπτέμβρη. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα έχουν και ενάερια παρακολούθηση από ελικόπτερο της αστυνομίας. Παράλληλα όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από σήμερα το πρωί και μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης, ενώ δεν θα επιτρέπεται ούτε και η στάση - στάθμευση.

Εξι συγκεντρώσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου επιθεώρησε το έργο του Μετρό δηλώνοντας μάλιστα ότι με την επίσκεψή του αυτή θυμήθηκε ότι είναι μηχανικός.

Στη συνέχεια επισκεπτόμενος τη ΔΕΘ είπε ότι είπε ότι θα έρχεται στη Διεθνή Έκθεση να κάνει απολογισμό του κυβερνητικού έργου κάθε χρόνο μέχρι το 2019 παραπέμποντας στις δηλώσεις του ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην επόμενη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα και πρότεινε να υπάρχει ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ στη διάρκεια διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης.

Αργότερα θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.Κι αν μέχρι εκεί όλα θα έχουν γιορτινό χαρακτήρα, το απόγευμα η ατμόσφαιρα μαλλόν θα είναι ηλεκτρισμένη με ιαχές και συνθήματα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης. Συνδικάτα, σωματεία αλλά και διάφορες οργανώσεις ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Οπως έχει γίνει γνωστό έχουν προγραμματιστεί έξι συγκεντρώσεις και πορείες με προορισμό το χώρο των εγκαινίων της Διεθνής Εκθεσης.

Στις πέντε το απόγευμα το «Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης», σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν δώσει ραντεβού στη πλατεία της Καμάρας, ενώ την ίδια ώρα μέλη του «No Border» με τη συμμετοχή προσφύγων θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντριβανιού. Η προσυγκέντρωση της Λαικής Ενότητας θα πραγματοποιήθεί στις 17:30 στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητρ. Γενναδίου, ενώ λίγα λεπτά αργότερα στην οδό Αγίας Σοφίας θα απλώσουν τα πανό τους τα μέλη της «Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών».

Για τις έξι το απόγευμα έχουν ανακοινωθεί άλλες δύο συγκεντρώσεις. Η μια από αυτές διοργανώνεται από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΕΔΗΝ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ενώ η δεύτερη στην πλατεία Αριστοτέλους από το ΠΑΜΕ.

με πληροφορίες από protothema.gr, ΑΠΕ

Σχόλια