Ειδήσεις

Η Κρήτη υποδέχτηκε την Τιμία Κάρα του Αγ. Παντελεήμονος

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος από την Μονή Παναχράντου Άνδρου κατέφθασε το πρωί του Σαββάτου στο νησί μας. Στο Φόδελε η επίσημη υποδοχή.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος από την Μονή Παναχράντου Άνδρου κατέφθασε το πρωί του Σαββάτου με πλοίο της Minoan Lines στο Ηράκλειο .

Την συνοδεύουν ο Ηγούμενος της Μονής Παναχράντου αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος και ένας ακόμη αδελφός της Μονής.

Την Τιμία Κάρα υπόδεχτηκε στο λιμάνι ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Φόδελε αρχιμανδρίτης Παντελεήμων και με συνοδεία της ελληνικής αστυνομίας η συνοδεία της κάρας μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο.

Το απόγευμα επίσημη υποδοχή

Το Σάββατο στις 19.00 το απόγευμα στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε ακολουθεί η επίσημη υποδοχή παρουσία πολιτικής και στατιωτικής ηγεσίας της Κρήτης ανάμεσα τους  ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στάυρος Αρναουτάκης , ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κων/νος Μαμουλάκης , εκπρόσωπος του Διοικητή της Σ.Ε.Α.Π Ηρακλείου με άγημα , ο διοικητής του Α.Τ. περιφέρειας Ηρακλείου .

Την Τιμία Κάρα υποδέχεται ο Πρωτοσύγκελλος της ιεράς αρχιεπισκοπής κρήτης κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης .

Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στην Μονή του Φόδελε μέχρι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και οι πιστοί θα μπορούν να προσκύνουν από τις 7 το πρωί καθημερινα μέχρι και τις 12 τα μεσάνυκτα.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής Αγ. Παντελεήμονος Φόδελε

Σε μια μαγευτική τοποθεσία, 4 χλμ. νοτίως του Χωριού Φόδελε, πάνω σε ένα λόφο με μικρές πηγές και πλούσια βλάστηση βρίσκεται η Ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος.

Η Ιστορία της Μονής χάνεται στα βάθη της Ενετοκρατίας και δεν γνωρίζουμε την ακριβή Χρονολογία ιδρύσεως της.

Η παράδοση αναφέρει ότι η Μονή ιδρύθηκε από τους Μοναχούς Μακάριο, Ιερεμία και Κοσμά της ερειπωμένης σήμερα Μονής του Αγίου Αντωνίου στον όρμο των Πέρα Γαλήνων Μυλοποτάμου. Οι τρεις Μοναχοί, που γλίτωσαν από την σφαγή των Μοναχών του Αγίου Αντωνίου ύστερα από τις πειρατικές επιδρομές του περιβόητου Khair ed din Barbarossa (1537 - 1539), εγκατέλειψαν το Μοναστήρι και βρήκαν καταφύγιο στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος η οποία είχε και Μοναχούς.

Δεσπόζουσα μορφή της Μονής υπήρξε ο θρυλικός Ηγούμενος και Αναστηλωτής αυτής, Νεόφυτος (κατά κόσμον Δημήτριος) Πεδιώτης, περισσότερο γνωστός ως αγωνιστής του 1866.

Μεγάλη ήταν η συμβολή του ως Νεόφυτου στα χρόνια της Επανάστασης, καθώς στις μέρες του η Μονή υπήρξε αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων για τον Αγώνα, καταφύγιο γυναικόπαιδων και αγωνιστών και χώρος σύσκεψης των οπλαρχηγών.

Η Μονή έχει να επιδείξει πλούσια πατριωτική προσφορά στους μακροχρόνιους αγώνες των Κρητικών ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές. Την δράση της αυτή την πλήρωσε πολλές φορές με λεηλασίες και καταστροφές, που σε καμία περίπτωση δεν στάθηκαν ικανές να αναστείλουν ή να διακόψουν τη λειτουργία της.

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην αρχική της μορφή παρουσίαζε την τυπική εικόνα μοναστικού συγκροτήματος φρουριακού χαρακτήρα. Δυστυχώς το 1972 κατεδαφίστηκε το μεγαλύτερο τμήμα της.

Μια από τις σημαντικότερες μορφές του Μοναστηριού ήταν ο μακαριστός γέροντας Μελέτιος Αποστολάκης ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της Μονής επί 41 χρόνια.

Από το 2004 γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης της Ιστορικής Μονής σε συνεργασία με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Σήμερα στην Ιερά Μονή εγκαταβιώνουν τρεις μοναχοί. Ηγούμενος της Μονής είναι ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμονας Μούγκουρος.

Σχόλια