default-image

"Βουλιάζει" η Κρήτη από κρουαζιερόπλοια

Κρήτη
"Βουλιάζει" η Κρήτη από κρουαζιερόπλοια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπουδαία αύξηση, η οποία ξεπερνά το 40% όσον αφορά στην επιβατική κίνηση, καταγράφηκε το πρώτο επτάμηνο του 2016 στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η εν λόγω ποσοστιαία εκτόξευση προκάλεσε χαμόγελα ικανοποίησης στους ανθρώπους του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς - εκτός των άλλων - σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 18,75% και στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το λιμάνι της πόλης, σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου συνολικά 95 κρουαζιερόπλοια διαφόρων εταιρειών. Ο αριθμός των επιβατών που μετέφεραν τα 95 αυτά πλοία ανέρχεται στους 136.765.

Στο μεταξύ, το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 δηλαδή, στο λιμάνι της πόλης άραξαν 80 κρουαζιερόπλοια με συνολικά 97.060 επιβάτες. Με λίγα λόγια, σε σχέση με πέρυσι είχαμε αύξηση 40,91% αναφορικά με τους επιβάτες, ενώ υπήρξε και αύξηση 18,75% στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν το λιμάνι του Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, επικρατεί ιδιαίτερη αισιοδοξία στις τάξεις του ΟΛΗ, καθώς μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να "δέσουν" στο λιμάνι του Ηρακλείου 75 ακόμη κρουαζιερόπλοια. Στα 75 αυτά πλοία αναμένεται να βρίσκονται συνολικά 127.616 επιβάτες. Το πρόσημο, λοιπόν, από τον - μέχρι στιγμής - απολογισμό του 2016 όσον αφορά στα κρουαζιερόπλοια είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Η αισιοδοξία των ιθυνόντων του ΟΛΗ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου του ότι οι παρθενικές αφίξεις (maiden call) κρουαζιερόπλοιων στο Ηράκλειο για το 2016 θα ανέλθουν στις 10. Εξάλλου, φέτος το λιμάνι του Ηρακλείου θα προσεγγίσουν πλοία από συνολικά 26 εταιρείες κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με τον ΟΛΗ, το λιμάνι του Ηρακλείου επιλέγεται από τις κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας, αφενός λόγω της σταθερότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, και αφετέρου λόγω του ότι θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Απόλλων Φιλιππής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση που παρατηρείται στο χώρο της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο τόσο σχετικά με τον αριθμό των πλοίων, όσο και αναφορικά με τον αριθμό των επιβατών. Ωστόσο, ο κ. Φιλιππής επισήμανε ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», τονίζοντας ότι ο πήχης για τον Οργανισμό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, θέτοντας μάλιστα ως ζητούμενο την επίτευξη πολλαπλάσιων ανταποδοτικών οφελών από την κρουαζιέρα για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

«Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευχαριστημένοι από τα εν λόγω στοιχεία. Ωστόσο, σαν ΟΛΗ θέτουμε ακόμη υψηλότερους στόχους», μας λέει αρχικά ο Απόλλων Φιλιππής, ο οποίος σπεύδει να μας εξηγήσει ότι στους στόχους αυτούς, εκτός από την περαιτέρω αύξηση σε κρουαζιερόπλοια και επιβάτες, περιλαμβάνεται και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το λιμάνι της πόλης. Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ, στις κύριες επιδιώξεις του Οργανισμού είναι, εκτός από τα ανταποδοτικά οφέλη της κρουαζιέρας, και η παραμονή των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου περισσότερες ώρες απ' όσο συμβαίνει με τα τωρινά δεδομένα.

ΟΙ ΣΤΟΙΧΟΙ ΤΟΥ ΟΛΗ

26 εταιρείες "δένουν" στο λιμάνι του Ηρακλείου

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο Απόλλων Φιλιππής, στον ΟΛΗ τίθεται εμφατικά και το ζήτημα του να αποτελέσει το λιμάνι του Ηρακλείου σημείο από το οποίο θα ξεκινούν κρουαζιέρες. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται στον προγραμματισμό του Λιμένος δύο δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Αμφότερες αφορούν στην έναρξη κρουαζιέρας από το Ηράκλειο πλοίων της γνωστής εταιρείας AIDA.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππή, οι εν λόγω δράσεις προγραμματίζονται η μία για τον Οκτώβριο και η άλλη για το Δεκέμβριο. Κρουαζιερόπλοια από 26 εταιρείες (οι εταιρείες τα πλοία των οποίων θα προσεγγίσουν το 2016 το λιμάνι του Ηρακλείου) Aida Cruises, Carnival Cruises, Celestyal Cruises, Club Med II, Costa Crosiere, Cunard Line, Fred Olsen, Holland America Lines, Majestic International, MSC Crociere, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises, Portuscale Cruises, Princess Cruises, P & O Cruises, Regent Seven Seas, Saga Group, Salamis Cruise Lines, Silversea Cruises, Swan Hellenic, Thomson Cruises, TUI Cruises, Variety Cruises, Viking Cruises, Voyages to Antiquity και Vships Leisure.

Στον ιστότοπο του ΟΛΗ, www.portheraklion.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το αναλυτικό πρόγραμμα αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς και για οποιαδήποτε ακόμη πληροφορία έχει να κάνει με τον Οργανισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News