Ειδήσεις

Κρήτη: Το πρώτο σφράγισμα ταβέρνας για 48 ώρες

Οι ελεγκτές που έχουν "ξεσκονίσει" επιχειρήσεις, σφράγισαν ταβέρνα για 48 ώρες, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν έκοβαν αποδείξεις.

Από τις 22 Ιουλίου έχει ξεκινήσει το σαφάρι των ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στην Κρήτη οι ελεγκτές  που εκτός των άλλων, έχουν «ξεσκονίσει» τις επιχειρήσεις καφέ-εστίασης σε όλα τα μεγάλα αστικά τουριστικά κέντρα της Κρήτης, προχθές στην Ιεράπετρα , προέβησαν και στο πρώτο στο νησί μας  σφράγισμα ταβέρνας για 48 ώρες, καθώς οι ιδιοκτήτες της είχαν συλληφθεί δυο φορές σε διάστημα λίγων ημερών να μην κόβουν αποδείξεις  στους πελάτες τους.

«Πιστεύω σαν φοροτεχνικός αλλά και σαν άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά, ότι αυτές είναι κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν πιστεύω ότι με το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων για δύο ημέρες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής . Όταν από την  επιχείρηση αυτή το κράτος ζητά 27% από το καθαρό κέρδος της για την εισφορά στην ασφάλεια του επιχειρηματία, όταν ζητά 24% ΦΠΑ, και όταν έχει θεσπίσει συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 45%, με τις επιβαρύνσεις συνολικά για την επιχείρηση αυτή να φτάνουν στο 92%, απομένει  μόνο ένα 8% στην επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό για να ζήσει και ο επιχειρηματίας», μας είπε ο φοροτεχνικός και περιφερειακός σύμβουλος κ Γιάννης Γουλιδάκης.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου στους παραβάτες οι ελεγκτές είχαν δικαίωμα να επιβάλουν πρόστιμα που αντιστοιχούσαν στα 1000 ευρώ στο 50% του χαμένου ΦΠΑ, δηλαδή 120 ευρώ. Μετά τις 22 Ιουλίου το ελάχιστο πρόστιμο για τέτοιες παραβάσεις είναι 250 ευρώ.

«Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων η φοροδιαφυγή προφανώς και θα συνεχίσει να οργιάζει, γιατί αυτή η πολιτική θα φέρει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα.

Πιστεύω επίσης ότι τελικά δεν θα καταφέρουν να διασυνδέσουν τους ηλεκτρικούς υπολογιστές   και τα POS γιατί τεχνικά δεν γίνεται , καθώς χρειάζεται και πολιτική βούληση που δεν φαίνεται ότι την έχουν», προσθέτει ο κ Γιάννης Γουλιδάκης.

Δεν μπορούν οι χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν αυτήν την πολιτική , γιατί δίνουν καθημερινά τη μάχη να μη βάλουν λουκέτο την επόμενη μέρα. Η ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζει ότι στο επόμενο 6μηνο θα κλείσουν άλλες  18.000 επιχειρήσεις στη χώρα μας και θα μείνουν άνεργοι άλλες 30.000 εργαζόμενοι.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι μονόδρομος η μείωση των φόρων εισοδήματος, των εισφορών και του ΦΠΑ, για να πάρει μια ανάσα ο επιχειρηματίας και να αρχίσει η ανάπτυξη, έτσι ώστε να αποκτήσει φοροδοτική ικανότητα ο κόσμος. Οτιδήποτε κινείται από το 2015 και μετά ''πυροβολείται'' από την κυβέρνηση. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και θα  παραμείνουν μόνο τα μεγάλα  εισαγόμενα επιχειρηματικά σχήματα στην αγορά», προσθέτει ο κ Γιάννης Γουλιδάκης.

«Η κυβέρνηση  είχε εξαγγείλει ότι για να πατάξει τη φοροδιαφυγή θα ξεκινούσε και θα έδινε βαρύτητα  από τα εμβάσματα εξωτερικού και τις διάφορες λίστες, από το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων, από την εισαγωγή κινέζικων προϊόντων, αντ' αυτού όμως βλέπουμε ότι έχει ασχοληθεί πρώτιστα με τη ''μαρίδα'' δηλαδή τη μικρομεσαία επιχείρηση που προσπαθεί να επιβιώσει, και να κρατήσει στην απασχόληση  τα παιδιά που δεν έχουν φύγει ακόμη στο εξωτερικό», καταλήγει ο φοροτεχνικός κ Γιάννης Γουλιδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια