default-image

Μεγάλο deal: Γαλλο- κινεζική συμμαχία για το Καστέλι

Κρήτη
Μεγάλο deal: Γαλλο- κινεζική συμμαχία για το Καστέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μεγάλο "μπαμ" για το Καστέλι! Σε ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων, μια ηχηρή γαλλο-κινεζική επενδυτική συμμαχία, που ταράζει τα νερά στη σκακιέρα του επενδυτικού ενδιαφέροντος γύρω από το νέο αεροδρόμιο, είναι ξαφνικά στα σκαριά, ενόψει της επικείμενης δημοπράτησης της 30ής Σεπτεμβρίου...

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει "φωτιά" οι διαβουλεύσεις και η κινητικότητα στο παρασκήνιο, την ώρα που και στο προσκήνιο υπάρχει έντονη κινητικότητα, με φόντο την παρουσία εδώ του διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση. Με βάση τα όσα αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα ανέφερε στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο κ. Καρνέσης, αλλά και με βάση δικές μας πληροφορίες από τον κατασκευαστικό-εργολαβικό τομέα, η εφημερίδα "Ν.Κ." παραθέτει ένα πλούσιο, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ως προς το παζλ των εξελίξεων, σε όλα τα επίπεδα, γύρω από το μεγάλο αναπτυξιακό έργο.

Ας ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το παζλ, αρχής γενομένης από μια ηχηρή αποκάλυψη. Πρόκειται για ένα γερό deal που ετοιμάζεται και δίνει άλλη διάσταση στη μάχη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μνηστήρων του έργου.

Ποιο είναι το επενδυτικό deal;

Ένα επενδυτικό σχήμα, που δεδομένα ενδιαφέρεται πολύ ζεστά και σοβαρά για το αεροδρόμιο, περιλαμβάνει τον κρατικό κινεζικό κατασκευαστικό κολοσσό, την China State Engineering Corporation, η οποία έχει συμπράξει με τη διεθνή εταιρεία ελληνικής βάσης, όμως, Archirodon Group, και την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Απέναντι στους Κινέζους αντιπαρατάσσονται ως ενδιαφερόμενοι αρκετοί Ευρωπαίοι. Ανάμεσά τους και η γαλλική εταιρεία Vinci. Εταιρεία πολύ γνωστή και στη χώρα μας, αφού έχει εμπλακεί σε ένα σωρό μεγάλα δημόσια έργα, από το Μετρό της Αθήνας και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μέχρι την Ολυμπία Οδό και άλλους αυτοκινητόδρομους.

Οι Γάλλοι της Vinci, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αλλάξει πλέον γραμμή πλεύσης, προσβλέποντας όχι σε αντιπαράθεση αλλά σε επενδυτική σύμπραξη με τους Κινέζους! Ένα τέτοιο σχήμα, με δύο τόσο δυνατούς παγκοσμίως παίκτες, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αν μη τι άλλο μοιάζει να έχει σαφές προβάδισμα στην κούρσα της επενδυτικής μάχης... Συν το ότι εξαλείφει τις όποιες πολιτικές επιφυλάξεις της κυβέρνησης για την ανάθεση ενός τόσο μεγάλου έργου σε μη ευρωπαϊκά χέρια...

Οι 7 ενδιαφερόμενοι και η 5άδα!

Κι αν οι ανεπίσημες πληροφορίες της "Ν.Κ." προκαλούν αίσθηση, άκρως ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που έδωσε χθες επισήμως, σε σχέση με την επικείμενη δημοπράτηση, ο διευθυντής του ΥΠΟΜΕΔΙ, εδώ από το ραδιοφωνικό αέρα του 9,84... "Φιλοξενούμενος" ραδιοφωνικά από τον Γιώργο Σαχίνη, ο κ. Καρνέσης αποκάλυψε πως σε χειροπιαστό, όχι φιλολογικό επίπεδο, με ηλεκτρονικό δηλαδή κλειδάριθμο, 7εταιρείες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο.

Ο διευθυντής του υπουργείου δε θέλησε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, για ευνόητους, κατανοητούς λόγους. Και εδώ, όμως, ψάξαμε διεξοδικά το θέμα, και βρήκαμε πλούσιο ρεπορτάζ.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, από τα 7 επενδυτικά σχήματα, πιο ουσιαστικό, πιο "ζεστό" ενδιαφέρον έχουν τα 5!

Ένα επενδυτικό σχήμα εμφανίζεται ήδη πανέτοιμο για τη δημοπράτηση, αφού έχει ολοκληρώσει το φάκελό του. Άλλα δύο σχήματα είναι σχεδόν έτοιμα, έχοντας ολοκληρώσει το φάκελο για την κατάθεση προσφοράς σε ένα ποσοστό 80%, ενώ τα υπόλοιπα δύο σχήματα φέρονται να έχουν μείνει... πίσω!

Δεν αποκλείεται λόγω του γεγονότος αυτού να έχουμε μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ένα τουλάχιστον αίτημα για νέα, ολιγοήμερη παράταση 20 ημερών. Εδώ η κρίσιμη ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η 16η Σεπτεμβρίου. Είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία θα περιμένουν στο υπουργείο για το αίτημα ή τα αιτήματα παράτασης, άσχετα αν θα τα κάνουν αποδεκτά ή όχι.

22.000 στρέμματα προς απαλλοτρίωση

Κτηματογράφηση και εκτιμήσεις

Εντωμεταξύ, άκρως σημαντικές είναι οι εξελίξεις στα παράλληλα μέτωπα του έργου που "τρέχουν". Και εδώ είχαμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις από τον Γιάννη Καρνέση. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η διαδικασία της Β' φάσης κτηματογράφησης, που ξεκίνησε, με την εγκατάσταση γραφείου στο Καστέλι, αφορά 3.500 πολίτες των δήμων Μινώα, Αστερουσίων και Χερσονήσου για 22.000 στρέμματα προς απαλλοτρίωση. Όπως ανέφερε ο κ. Καρνέσης, μέσα στον επόμενο μήνα - αν και ενδεχομένως να δοθεί μια μικρή παράταση - θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες από το γραφείο στο Καστέλι, που λειτουργεί με την εποπτεία του υπουργείου. Είναι κρίσιμο να γίνει αυτό και για έναν επιπρόσθετο λόγο... Μαζί με τη β' φάση της κτηματογράφησης που αφορά στις ενστάσεις και στις διορθώσεις λαθών, θα "τρέξει" παράλληλα από το έτερο γραφείο των ορκωτών εκτιμητών, που επίσης εγκατέστησε ο κ. Καρνέσης, η διαδικασία καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης για τις απαλλοτριώσεις. Η διαδικασία, όπως διευκρίνισε ο διευθυντής του υπουργείου, δε θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή, αλλά θα είναι εξατομικευμένη για την περιουσία του κάθε εμπλεκόμενου. Οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να μην υπάρχουν λάθη κτηματολογικά στις απαλλοτριώσεις...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News